En liten läsarundersökning

Jag är i Stockholm och gosar med tjejen på bilden och tänkte därför publicera det här inlägget som legat och grott i utkast-mappen himla länge nu. Så släpper jag bloggen lite under dagen och ägnar mig åt mys istället. Ha en fin första advent kära ni!
 
Tack för alla svar. Jag har tagit bort formuläret eftersom jag håller på att sammanställa resultaten nu. Ni är alltid välkomna att kontakta mig om det finns något ni vill se mer av i bloggen. Vill ni se mindre av något blir jag inte ledsen om ni scrollar förbi just de inläggen, jag kräver inte att man ska lusläsa allt. Tack för att ni är så engagerade, det får mig att älska min blogg!
 

Boktipset: December

Den här månaden har jag läst Ett liv för lite av Kristoffer Ahlström. Här kan ni läsa lite mer vad den boken gjorde med mig men om vi bara ska hålla oss till innehållet så vill jag säga att det är en väldigt fin bok. Så otroligt välskriven att det nästan blev jobbigt ibland. Varje mening är fulländad och formuleringarna är så träffsäkra att språket ibland tappade sitt naturliga flyt och jag var tvungen att stanna upp och faktiskt läsa om det jag nyss hade läst - för jag ville inte missa ett enda ord i någon slags skumläsning. Det här är en otroligt fin men sorglig bok som är pricksäker på så många vis.
 
Tänkte skriva vad boken handlar om men kopierar det istället från förlagets hemsida eftersom det säger det så bra.
 
"Caroline och David växer upp på Södermalm, med ett särskilt band mellan sig. Syster och bror, två hjärtan som slår i takt, fyra öron som lyssnar. Tillsammans upptäcker de sin del av staden, skapar sig en värld långt från det som är svårt och obegripligt. Men världens sorger kryper allt närmare David, och han ser det som sin uppgift att bekämpa alla orättvisor, att rädda människorna. Till slut kan inte Caroline skydda honom från hans tankar och infall, från en likgiltig och oförstående omgivning. När han glider in i psykisk sjukdom och hon samtidigt vill börja en ny tillvaro klipps bandet. Under många år lever de parallella liv, men så sker något som åter för dem samman."
 
Det finns inte så mycket att säga, en bra bok med ett bra språk och en handling som får en att både tänka och känna. Läs den, helt enkelt!
 
Månadens andra bok var Drottningen av Rottnevik skriven av Nanna Johansson och Kringlan Svensson. Detta radarpar är ju kända för sin politiska satir och boken följer såklart i det temat. Den är tramsig och lättläst samtidigt som den tar upp verkliga problem och dilemman. Huvudpersonen, Dagny,  är rent odräglig och efter att hon har lyckats fixa så att en Hollywoodfilm spelas in i den lilla norrländska staden Rottnevik får hon hybris. Detta i sin tur leder till att den lilla kommunen får sola sig i stjärnglansen några år innan fasaden krackelerar och allt rasar. Att nå fram till Dagny och ruska om henne är det enda jag som läsare vill, men inte ens de färgstarka (och något överdrivna) karaktärerna i boken kan rubba hennes storhetsvansinne.
 
 
En lättläst bok som håller lågan igång genom knasiga händelser och många målande liknelser. Däremot beskrivs huvudpersonens något kompakta kroppshydda på ungefär var tjugonde sida vilket för mig blir en anning för mycket. Man vet vad man får när man läser en tramsbok av den här typen och den är absolut läsvärd för den som vill komma över en rolig bok för en härlig stund men kanske inget för den som letar efter ett litterärt mästerverk.

Viktor och fyren: November

En del månader har jag känt mig lite missnöjd över hur bilderna i det här projektet har blivit. Men det som är roligt är ju att nästan alla är spot on på hur vädret har varierat över tiden. De här bilderna togs för en vecka sedan och speglar verkligen hur november har sett ut hos oss. Grått och blåsigt och rätt mörkt. Jag påpekar det varje gång men jag älskar det här projektet av just den anledningen; att man verkligen får följa naturens gång under ett helt år.
 
Jag började med Viktor och fyren i mars och har därför tre månader kvar att dokumentera innan jag är färdig. Men redan i januari kommer jag börja ett nytt månadsprojekt och om ni vill hitta på något liknande tycker jag att det är en perfekt tid nu att sitta och spåna. Tänk ett tema eller en plats som ska dokumenteras en gång i månaden under ett helt år - det kan ju inte bli annat är ett framgångskoncept!