Frukostfavoriter

OBS! Du vet väl att min blogg har flyttat? Du hittar den på: ATILIO.METROMODE.SE 
 
 
Att få ta tid på sig på morgonen är en av de skönaste sakerna jag vet. Att kunna dricka en snabb kopp bryggkaffe och genomföra alla morgonsysslor så att man sedan har tid för den riktiga frukosten, den långa.Den då man har tid att framställa det där goda njutarkaffet i sin chemex, när man hinner stå och steka upp ägg och bacon på spisen. Och när man kan få avnjuta allt ihop tillsammans med andra frukostfavoriter.
 
Som klappgröten. Trots att jag alltid gillat mannagrynsgröt så har jag inte testat just klappgröt tidigare men när Linda Lomelino delade med sig av sitt rosa fluff kunde jag inte motstå det längre.
 
Klappgröt
 
5 dl vatten
1 dl mannagryn
2, 5 dl lingon eller lingonsylt
 
Koka upp lingonen med vattnet och sila sedan bort bären ifall du vill ha en riktigt len gröt. Använder du dig av sylt kan du tillsätta mannagrynen direkt och sedan blanda i sylten. Rör i kastrullen tills gröten blir fast i konsistensen. Låt den svalna en liten stund och vispa sedan upp den med elvisp. Servera med valfria tillbehör. Kanske blir det hemmagjord havremjölk eller maskrossirap?
 
En annan solklar favorit är brödet jag rostar i ugnen (i brist på brödrost) och sedan brer smör på som får smälta innan jag pudrar mackan med socker och kanel. Sen njuter jag så länge jag kan med mina frukostfavoriter. Lediga dagar, vad jag älskar er!
1 Liisa Lindstrom:

skriven

Fantastiskt fina bilder!
Det ser SÅ gott ut :)

2 Maja:

skriven

Gud vad härligt & jätte fina bilder!

3 ISA:

skriven

sitter och äter frukost nu men blev ändå hungrig. haha! Så himla fina bilder. Är det från en egen frulle eller weheartit:at? :)

Svar: Haha det är mina egna bilder ;)
Sandra Lundin

4 Maria Ekblad:

skriven

Men åh så fina matbilder (som vanligt)! Och kanel och socker på rostat bröd!? Då blir de ju typ som en fattig riddare. Låter ju supergott. Jag brukar köpa med smör ost och sylt på rostat. :)

5 Linnéa :

skriven

Så fina och inspirerande bilder, ser galet gott ut!

6 Stina - Tillvaron.se:

skriven

Åh frukost <3 Så fantastiskt fina bilder, som alltid!

7 Amanda Jona [SPONTAN]:

skriven

Trots att jag precis ätit frukost blev jag superhungrig av det här inlägget! Allting ser ju så fruktansvärt gott ut!

8 Carolina:

skriven

Vilken drömmig frukost! Måste testa klappgröt! Minns min farfar som alltid drack ett glas mjölk med lingonsylt i på kvällen - kanske också något man bör testa :)

9 Fredrikapåvinden:

skriven

Åh nu blev jag jättehungrig! Nu fick du mig att ta tag i frukosten i stället för att att sitta här och surfa runt. Det får bli turkisk yoghurt med nötter och frukt. Mums!

10 Elvira:

skriven

Oj såg jätte gott ut! älskar receptet med maskrossirap ska testa det bums! så fort jag blir frisk. Dina matinlägg är alltid så bra och orginella

Svar: Ja, do it! Det är så himla gott :D
Sandra Lundin

11 Alicia - Alicia And Stuff:

skriven

Hur min frukost är kan faktiskt avgöra lite hur dagen blir, med en lång, lugn och god frukost blir hela dagen lite lättare! :)

12 Prietha:

skriven

Åhh, frukost är ju definitivt den bästa måltiden på dagen!

13 Linn Strömberg:

skriven

Åh vad gott! älskar också när man har mycket tid till frukost. Så mycket godare då

14 kristin:

skriven

Ett hett tips är att göra klappkräm på saft av röda vinbär istället för lingon. Nu kommer jag inte ens ihåg hur lingonversionen smakade men vill minnas att jag tyckte om den på röda vinbär mer.;-) härligt syrlig och jättegod att äta tillsammans med lite mjölk eller en gräddskvätt. Efter ett par dagar i kylen gör den sig fantastiskt bra i en tårta tillsammans med marsankräm, och så grädde på toppen och ett rosa marsipanlock. svårslagen kombination!

Svar: Vilket bra tips för jag har massvis med röda vinbär i frysen ju :) Tack!
Sandra Lundin

15 Vicky:

skriven

mannagryn!! verkligen någon jag inte ätit på år. kanske dags att snoka upp detta i en amerikansk mataffär?? får se hur det går?

16 JUNITJEJ:

skriven

Vad det ser gott ut!

17 elise:

skriven

som vanligt så himla fina foton! och gud vad jag älskar långa frukostar <3

18 Rebecka:

skriven

#Drömfrukost? Jag är frukost älskare av högsta grad. Men tanken har aldrig slagit mig att man kan dricka den där snabba koppen kaffe och stöka undan det som stökas kan innan man sätter sig ner och bara frukosterar. U N D E R B A R T

19 Henrietta:

skriven

Åh klappgröt. Mamma är från Finland och lagade ofta klappgröt när jag var liten. Hon gjorde den på lingon, som du, men även blåbär. Det var också väldigt gott, och snyggt! :)

Svar: Ja, men så himla bra tips med blåbär. Tack!
Sandra Lundin

20 Iris Olovsson:

skriven

Första gången jag hör talas om klappgröt men åh vad gott det verkar. Jag älskar gröt i alla olika former så den där måste jag verkligen prova!

21 Julia Müller-Sandvik:

skriven

åååh, det verkar underbart :D

22 Johanna Kreater:

skriven

Jisses vilka fina bilder du tar Sandra! Jag blir liksom hungrig fast jag var mätt :) Älskar frukostar och ju längre de varar, desto bättre!

23 Johanna Andersson:

skriven

Av det här inlägget blev jag på något sätt ännu mer förtjust i dig. Och nyfiken på dig! Jag själv är lite kaffenörd och hjärtat slår en extra volt av att se en vacker chemex-kanna. Själv har jag ingen, utan kör v60-filter. Får jag fråga; är du intresserad av specialkaffe och så?

Kram

Svar: Tänker att det borde vara lite samma sak med det va? Jag har som du märker rätt dålig koll ;) Önskade mig kannan för att jag ville bli mer av en kaffenörd men har inte kommit så långt än och har inte ens möjlighet att mala mina egna bönor. Men jag ska fixa det och så återkommer jag när jag har mer kött på benen inom kaffesegmentet :D Har du tips till mig får du gärna ösa på med dem! Kram
Sandra Lundin

24 SA:

skriven

Som kaffeälskare verkar chemex super? Blir det gott kaffe alltså? Har du skrivit om det någonstans?

De genomskinliga kopparna var också jättefina, var hittar man sådana? :)

Svar: Jag har inte skrivit om det någonstans för jag är själv sån himla nybörjare på det här. önskade mig den i födelsedag för att jag ville lära mig att göra kaffe "på riktigt" eller vad man ska säga. Tycker att det blir gott men har än så länge inte använt några avancerade bönor. Ska testa lite till och sen återkommer jag med en kaffeguide lite längre fram :)
Mina koppar är fyndade på loppis men är från duralex. Har dock hört att ikea ska ha några liknande :)
Sandra Lundin

25 Johana Andersson:

skriven

Åh, svarar vidare här. v60 är ca samma sak - kaffets smaker träder fram på lite olika sätt i en chemex / v60 (men varför osv har jag svårt att svara på) Men jag har några tips i alla fall.

1. http://www.elgiganten.se/product/hem-och-hushall/kaffetillbehor/WSCG2/wilfa-svart-kaffekvarn-wscg-2
= fantastiskt prisvärd kaffekvarn. Både i hur den funkar, och så det där +.et i kanten. NYMALT KAFFE på morgonen. <3

2. kaffe från rosterier som tex Johan & Nyström eller Drop Coffee = fantastic. De rostar på annat sätt än de större rosterierna - inte lika mörkt. Och de kan genom massa kaffehantverkande rosta och få fram magiska aromer i kaffet. + att de köper kaffe från bönder som de skapar relationer med. Johan o Nyström skriver såhär på sin hemsida "Johan & Nyströms kaffe är noggrant utvalt i nära samarbete med kaffeodlare som delar vår passion för kvalitet och odlar det med full respekt för vår miljö. Direct Trade är ett ärligare sätt att köpa kaffe på där vi försäkrar oss om att pengarna når hela vägen fram till bonden. Vi betalar dem extra bra och besöker deras gårdar så ofta vi kan för att skapa nära långsiktiga relationer. På så sätt kan vi få fram fantastiskt kaffe där ingenting lämnas åt slumpen. Kaffebären handplockas och skördas först när de är helt mogna och röda för att uppnå maximal sötma i den färdiga koppen."

- specialkaffe är en hel värld. Men det blir verkligen en upplevelse i varje kopp om man väl ger sig in i den världen. :*

Svar: Alltså TACK Johana för all information! Ska fixa kvarn och grymma bönor så fort jag kan. Åh, vilken pärla du är!
Sandra Lundin

26 Ratebean:

skriven

Wow vilka underbara bilder! Vad kör du för bönor i koppen där hemma? Har du testat att köra kallbryggd i chemexen något? Blir riktigt bra!

Kommentera här: