Odling: Att göra i april

Blir helt nipprig av att gå och titta till alla mina små plantor varje dag för att se hur de har växt under natten. Hur går det för er? Har sett att vissa bloggare redan har fina och stora blommor på sina chiliplantor och kände mig en aning stressad. Men som med allt annat är det så himla onödigt att jämföra sig eftersom man inte har någon aning om vad den där andra personen hade för förutsättningar med sina frön och babyplantor. Alla får vi nog förhoppningsvis frukt så småningom och skulle det inte gå som man vill kan man ju alltid köpa en färdig planta i affären, det är inte värre än så!
 
På tal om chili så gör jag faktiskt något med mina plantor som gör att de tar mycket längre tid på sig att växa men som i slutändan genererar mycket mer frukt. Det, plus hur jag får min basilika att bli större och ge skörd i ett år samt hur man tjuvar tomatplantorna visar jag i videon. Angående att tjuva plantorna så vill jag bara höja ett varnande finger här: leta inte efter tjuvar i toppen för då är det lätt att ni nyper av prick allt som ska bli blommor och så småningom bära fram tomaterna. Leta i alla veck som är under just själva toppen. Lycka till!
 
Här är en bild som visar mina ståtliga basilikaplantor från förra året. Den vänstra är uppdriven på fyra frön och den högra på tre.
 
Här är en bild som visar hur en chilibuske ser ut efter att man toppat plantan (även den från förra året). Det här är alltså bara från ett enda frö. Fantastiskt eller hur?
 
Här är ett inlägg om vad man kan göra i mars och här hittar ni ett om hur jag planterar om mina tomatplantor för att de inte ska bli rangliga. Båda inläggen är fortfarande aktuella trots att vi gått in i en ny månad.
 
Har man rabatter, trädgårdsland eller pallkragar som man odlar i så är det hög tid att gödsla dem nu. Det kan kännas som att man bör göra det precis innan man ska sätta frön i jorden men faktum är att de flesta grönsaker (kanske speciellt rödbetor) inte gillar det alls, så börja nu så att det är avklarat. Om bara några veckor kan du förbättra jorden ytterliggare från din egen kompost eller med köpt jord om du skulle behöva och lite beroende på var du bor kan du snart så dina första frön. Jag som odlar i pallkrage hade tänkt peta ner lite frön till rädisor, samt blommorna redan nästa vecka - så får vi ser hur det går!
 
På tal om att peta ner frön i jorden så har den första omgången med plantor av tomat, chili, paprika och basilika vuxit till sig så pass att de kan flytta ut ur miniväxthuset för att göra plats för en ny omgång. Nu sår jag squash, aubergin, röd lök, musselsquash, sockerärtor och majs.
 
Plantorna jag har inne tar jag hand om på bästa sätt genom att vattna med guldvatten då och då, samt plantera om så fort det behövs. På bilden ser man skillnaden mellan en planta som stått i sin kruka ett tag och en som precis blivit omplanterad. Så bli inte rädd ifall de säckar ihop totalt och blir helt livlösa, de repar sig inom en dag!
 
Det vita som ligger i krukorna är äggskal. Egentligen ska man mala det till fint pulver och jag läste någonstans att det kan ta flera år innan jorden blir förbättrad av detta men jag tycker ändå om att ta tillvara på matavfall för att försöka skapa ett bättre klimat för mina plantor.
 
Att sprida ut lite kaffesump runt plantorna funkar även det superbra och så fort det första gräset är klippt kan ni samla ihop en mängd och strö ut kring tomatplantorna, de älskar det!
 
Har ni drabbats av sorgemyggor (de som många kallar för bananflugor) kan ett tips vara att lägga en burk tändstickor runt plantorna och låta luckan på asken glipa lite så att svaveldoften skrämmer bort de små rackarna.
 
Ni vet väl att man kan odla nästan vad som helst inne va? En kruka sallat från affären kan åka ner i jorden efter att de sista bladen är avnypna och sedan forstätta producera blad åt en. Vitlök ger fint vitlöksgrönt som man kan skörda hur ofta som helst och vanliga gula ärtor kan man sätta för att få riktigt fina ärtskott (på bilden ovan) till salladen.
1 agnes:

skriven

det här är ju jättefint, jag skulle verkligen vilja odla nåt jag också

2 Maria Ekblad:

skriven

Åh det är ju så himla roligt att det går att få massor med goda saker från ett FRÖ? Det är ju typ ingenting. :)

3 Carolina:

skriven

Blir så inspirerad av dessa inlägg! Ser verkligen fram emot att gödsla våra pallkragar med kompost och så massa härliga grödor där, men än är det ett tag kvar här uppe i Västerbotten :) Ha en fin söndag!

4 Julia Müller-Sandvik:

skriven

Åh, jag önskar att jag hade gröna fingrar, men intresset finns liksom inte där :(

5 Matilda:

skriven

Fick sådan inspiration att jag nyss satt i en timme och bara pysslade om mina små odlingar. Jag har aldrig riktigt odlat enligt "regelboken" utan gått på känsla istället och fått finfina resultat ändå, men i år är jag faktiskt lite sugen på att faktiskt försöka få ut det mesta av mina plantor och göra så som det rekommenderas att man ska. Blev så himla impad av dina basilikaplantor, vill också ha sådana ståtliga!

6 Christin:

skriven

Mina chilisar har varit så jäkla sega. Ett tag trodde jag att jag dödat dom redan vid frö-stadiet men efter idogt väntande har de äntligen kommit upp. Skrek rakt ut när jag såg den första, haha :)

Svar: Förstod att du blev så glad att du skrek rakt ut, kände likadant med min paprika som tagit typ tre veckor på sig att gro ;)
Sandra Lundin

7 sofiamilk:

skriven

Men hallå, detta är ju så kul!! I mitt kastanjeinlägg frågade jag precis efter odlingstips i april, men fick det ju mer än besvarat här! Grym timing!

8 Kimmey:

skriven

Kul att få läsa om dina odlingar :)

9 Evelina - Evelinas Ekologiska:

skriven

Gu vilket bra inlägg! Tack :) Odlar typ inget i år så känns liksom lite jobbigt att se allt..kliii i fingrarna.
/Evelina

10 Sabina:

skriven

Åh vad mycket grönt och fint. Jag ska lusläsa tipsen för inomhus odling, så peppad blev jag nu! :)

11 Clara:

skriven

Igår när det var 19 grader varmt i staden där jag bor tog jag cykel och cyklade runt i och utanför stan i flera timmar och lyssnade igenom de första av dina poddar. Det var nice. :) Kändes som du och jag hängde igår pga det hehe. Tack för bra blogg och podd!

Svar: Mysigaste kommentaren jag fått typ! Låter ju dessutom så himla härligt med så varmt väder och en lång cykeltur. Är glad att jag fick följa med på den :D
Sandra Lundin

12 Sriwanna Salomonsson:

skriven

Åh Sandra, så kul att få odla sina egna grönsaker och kryddor. Vill ha huuuus!

13 Linnea:

skriven

Så fint och inspirerande inlägg! Dina videos är så bra och inspirerande!

14 Kreater Malin:

skriven

Det här är ju super. Ska jag hem och vårda om mina plantor :)

15 Haust:

skriven

Inspirerande! Kanskje eg må prøve å dyrke erteskot igjen? Eg gjorde eit forsøk i fjor, men trur kanskje ertene var for gamle, dei kom i alle fall ikkje opp av jorda...

Ha ei god veke! :)

16 Ellen:

skriven

Åh bästa filmen! Ska definitv toppa mina chilisar så fort de blivit lite större! Fråga: Toppar du dem fler gånger eller räcker det med en? Och jag har en lite aubergine som växer så långsamtlångsamt, den ska man också toppa vad jag förstått, man vill ha tre grenar på den. Ska jag göra samma sak med den då? När den är så här liten alltså? Puss!

Svar: Jag gör bara en enda gång med chilin för det har räckt för mig men man kan nog göra det fler om man vill! Åh, har ingen aning med aubergine faktiskt. Ska kolla upp det för egen del med så kan återkomma sen :)
Sandra Lundin

17 Jenny:

skriven

Vilket fint inlägg och så himla bra! :) Har precis fått klippa av mina tomatplantor som hade skjutit i höjden , ca 1/2m långa var de allehopa och bräckliga. ( första gången jag odlar från frö). Så nu hoppas jag på sol här i Norr så de börjar växa igen. Har även köpt mina första kryddor till köksträdgården, bla basilika , och de är också väldigt bräckliga så ska börja "toppa" dem får vi se, Mycket härlig blogg i övrigt! Önskar dig och de dina en skön helg!

Svar: Men oj, klippt av dem? Det är ju det man gör i slutet av skördesäsongen för att de ska sluta växa ;) Hoppas det tar sig för dig och att du får massvis med härliga tomater :D Mitt bästa tips är att plantera djupare och djupare istället ifall de är rangliga ooch taniga. Då växer de sig starkare så småningom.
Sandra Lundin

18 Jessan:

skriven

Haha jag måste ju helt glömt hjärnan för några veckor sedan när jag frågade om en film hur du toppar dina basilikor - det finns ju här! :) Tack!

Svar: Tänkte faktiskt spela in en film till idag för att verkligen visa igen :) Man behöver ju inte toppa såhär hela tiden utan man kan såklart låta basilikan växa på och sen toppa såhär när man ska skörda den bit man vill ha till maten :)
Sandra Lundin

19 Jessan:

skriven

Jag toppade mina paprikor nu, de ser lite ensamma ut men det kommer ju förhoppningsvis nytt! Min chili däremot har inte tagit sig alls :(
Har förresten ett boktips till dig! "The secret gardener - Dumsnåla tips för nygamla odlare" av Elin Unnes. Så himla härligt skriven och den är uppdelad på årets månader och vad man ska göra varje månad.

Svar: Var det länge sedan du gjorde det? Var med om samma sak men allt som krävdes var lite tid. Hoppas de repar sig snart :)
Sandra Lundin

20 Jessan:

skriven

Chilin sådde jag i början av mars. Sådde nytt för några veckor sedan för att se om den tar sig bättre. Fuskade faktiskt och köpte en chiliplanta i helgen men det känns ju inte lika kul som när man odlar helt från början själv :)

Svar: Åh, vad trist :/ Min ena paprika tog sig inte heller så jag kör enbart på en. Alltså, jag tycker inte att det är fusk att köpa en planta heller för i slutändan blir det ju frukt efter hur man tagit hand om den. Så mycket roligare att faktiskt få chili än att vara envis och inte har någon alls för att man ville så allt själv. Heja dig!
Sandra Lundin

21 Jessan:

skriven

Ja det har du så rätt i! Ha en fin dag. Kram

22 Viktoria:

skriven

Hej! Tycker din film är hur mysig och inspirerande som helst! För att inte tala om informativ.
Har bara en fråga. Du säger att en ska plocka bort hjärtbladen och plantera med jord över snitten. Jag håller på att så egna tomater för första gången och är rätt sent ute, men jag är osäker på om det är dags att plantera om nu? De är ca 5 cm höga och är bara stjälk, stjälk, stjälk med en bunt blad på toppen. Eller snarare två bladpar, med tredje bladparet snart på väg.
En bild för att tydliggöra: https://cdn2.cdnme.se/4441738/8-3/img_2626_555496be9606ee480a5e820e.jpg

Är det dags nu tror du? Tack!

Svar: Hej Viktoria!
Ledsen för lite sent svar, har varit bortrest över helgen. Du behöver inte ta bort hjärtbladen än om du inte vill men om jag vore du skulle jag lirka upp varje liten planta (akta rötterna, de är så känsliga) och sedan plantera varje planta i varsin kruka som är ännu större än den du har nu. Sätt plantan så djupt att de understa bladen nästan nuddar jorden (men bara nästan). De behöver mycket plats och ny jord med näring i för att de ska orka växa sig starka och hinna ge dig frukt innan sommaren är förbi :) Hör av dig om du undrar något mer!
Sandra Lundin

23 Viktoria:

skriven

Tack så mycket för att du svarade! Känner mig som en hönsmamma, men de små plantorna är ju som ens bebisar nästan!
Har planterat om dem i egna krukor och förundras nu över hur jag ska få plats med allihop, haha. 10-15 st enligt förpackningen har blivit 29 st plantor så spänningen är enorm om de får plats på min inglasade balkong!

Svar: Haha jag gjorde samma sak mitt första år och har lärt mig nu att jag får plats med fem eller sex plantor och att jag inte har ork eller tid att ta hand om flera än så. Det gjorde ont när jag fick slänga de som inte fick plats men jag gjorde det rätt tidigt för att inte ödsla mer tid och pengar (för krukor och jord) på dem. De behöver som sagt mycket, mycket plats och näring men du grejjar det säkert om du ger dig tusan på det. Annars kanske du har någon vän som längtar efter en tomatplanta :)
Sandra Lundin

Kommentera här: