Recept: Shakshuka

OBS! Du vet väl att min blogg har flyttat? Du hittar den på: ATILIO.METROMODE.SE 
 
 
 
När Viktor och jag bodde i vår lilla andrahandslägenhetet i Landala i Göteborg (åh, ibland saknar jag det faktiskt lite) brukade han stå i köket och röra ihop två helt fantastiska maträtter till mig. Han hade lärt sig dem av sina kompisar i Förenade Arabemiraten när han var där och hälsade på. I stora drag består den ena rätten av stekt ägg och den andra av krossade tomater och favabönor. Anledningen till att han inte står och rör i grytor med de här rätterna längre är helt enkelt för att de där bönorna är rätt svåra att få tag på här i Karlsborg.
 
När det var lugnt på jobbet en dag stod jag och bläddrade i ett gäng tidningar och fastnade direkt för det här receptet på Shakshuka, en tunisisk tomatgryta, som innehåller nästan prick allt av Viktors fantastiska rätter fast utom de där jäkla bönorna. Nu minns jag inte vilken tidning det var, men jag fotade av receptet och här har ni det. Så gott!
 
Shakshuka
2 portioner
 
1 lök
1 liten vitlöksklyfta
1 stor paprika eller tre minisar
2 ägg
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
0,5 tsk sambal oelek
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 krm gurkmeja
0.5 tsk paprikapulver
salt & peppar
hackad mynta
 
Fräs den finhackade löken i olja på medelvärme i ungefär tio minuter tills den är karamelliserad och fin. Tillsätt hackad paprika, spiskummin, koriander, gurkmeja, paprikapulver och sambal oelek. Stek i ungefär fem minuter så att grönsakerna börjar mjukna. Tillsätt krossade tomater, vatten, vitlök samt salt & peppar. Låt småputtra i ungefär en kvart och smaka sedan av. Gör hål i såsen och knäck i äggen. Sjud på svag värme tills äggen är klara. Blanda då i den hackade myntan och eventuellt även lite färsk koriander och servera med bröd.
 
 

Vi talar alla samma språk

Förra veckan tog jag del av en rad olika kändisars reflektioner kring det här med  språk. Hur samma ord och uttal kan betyda något helt annat beroende på i vilket land man säger det.

Soran Ismail hade precis kommit hem från en resa i Tanzania och berättade glatt i sin podcast att man faktiskt kan fler ord på Swahili än man tror. Om man har sett Lejonkungen då, för det är visst så att Simba faktiskt betyder lejon samtidigt som Pumbaa är ordet för dum eller fånig.

Pernilla Wahlgren berättade i sin tur om en pinsam situation under en taxiresa i Singapore.  Det varnämligen först när hon högt och ljudligt deklarerat att hennes nya strandväska hade hela sex fack som hon insåg att den engelskatalande chauffören möjlitvis blev lite fundersam över hennes ordval.

Clara Henry gjorde ett litet experiment med anknytning till händelsen ovan. Hon skrev ihop några svenska ord och bad komikern Mamrie Hart läsa dem högt för att sedan försöka gissa vad de faktiskt betyder på vårt språk. På listan stod ord som toppfart och slutstation, något som fick amerikanskan att brista ut i gapskratt.

Alla dessa små anekdoter får mig att tänka tillbaka på en utlandsresa jag gjorde för en herrans massa år sedan.  En kväll satt vi och åt på en restaurang där det surrades på flera olika språk kring borden. Gästerna pratade alla fritt och brett eftersom ingen annan ändå förstod vad som sas. I denna matsal, till bredden fylld av olika nationaliteter, släpper en man plötsligt en tydlig brakare. Surret vid de andra borden slutar tvärt och tystnaden blir påtaglig. Fadern i mitt resesällskap lutar sig fram mot oss barn och viskar att det där, DET är minsann likadant på alla språk.  

Det är kanske lätt att glömma när modersmålet skiljer sig åt, men i viss mån talar vi alla samma språk.

DIY: Bygg ditt eget matbord

OBS! Du vet väl att min blogg har flyttat? Du hittar den på: ATILIO.METROMODE.SE 
 
 
Nu har möbelsnickarn varit i farten igen! Fast tekniskt sett så är det här faktiskt mitt första stora byggprojekt, jag har bara varit lite seg med att blogga om det. Ni är många som brukar skriva "ooh, så händig du är - det där skulle jag aldrig klara" och jag förstår er. Har man aldrig testat ser det ju supersvårt ut men saken är att jag inte är speciellt händig utan bara driftig. Så våga ge er på ett större projekt och jag lovar att ni kommer grejja det galant!
 
Ledsen för lite skakig filmning i slutet ;)
För att summera lite av det som sägs i videon så var det alltså det här inlägget hos Emily som gjorde att jag blev sugen på att tillverka ett eget bord. Hela paketet gick på 700 kronor och bordet har plats för 10 personer = väldigt prisvärt!
 
Det enda verktyget som behövdes var en skruvdragare och eventuellt en pensel att måla på den stinkande äppelcidervinägern + stålullen med. Det är alltså den blandningen som ska stå och dra till sig under natten (i en burk med lock!), téet går lika bra att koka samma dag som du ska färga bordet - var visst lite otydlig med det i videon.
 
Bordet ser lite flammigt ut på vissa av bilderna eftersom jag precis hade sprayat det med klarlack (det går minst lika bra att måla men det rekommenderas verkligen så att det går enkelt att torka av skivan sen) och sedan bilderna togs har det faktiskt mörknat lite vilket man kan se i videon och här ovanför.

Det du behöver för att bygga bordet är alltså: Två träskivor (40+50 cm breda samt 220 cm långa), två långa reglar och sex små reglar, fyra borsben, skruv och skruvdragare.
Skruva ihop reglarna så att de bildar en stomme, limma skarven i träskivorna, skruva på stommen på skivorna, måla med svart te och sedan direkt med stålull+äppelcidervinäger. Dagen efter är det dags att skruva fast benen och klarlacka ytan. 
 
Det är förresten inte supersmart att sätta benen i varsin kant av bordet för det blir rätt så rangligt och vingligt då. Jag har fått justera detta lite och numera sitter de någon decimeter in på bordskivan för att göra det mer stabilt. Åh, jag älskar vårt bord så mycket! Nu längtar jag bara efter gäster och långa middagar.