Odling: Ärtskott

 
När jag var hemma i Helsingborg för två veckor sedan upptäckte jag några söta små spröt på min mammas fönsterbräda. Jag frågade henne vad det egentligen var för något och hon svarade att det var ärtskott. Jag är ju som bekant ett stort fan av att odla mina egna råvaror så jag blev extra glad när hon visade mig hur enkelt det var att själv få små ärtskott växande i fönsterkarmen.
 
 
Det är nämligen bara att lägga ett gäng med torkade ärtor i blöt över natten för att sedan plantera i jord som hålls fuktad. Snart tittar det upp små söta skott och innan man vet ordet av går de att skörda och använda i sallader - om de ens hinner komma så långt. Att knipsa av dem och äta upp på stående fot är nämligen minst lika lockande!
 
 
För att skörda dem gör man precis likadant som med basilika, nämligen att man toppar skotten precis ovanför ett bladpar. På så sätt förgrenar dem sig och man kan fortsätta njuta av plantan länge.

Kommentera här: