Idag serverar vi vår morgongröt (alltså, Viktor har fortfarande semester - så lyxigt <3) med vår egna havremjölk. Kan inte påpeka nog hur fint det känns att kunna servera något man själv har lagat eller gjort från grunden och egen vegetabilisk mjölk är nästan tusen gånger lättare att göra än man tror. Dessutom blir det superbilligt och man kan med fördel göra flera liter åt gången, tänk då bara på att hållbarheten är kortare än för de paket man köper i mataffären.
Det gröna skafferiet är en helt fenomenal kokbok skriven och fotograferad av
Karoline Jönsson som även är upphovskvinnan till receptet nedan. I den boken samlar hon en mängd roliga recept som alla är hämtade från naturen eller genom att använda råvaror som man ofta har hemma. Alltså inga konstigheter utan bara enkla saker man lätt gör från scratch.
För att göra ca 1 liter mjölk blandar du 2 dl havregryn med 1 liter kallt vatten i en bunke. Låt det stå och dra till sig under natten och häll sedan av vattnet och tillsätt 1 liter färskt vatten och mixa samman med blender eller stavmixer. Tillsätt en gnutta salt, 1 msk neutral olja och smaksätt eventuellt med vaniljstång/vaniljsocker för extra lyx. Låt mjölken rinna genom en silduk eller en finmaskig sil och tappa sedan upp mjölken på flaska. Håller i 3-5 dagar.
Till gröten serverar jag ofta
världens godaste maskrossirap. Tänk att en burk håller ända från tidiga sommaren och fram till nu
(då den börjar ta slut) - så lite jobb som resulterar i så mycket njutning. Förresten så minns jag att jag var supernöjd med bilderna till just det receptet när jag hade tagit dem, idag hade jag nog gjort lite annorlunda och om ett halvår fnissar jag säkert lite åt bilderna i det här inlägget också. Hurra för utveckling!
skriven
fråga! kan man frysa ner den om man gör flera liter?