Sandra och tomatsorterna

Jag blir alltid så himla glad när jag ser att det finns nya kommentarer här hos mig. De är alla trevliga och roliga att läsa men de bästa är de som innehåller frågor, för ofta ger de upphov till funderingar som i sig blir ett eget inlägg. Och då vet jag ju dessutom att jag är på rätt spår och faktiskt bloggar om saker som ni också vill läsa om. Den här gången kan det mycket väl vara ett zzzz-inlägg för de som inte själva är intresserade av odling MEN eftersom det har spekulerats runt (låter som att jag är superpoppis. yes!) vilka tomatsorter jag odlat i sommar så kommer svaret här.
 
Förra året hade jag flera olika plantor men bara av en enda sorts tomater, lite tråkigt kanske men som tur var så hade jag satsat på den absolut godaste! Det här året uttökade jag med tre andra sorter som blivit varmt rekommenderade till mig och nu när jag hunnit sätta i mig ett sisådär hundratal små tomater så känns det som att en utvärdering kan vara på sin plats. Nu kommer därför trumvirveln fram, spänningen stiger och tystnaden är tryckande.. Vilken tomat ska få återkomma nästa år och vilka var rena besvikelser? Drrrrrr (trumvirveln alltså).
 
Garderners delight
 
Bara namnet på den här godingen säger ju att den är uppskattad av många olika odlare. Den får fina långa klasar med många tomater och blir medelstora. En lättodlad sort med en fin smak som passar att ätas solvarm eller tillagas i mat. Fin mix mellan söt och sur men kommer trots det inte odlas nästa sommar.
 
Ildi
 
Titta på den där fantastiska formen! Som ett litet päron är den och klasarna som denna tomat hänger i är helt fantastiska att se. Det växer säkert hundra tomater på samma klase och de är utan tvekan den allra vackraste tomaten på min uteplats. Tyvärr så smakar de otroligt lite och jag äter dem helst inte som de är på grund av detta. Sorry Ildi, men du är ute ur leken.
 
Tiny Tim
 
Tiny syftar i det här fallet på att själva plantan inte är högväxande som de andra utan en liten busktomat som istället brer ut sig på alla håll och kanter. Frukterna i sig är nämligen de som har blivit störst av alla olika sorter. Smakar väldigt fint men skalet är alldeles för tjockt enligt min smak. Känns nästan som att man skulle kunna skala dem och det är enligt mig inte helt uppskattat. Dock helt perfekt tomat att odla för den som har liten plats eftersom den är väldigt tacksam.
 
 
Baby, oh baby,  my sweet baby - you´re the one. Ni känner till låten va? Jajamän, här är vinnaren även detta året. Många tomater per klase, en planta som är uppfinningsrik och producerar tomater på de mest omöjliga visen och smaken, åh smaken! Riktigt syrlig och söt på samma gång, precis som en fin tomat ska smaka enligt mig. Ser fram emot ännu någon månad tillsammans med dessa godingar och sen säger vi so long i ungefär ett halvår.
 

DIY: gardinstång av drivved

OBS! Du vet väl att min blogg har flyttat? Du hittar den på: ATILIO.METROMODE.SE 
 
 
Här händer det grejer minsann! Eller egentligen inte, det här är projekt som har varit pågående i säkert en vecka men jag känner mig inte helt frisk och därför kommer det komma lite inlägg från vårt hem pö om pö (så gulligt uttryck!). Om jag skulle ge fem tips på inredningsdetaljer som gör ett hem mer ombonat och mysigt så skulle jag ha med växter, tavlor, mattor, speglar och övriga textilier på min lista. Trots detta så har vårt vardagsrum varit ekande tomt i lite mer än ett år. Det tar tid att komma på hur man vill ha det men nu har nog poletten äntligen ramlat ner för helt plötsligt känner jag mig väldigt säkert på hur det ska se ut där, i alla fall just nu för sånt har ju en tendens att ändra sig med tiden.
 
Gardiner blev i alla fall det första riktiga steget till ett mindre tomt rum. Jag har ett väldigt komplicerat förhållande till gardinstänger och anledningen till att vi inte har satt upp några gardiner tidigare är för att det såg helt galet ut med en stång på flera meter över våra fönster. Äh, jag vet det kanske är en löjlig sak att hänga upp sig på och jag antar att man vänjer sig efter en stund men det störde ändå mitt öga för mycket. Sen kom jag på att man ju verkligen inte behöver ha en stång som räcker hela vägen, så länge man vet var man ska ha sina gardiner så räcker det ju att det som håller upp dem sitter på just den platsen.
 
Så jag begav mig ut för att samla lite drivved och kom hem med två pinnar i precis rätt storlek. Om man vill kan man lägga dem på hållare som är till för gardinstänger men jag skruvade faktiskt bara i tre skruvar som de får vila på. Syns såklart lite men verkligen så värt det. Älskar för övrigt dimlila just nu, tycker det är så himla fint!
 
Fotograferade bilderna under helt fel tidpunkt på dagen man jag orkar verkligen inte ta nya. Sorry!

Viktor och fyren: Augusti

Idag promenerade vi iväg till fyren för att ta månadens bild på Viktor. Jag hade önskat att han skulle göra något oväntat på denna månads bilder men vädret var inte alls speciellt lockande. Grå himmel, småregn som hotade kamerans välbefinnande och stormigt vatten gjorde att bilderna snabbt fick knäppas innan vi gick vägen hem igen. Men det är precis det här som jag älskar med denna lilla serie, att det aldrig är riktigt planerat och att bilderna därför speglar hur det var just då, just den dagen då vi var där.