Om att sätta ett pris på sina bilder

Nu är det nästan två månader sedan jag erbjöd familjerna på min förskola en gratis porträttfotografering. Syftet var ju att jag verkligen vill lära mig mer om att fota porträtt och då jag redan kände deras barn väl lät det som en bra idé. Många, många familjer hörde av sig och nu har jag nästan fotograferat dem allihop. Det har varit roligt att träffa barnen såhär under sommarledigheten men också att se deras personligheter framför kameran och att se vad föräldrarna är intresserade av att få för bilder. Michelle, som ni ser här ovan, hade tittat otroligt mycket på Top Model och kunde sina poser om man säger så! En del blir ju verkligen superblyga och man får bara prata strunt om allt och inget för att de ska glömma bort kameran.
 
Jag känner nu att jag har tagit så mycket bilder att jag inte vill fortsätta göra det gratis. Varje familj har fått minst 100 redigerade bilder på sina barn och det tar verkligen sina timmar att redigera så många bilder. Saken är att de familjer som jag har fotograferat gratis har visat bilderna för sina vänner som i sin tur också har blivit intresserade och det är där jag känner att jag måste börja ta betalt. Men däremot så vill jag inte gå från den mängden bilder och det obefintliga priset till en skyhög summa, för då skulle nog ingen tycka att det var värt det. Men hur tar man egentligen det här steget utan att förlora på det själv eller förlora kunder? Min idé är att börja med en liten summa och att höja den när jag märker att intresset växer ännu mer. Om familj 1 berättar för familj 2 att jag tar superfina bilder helt gratis kanske de kan tänka sig att betala 300 kronor då hoppet inte blir så stort. Berättar sedan familj 2 för familj 3 att jag tar bilder för 300 kronor kanske de inte tycker det är så farligt att lägga till ytterligare 200 kronor. Förstår ni hur jag tänker? Blir det rörigt av att göra så kanske?
 
Har någon av er gjort det? Skulle bli otroligt tacksam om ni hade tips på hur jag ska komma igång utan att skrämma bort någon. Att starta företag och hela den grejen tyckte Skatteverket verkade onödigt för en så liten verksamhet så det är inget ni behöver ta i beaktning. 

DIY: Vägghängd örthylla

OBS! Du vet väl att min blogg har flyttat? Du hittar den på: ATILIO.METROMODE.SE 
 
 
Den här sommaren har jag satsat på att försöka inreda vår uteplats lite mer jämfört med vår första sommar här. Jag har skrivit lite om det en gång tidigare men sedan har det inte dykt upp mer om det. Men tanken är att sprida ut mina inlägg så att det blir en härlig variation och de senaste månaderna har det känts som att var och varannat inlägg har kretsat om odling och blommor och därför har det hejdat mig lite. Men det hör väl den här årstiden till också tänker jag, att man vistas ute i trädgården och naturen. Hur som helst så börjar uteplatsen bli färdig nu (saknas bara lite belysning) och därför tänkte jag börja dela med mig lite av de små projekten jag ägnat mig åt.
 
När man bor i lägenhet och har en begränsad yta utomhus är det lätt att många stora krukor snabbt fyller hela det lilla utrymmet.  Lösningen är att få upp så mycket man kan på väggar eller i amplar, för att bygga på höjden funkar ju i princip i alla lägen. Våra takbjälkar sitter längre upp än vad jag kan nå till och därför har inte amplar varit det självklara valet för mig men efter lite klurande kom jag på att man ändå kan göra en variant av detta, fast på väggen.
 
Jag valde att ta två små trälådor jag hade liggande hemma sedan tidigare. Man kan ta korgar eller lådor i andra material också men tänk på att ni måste kunna göra hål i dem. Sedan var det precis det jag gjorde, borrade hål i dem alltså. Ett i varje hörn på båda lådorna.
 
 Jag använde mig av två olika sorters garn och en fiskelina för upphängningen men man kan självklart ta något annat om man tror att det håller för tyngden. Klipp sedan fyra lika långa delar av tråden (en till varje borrat hål) och trä dem igenom den ena lådan. Innan du fortsätter med nästa bör du sätta ett stop på tråden så att din låda håller sig på plats. Det gjorde jag med fyra små träkulor som jag placerade på rätt ställe och sedan knöt runt.
 
 Fortsätt därefter att trä trådarna genom nästa låda och bind den sedan med hjälp av fyra nya kulor.
 
Så enkelt var det att få upp de där sista små örterna på väggen, trots att hela markytan redan var förbrukad. Och så blev detlite mer plats i blomkorgen ovan. Skönt!

Loppisletarn

Åh, vad jag älskar en bra loppis! Eller egentligen har jag inte så stora krav så länge sakerna känns fräscha och inte stinker rök eller har ett fettigt lager damm över sig. Nej, det jag ska ta med hem måste vara fräscht (deal jag gjorde med Viktor när vi flyttade in i vår nya lägenhet) men utöver det kan man hitta de mest fantastiska sakerna på de mest udda ställena. Jag brukar försöka titta på allt utan att leta efter något specifikt och plockar bara på mig saker jag verkligen vill ha, hur billigt det än må vara. Men även om jag inte är ute efter något speciellt så finns det vissa saker jag tenderar att komma hem med oftare än andra. Vad gillar ni att handla på loppis och second hand? Här kommer mina saker!
 
Glas. Antagligen det jag kommer hem med oftast eftersom de alltid bara kostar en eller två kronor och kan användas till så mycket. Bland annat som förvaring till diverse olika sminkattiraljer men också som en del av min bloggservis. Det lät lite konstigt, så jag förklarar det här nedanför.
 
I mitt vardagliga liv har vi ett gäng tallrikar och glas som är våra favoriter att äta och dricka ur. Men att dela med sig av olika recept från samma tallrik skulle kännas tråkigt i längden. Däremot vill jag inte lägga ner en förmögenhet på saker som enbart ska bloggas med. Därför passar jag på att köpa sådana saker på loppis, då kan jag variera mig hur mycket som helst för en minimal kostnad. Och på tal om minimal...
 
Ytterligare en sak jag har upptäckt när jag fotograferat mat är att det är såå mycket lättare att använda sig av allt i miniatyrformat. Därför köper jag grytor och kastruller i storlek mini så fort jag hittar. Ett tips till den som vill kunna "ful-laga" maten först och sedan presentera den i en snygg kastrull på bloggen!
 
Tavelramar i bra skick är något jag inte kan hitta för många av då jag ständigt har ett sådant projekt i bakhuvudet.
 
Men på senare tid har även andra former av väggdekorationer börjat smyga sig in.
 
Framförallt om det kan kombineras med växter! 
 
Eller ännu hellre, en hel möbel till växter!
 
Burkar fyller nästan samma funktion som de glas jag fyndar då de används som förvaring till nästan allt möjligt.
 
Men det finns ju såklart de som bara är vackra.
 
Och flaskor som vaser!
 
All things marmor hamnar fortfarande på min topplista även om trenden inte är purfärsk. Jag älskar att det känns som ett så sofistikerat material och väldigt långt bort från det hemska marmorbord jag hade till en tillhörande oxröd hörnskinnsoffa i ett hem för länge, länge sedan.