När skrattet har fastnat

OBS! Du vet väl att min blogg har flyttat? Du hittar den på: ATILIO.METROMODE.SE
 
 
dsc_0640_5384cf7addf2b32a2c710733
Hur ofta kan man älta en och samma sak innan alla ger upp hoppet och faktiskt slutar läsa det man skriver? Jag vill fylla den här platsen med sanna och ärliga tankar samtidigt som jag ju inte vill att den ska fyllas med gnäll och negativitet.
 
Men den senaste tiden har jag börjat tänka att jag vill lämna allt. Bomma igen bloggen, säga hejdå till Viktor och katterna och flytta långt, långt ut i skogen för att gömma mig för omvärlden. Det är min lösning på alla jobbiga problem och känslor och att fly sådär är ett sätt att slippa leva och känna så mycket. Tanken kommer aldrig bli verklighet men är ändå en bra påminnelse om att allt inte står rätt till. När jag börjar rygga tillbaka för beröring, när jag tycker att det är jobbigt att bli tilltalad och betraktad inser jag att jag är alldeles för stressad. När allt som inte är jag och det jag har framför mig för stunden blir ett störande moment har allt gått lite över styr.
 
dsc_06261_5384cf7b2a6b22ab8144e987
Det är då jag tänker, hur nära har jag till skrattet egentligen? Ju längre bort det hamnar desto närme kanten står jag. Och där nere vet jag vad som väntar, avgrundsjupet som slukar en hel om man inte passar sig. Ett år har jag haft den här bloggen och ändå lägger jag ner lika mycket tid som de som har det som sitt enda jobb, som kanske samlat på sig erfarenhet under tio års tid. För det mesta känns det rimligt, allt som syns här är ju jag och det jag gör och så länge det känns roligt är det okej för mig. Men när jag blir irriterad för att min sambo vill byta ett par ord med mig märker jag att det går för långt. Plötsligt har jag börjat sträva efter något som inte enbart är jag och med det försvinner även glädjen och skrattet.
 
Jag ska inte sluta blogga, det var aldrig min tanke och jag skrev dessutom texten här ovan för tre veckor sedan. Att komma till kärnan med problemet och inse att ingen går under eller dör om jag sänker kraven på mig själv var det enda som faktiskt behövdes. Jag har sedan texten skrev inte ens dragit ner på antalet inlägg eftersom innehållet hela tiden funnits där utan den enda skillnaden är att jag bestämt mig för är att aldrig titta in här och känna att jag måste leverera, producera och hela tiden bräcka mig själv. Jag var tvungen att återkomma till mitt one little word som är fröjd. Jag vill att det jag gör ska vara en fröjd, för mig.
 
Vad skönt att få det sagt, nu kanske jag inte behöver fly ut i skogen ändå.

En liten guide till Köpenhamn

OBS! Du vet väl att min blogg har flyttat? Du hittar den på: ATILIO.METROMODE.SE
 
Untitled-1
Inför vår resa till Köpenhamn för två veckor sedan fick vi så många grymma tips av er och vi försökte verkligen tränga in så mycket härligt som det bara gick på tre dagar. Vi hade dessvärre lite otur och två av matställena vi ville äta på var stängda för renovering osv så jag tänkte att jag skulle göra en liten guiden av allt sammans till er andra som ska dit.
 
Äta
20150517_5112
Kalaset - Ligger på vendersgade och blev hypat i mitt kommentarsfält för sin brunch och sina pannkakor (de ska vara grymma på vegansk och vegetarisk brunch) men vi gick dit på kvällen och åt hamburgare vilket även det var finemang.
 
Torvehallerne - Saluhall som ligger på vägen till Kalaset och som har stora uteserveringar och fräsch miljö.
 
20150517_4799
Papirøen - En gigantisk hall där man samlat mängder av street food under samma tak. En mindre portion kostar i regel 75 DKK och en större 100 DKK. Lligger på samma sida vattnet som Christiania gör, precis innan operan.
 
Mother - Det här stället ska ha den godaste surdegspizzan och vi planerade att äta här men var inte snabba nog med att boka bord och fick därför inte plats. Ring i god tid för att säkra ert bord :)
 
20150517_4867
Mandred og vin - Matställe i Nørrebro där man bör boka bord för att få en plats. Innovativ meny och många spännande viner. Fantastisk mat säger Linn som har en egen sida full med köpenhamnstips.
 
Namnam - Restaurang i närheten av centralen med singaporeansk/malaysisk mat. Vi ville så gärna äta där men det var stängt för renovering :(
 
20150517_4865
Grød - På samma fantastiska gata i Nørrebro hittar ni den här restaurangen. Servererar, som namnet antyder, gröt och är därför ett ypperligt frukosställe. Resten av dagen går det att beställa en mängd olika risotto-rätter från menyn.
 
Nordisk Brødhus - Letar ni efter frukosställe är det hit ni ska eftersom det ska ha stans bästa bröd och härlig Berlin-aktig stämning.
 
Fika
20150517_4871
Olufs Is - Är ni sugna på glass rekommenderar jag verkligen ett besök på Olufs Is. Glassen säljs även på andra utvalda ställen, som på caféet nedan.
 
20150517_5034Ricco´s Kaffebar - Cafékedja med gott kaffe, frukost och bra fika. Finns på lite olika ställen runt om i stan.
 
The Coffee Collective - Kedja som bland annat finns i Torvehallerne mitt i stan (saluhallen), Jægersborggade och ett mindre mysigt ställe på Frederiksberg
 
20150517_4611
Voulez-Vous? - Mysigt franskt ställe i de latinska kvarteren som bara ligger en tvärgata från Strøget.
 
Emmery's - En ekologisk cafékedja som har en massa caféer i Köpenhamn. Deras kokostoppar är makalösa och de har en riktigt bra teutbud hälsar Lovisa.
 
Dricka
 20150517_4876
Mikkeller & Friends - Bar i Nørrebro som serverar öl på tapp ur sitt eget sortiment. Superhärligt ställe med butik precis bredvid så man kan köpa med sig öl och sätta sig i parken på andra sidan gatan om man vill.
 
1105 - Nordens största coctalibar som ska vara värd ett besök.
 
Ruby - Den omtalade hemliga baren som man bara ska hitta till om man verkligen vet var den ligger för det ser ut och känns tydligen som att gå in till en privatperson när man stiger innanför deras dörrar. Ska vara en riktig mysig bar i 20-talsstil med goda drinkar!
 
Se
20150517_4762
Nyhavn - Ett område som är känt för alla sina färggladda hus där de ligger precis vid vattnet. Här hittar ni smørrebrød på nästan varje restaurang men om man vill se mer av Köpenhamn kan man även hoppa ner i en kanalbåt där en guide berättar mer om staden.
 
Botaniska Trädgården - Denna vackra park ligger på gångavstånd från centralen. Så underbart vackert helst i maj när allt blommar hälsar en anonym person bland mina kommentarer.
 
20150517_4791
Christiania - Så många sa att  är det här var ett helt fantastiskt litet samhälle som måste besökas. Vi kom rakt in på green light district där stämningen var minst sagt lite skum och vände därför igen men vi får nog ge det ännu ett försök nästa gång!
 
20150517_5147
Frederiksbergs Have (Frederiksberg) - en lummig, romantisk park som man bara sugs in i. Lite som Köpenhamns Central Park, fastän det ligger en liten bit ut. Man kan dock ta bussen eller Metron dit på ingenting säger Lovisa.
 
Göra
20150517_4550
Nationalmuseet - Ligger nära centralen och har utställningar i flera rum och våningar. Helt gratis inträde plus garderob.
 
Statens museum for kunst - Ligger i närheten av Botaniska och har en rad olika utställningar. Kostar 80 DDK för unga vuxna under 27 och är gratis för alla under 18. 
 
Glypoteket - Häftigt museum som ligger nära centralen och är gratis på söndagar.
 
Ni är några som undrat vilket hotell vi bodde på och vi bodde på First Hotel Copenhagen (som låg ute vid Sluseholmen) men hade tyvärr inte en enbart positiv upplevelse. De tog nämligen ut en deposition på 500 DDK trots att rummet redan var betalt och de betalade inte tillbaka dem efter att vi checkat ut (de sa att pengarna släpps automatiskt så fort man lämnar hotellet) så efter flera mail och mycket tjat från vår sida fanns pengarna på kontot en vecka efter att vi återvänt hem. Kan ha varit en olycklig incident bara men tillräckligt osäkert för att vi ska boka ett annat ställe inför nästa resa.
 
Här hittar ni dag ett, två och tre plus vad jag köpte på vår resa.

Recept: Granola

OBS! Du vet väl att min blogg har flyttat? Du hittar den på: ATILIO.METROMODE.SE
 
20150530_6395-Recovered
Nu står stora bord med dignande svenska jordgubbar uppställda utanför vår lokala matbutik. Hur mycket jag än älskar att drömma om dem tillsammans med kall mjölk tycker jag att de är lite sura än så länge och därför passar de gudomligt bra ihop med granola. Att göra egen granola är busenkelt men ändå något jag skjutit upp så länge att jag glömt bort hur mitt standardrecept brukar se ut. Efter lite raffsande i mina fysiska kokböcker kom jag fram till det här receptet nedan men vill ändå säga att det passar utomordentligt bra att bara tjoffa ner sånt ni har hemma. Det behöver alltså varken bli speciellt dyrt eller krångligt egentligen.
 
20150530_6391-Recovered
 Granola
20 portioner
 
8 dl havregryn (eller puffat ris, hirs, bovete eller vad man kan tänkas gilla)
2 dl kruskakli eller vetekli
2 dl pumpafrön, solroskärnor eller annat substitut
1 dl linfrön, sesamfrön, chiafrön eller psylliumfrön
2 dl grovhackade nötter (jag valde mandlar den här gången)
2 dl vatten
2 tsk kanel
2 tsk mald kardemumma
1 tsk vaniljsocker/vaniljpulver
0,5 dl honung
1 dl kokosolja
1 dl sirap (jag valde granskottssirapen)
200 g torkade frukter eller bär (jag valde gojibär, fikon och russin)
1 dl kokosflarn eller kokosflingor
 
Blanda gryn, kli, frön, kärnor och nötter i en stor bunke. I en kastrull blandar du vatten, kryddor, sirap, honung och olja som du låter värmas upp långsamt tills det smält samman. Häll blandningen i bunken och krama in allt. Sprid ut allt på två pappersklädda plåtar och täck dem även med bakplåtspapper . Rosta i ugnen i 30 minuter på 175 grader. Se till att röra om då och då annars bränns den vid. Ta ut och låt den svalna lite innan du tillsätter frukter, bär och kokos. Håller ungefär 2 veckor i en lufttät burk.
 
Untitled-1