Odling: Frösådden

Nu har det gått en vecka sedan jag skrev det där inlägget om alla fröer och valentinsådden. Idag är alltså dagen då det blivit dags för mina fröer att bäddas om i jorden. Så spännande! Hade först bestämt mig för att göra ett videoinlägg istället för ett med bara bilder men det kändes så krångligt så jag skippade det. Hann dock spela in den lilla hälsningen nedan så vill ni se mig i rörlig bild kan ni trycka på play. stillbilden kunde ju inte blivit snyggare heller ;)
 
En del frön kan man så direkt på friland (i rabatter, trädgårdsland eller krukor ute) men många av dem kan man med fördel så inne under våren. Skillnaden är att de man sår inne ofta bär frukt tidigare men att man även måste passa på att avhärda dessa. Dvs, springa in och ut med krukorna innan de vänjer sig vid solens starka strålar och vindens kraft. Men än är vi inte där på många månader så strunta i det nu. Istället fokuserar vi på att peta ner de rackarna i jorden!
 
Och på tal om jord så råder jag er alla att köpa såjord istället för vanlig blomjord eller planteringsjord. Den senare är nämligen alldeles för näringsrik för de små fröna och de vill inte ha planteringsjord förrän vid första omskolningen. Såjord kallas ibland även för kaktusjord så leta efter en sån i er mataffär.
 
Man kan använda i princip vilka krukor man vill att så i. Har man små plastkrukor från affären går dessa superbra att använda men vill man inte lägga ut några extra pengar så kan man använda mycket av det man har hemma. Det enda växterna egentligen kräver är hål i botten så att det överflödiga vattnet kan rinna ut. Här är lite inspiration till er som vill plantera i toarullar, vika egna krukor av tidningar, i apelsiner eller äggskal. Min personliga favorit är de små plastförpackningarna som coctailtomater och champinjoner brukar ligga i. De är lagom stora och har redan hål i sig. Förra året använde jag konservburkar som jag gjorde hål i med hjälp av en spik (bilden ovan).
 
Små frösådder vill ha det varmt och fuktigt i början och därför bör man ha ett litet växthus som de får bo i tills de första karaktärsbladen har visat sig. Det på bilden är från det stora möbelvaruhuset och kostar 149 kronor så det är inte speciellt dyrt. Ställ in dina krukor där och lufta emellanåt ifall det blir för mycket kondens. Självklart behöver man inte lägga ut pengar på det här heller utan du kan lika gärna tillverka ett eget växthus av en petflaska, en plastpåse eller en glasburk.
 
Jag använder faktiskt inget av det jag hittils har nämnt utan har en liten pluggbox som både är självbevattnande (supersmidigt) och med inbyggt växthus. Det är som 24 olika småkrukor i det vilket gör att det tar väldigt lite plats och ni hittar det här.
 
Fyll era krukor med jord och tryck till jorden så att den är packad men inte stenhård. Läs på fröpåsen om vilket djup ert lilla frö vill ha och gör en grop i jorden som är ungefär så djup. Jag lägger ner två frön i varje grop eftersom man aldrig kan vara säker på att båda gror. Sen fyller jag i hålet och strör på lite mer jord ifall det behövs.
 
Hur mycket frön man sår beror ju på hur många plantor man vill ha. Jag har fem olika tomatsorter och har bestämt mig för att bara ha en planta av varje. För att vara säker på att de kommer upp som de ska sår jag två frön i två krukor vilket ju blir 4 frön totalt. Sedan gallrar jag bort de svagaste små skotten som kommer upp och behåller bara det bästra av dem. Det kan vara svårt att rycka upp den söta lilla plantan som ju precis tittat upp (känns ju nästan som mord) men det skulle inte funka att ha 20 tomatplantor eftersom de blir hur stora som helst när de väl vuxit upp. När det gäller basilika brukar jag ha tre eller fyra plantor i samma kruka så de behöver man kanske inte gallra lika hårt. Första året sådde jag säkert tio gånger så mycket än vad jag hade behövt men det var också skönt att börja så och sedan kunna skala ner på det. Så better safe than sorry antar jag :)
 
Mitt lilla växthus är ju som sagt självbevattnande men om jag ska vattna mina små miniplantor brukar jag använda mig av en vattenspruta såhär i början. Med en sån är det lätt att hålla koll så att jorden hela tiden är lätt fuktig men inte blöt.
 
När plantorna kommer upp kommer de först att visa två blad, hjärtbladen, och dessa ser nästan likadana ut på alla plantor. Så se till att du märker upp dina sådder ordentligt så att du vet vad du har att jobba med. Jag har köpt grillpinnar i bambu som jag tycker är fenomenala till ändamålet. Du lär säkert också märka att plantorna kommer sträcka sig ordentligt åt fönstret såhär i början av året när ljuset fortfarande är rätt knappt. De växer nämligen åt ljuset och därför brukar jag snurra på krukorna någon gång då och då.
 
Först när karaktärsbladen (de som gör att du faktiskt kan börja avgöra vilken sorts planta det är) visar sig är det dags att lyfta på locket till växthuset och låta plantorna få mer luft och mindre fukt. Sen är det dags att skola om (plantera om) dem men det tar vi när det är dags!

Jag fick ju en fråga häromdagen om vad en nybörjare skulle kunna odla och jag svarade att jag tycker olika kryddor och chili är enkelt och bra. Min mormor skrev då att hennes första tanke var krasse och groddar och självklart är det så! Att jag inte tänkte på det. Är man absolut nybörjare och bara vill känna hur det känns att driva upp något själv så tycker jag att man ska klicka här och följa instruktionerna. De ärtskotten som länken går till är nämligen både snabbväxande och goda!
1 Julia Müller-Sandvik:

skriven

jag önskar att jag också hade ett sådant intresse :)

2 elise:

skriven

åh blir så inspirerad! vill också odla en massa. ett litet grönsaksland i mitt kök hade jag gärna haft.

3 Anna María:

skriven

Superbra inlägg! Och kul med lite video. Kan själv inte bestämma mig för vilka tomatsorter jag ska ha och därför kommer jag inte igång. GAH! Men! Innan veckan är slut ska jag ha bestämt och köpt fröer.

4 LisaMarie:

skriven

Jättebra inlägg! Jag köpte tomatsorten "sweetbaby" häromdagen + slingerkrassefrön. Fick sagt till mig av en jag känner att jag nog inte ska så riktigt än om jag inte kan plantera ut de större plantorna i växthus, för att tomatplantorna annars hinner bli för långa och rangliga. Vad säger du om det?

5 Alexandra Sidgwick:

skriven

Inspo!! Vill så direkt. Toppen-bra inlägg!

6 A:

skriven

Alltså!! Älskar dina odlingsinlägg, sen jag började läsa din blogg för några månader sen har ett odlingsintresse börjat växa i mig som jag hoppas håller i sig (tröttnar annars på saker fruktansvärt fort)! Har aldrig odlat förut så följer den här kategorin maniskt :) Tänkte försöka med småbladig basilika, mynta och solrosor i år, och gärna något lite mer matigt typ morötter eller rödbetor också, men vill samtidigt inte ta mig an allt för mycket då jag verkligen är nybörjare. Ser mycket fram emot fler inlägg :))

7 Beatrice Jakobsson - Fotograf :

skriven

Gillar detta inlägg! :) Blev sjukt peppad!

8 Mikaela:

skriven

Åh så kul! Bra guide du gjort! En av mina tomater har precis börjat få karaktärsblad! Men flera har inte kommit upp alls, hade en rysk sort som inte har visat sig överhuvudtaget än. Vi hade gäster här i torsdagskväll och jag stod typ och visade upp mina små plantor och höll en monolog om alla mina växter. Alltså haha, kanske hade druckit lite för mycket vin.... Tur att det mest var andra biologer som faktiskt är intresserade av växter :P

Förresten om man vill läsa om vad som händer när växter sträcker sig mot ljuset, som kallas för fototropism, har jag skrivit ett inlägg om det här! :) http://bympv.blogg.se/2015/january/manadens-biologifakta-december-2.html

9 Johanna Kreater:

skriven

Åh nu blev jag supersugen på att prova odla något själv! Vilken bra guide :)

10 lovisa:

skriven

dina guider = <3
dina videos = <3

detta = <3333333333

Svar: dudå <3
Sandra Lundin

11 Sanna Preifelt:

skriven

Åh, nu insåg jag att min kille faktiskt också har ett sådant växthus, så han får nog börja så där snart tkr jag. Jag hoppas att det blir typ chilli, basilika, tomat, paprika... Ja, vad som nu funkar, jag kan ju inget om det där :)

12 La Linda / Better Bloggers:

skriven

Åh! Odlingspeppen har nu även tagit sig till mig, så kul! Jag brukar dock bara ha plastfolie (med mål i såklart) över krukorna till en början, det är mitt "växthus", billigt och enkelt!

Jag gjorde precis så förra året, odlade ca 8 tomatfrön i varje kruka och 90% tog sig så jag hade tomater fulla balkongen. Var lite mysigt ändå! :)

13 Karin - halvskarpt foto:

skriven

Nu har mina första tomater börjat kika upp! Går och tittar på mina små krukor säkert en gång i timman :)

14 Sara - litetarkiv.blogg.se:

skriven

Tänk om man kunde prata så där naturligt på film. Jag ser alltid helt stel ut. Önskar jag kunde så en massa i år jag med men ska resa bort så det är ingen idé. Kollar in era plantor istället.

15 Janna:

skriven

Alltså, du inspirerar mig så mycket!
Har sparat dina frö-inlägg på alla möjliga ställen för att kunna plocka fram när jag behöver (tex på kaffepausen på jobbet, på spårvagnen, när jag planerar mina pallkragar, i affären osv)

Skulle vara sååå roligt att läsa om morfar någon gång, mycket nyfiken på denna trädgårdsmästare :)
/j

16 Beatrice:

skriven

Videon, så söööt!<3

Ang. det riktiga ämnet, haha. Så har jag så himla svårt med basilikan! Förstår inte varför den inte tar sig? Men det gör den i alla fall inte. Varken när jag tagit skott på köpeplantor eller när jag sått från frö... Får väl helt enkelt acceptera det och göra något annat. Tänkte testa chili i år! Och köpte något frö-set med paprika på IKEA förra året som jag aldrig satte, det är väl värt en test helt enkelt.

Men så letade jag igenom garden-kategorin för att se hur du gör med frön från gamla chili-frukter (så att man kan så nya alltså), och jag hittar inget... Är det en blivande guide kanske? Det hade varit grymt nämligen!

Svar: Vet inte heller varför den inte tar sig hos dig :( Du kanske ska byta frösort och testa någon annan? Är ju bästa, bästa grejen att ha i köket!
Angående chilin så gör man faktiskt inget annat än att öppna frukten och pilla ut de kärnorna som är där inne. Det är alltså dessa man planterar och om man är osäker på om de ska gro kan man hjälpa dem på traven lite genom att lägga dem i ett glas vatten en dag eller några timmar innan de ska ner i jorden. Det här grejjar du :)
Sandra Lundin

17 Agnes - Cashew Kitchen:

skriven

Åh är så PEPP på att börja odla nu! Har planerat in den första sådden till helgen. Har du förresten läst Elin Unnes The Secret Gardener? Om inte så är det ett hett tips! helt fantastisk och dessutom rolig bok om odling, uppdelad efter månader. Både snåla tips på hur en kan odla så billigt som möjligt genom olika behållare och sådant en har hemma, till vilka ogräs som är ätbara samt roliga tips på hur en t.ex kan odla rabarber i garderoben (på riktigt).

18 Astrid:

skriven

Åh, du måste göra mer video!
Jag tror att det vore kanon!

Svar: Haha tycker du? Ska försöka komma på något att viddeoblogga om då först bara ;)
Sandra Lundin

19 Ellen:

skriven

Hahaha men GULLE DU! <3<3

20 Sandra:

skriven

Bam!
Sätt upp tv på din lista också om du inte redan gjort det.

Kommentera här: