Min "trädgård" nr. 3

Ni har säkert inte kunnat undgå mitt stora och ganska nyfunna intresse för odling. För allt för länge sedan skrev jag ett inlägg där jag talade om att jag på ett sätt inte har en enda trädgård och på ett annat sätt faktiskt har tre. De första två delade jag med mig av här och här men den tredje har ännu inte blivit presenterad på riktigt. Här kommer därför ett litet inlägg som ger en större inblick i mina så kallade odlingar. Samtidigt vill jag passa på att uppdatera er genom att tala om att trädgård 1 är helt fantastisk just nu med massor av olika plantor och att trädgård nummer 2 inte är min längre. Jag tog äntligen beslutet att säga upp den där plågoanden till odlingslott och jag känner mig så himla lättad!
 
Historian om denna lilla trädgårdsplätt inleddes med att jag satt och tittade ut genom våra fönster en regnig dag i maj. Till vårt bostadshus tillhör detta lilla förråd/garage och bakom det finns en liten strimma överväxt gräsmatta som hyresvärden ändå inte gjort något med. När jag satt där och drömde mig bort växtes även en idé och några timmar senare satt jag med ett belåtet leende och ett positivt svar på frågan om jag fick ta och sätta upp några pallkragar där.
 
Sagt och gjort så begav jag mig till byggvaruaffären på andra sidan gatan och kånkade hem både pallkragar, gödsel och jord. Att lägga markduk i botten var ett smart drag då min ogräsrensning har varit i princip minimal. Tanken var från början att odla på olika höjder och även om i alla fall mina morötter skulle behöva det så blev det bara fem enkla små pallar den här sommaren. Jag placerade dem så att jag skulle kunna nå till alla hörn från olika ställen och målade dem sedan med svart griffelfärg.
 
Lite sen i starten var jag allt och för att skydda de känsliga små fröna och grödorna valde jag att sätta en spetsgardin (en egen variant av fiberduk) över mina rädisor, mangold, rödbetor, gulbetor och sallad som annars lätt angrips av diverse skadedjur. Över de andra spände jag ett nät som var enkelt att lyfta på när jag ville komma åt att rensa. Anledningen till detta var att jag inte ville att katterna skulle få för sig att använda detta som sin toalett.
 
Det fungerade riktigt bra till en början men när bladen på plantorna började växa sig större blev det ohållbart med ett galler med så små hål. Därför valde jag att bygga något som skulle ge allt lite mer rum att växa. Några björkslanor och en hel del tråd var allt som behövdes.
 
Det är inte så många blommor i mitt land då jag valt att satsa på ätbara grödor den här säsongen. Därför blev jag extra glad när jag hittade en fröpåse med ätbara blommor så att jag kunde kombinera dem båda på samma gång! Men det finns en del vackra färgbomber ändå. Klövern har spridit sig via jorden från en blomma jag har inomhus. Men den är så vacker så jag har inte hjärta att ta bort den än. Den kanske får komma in till hösten istället.
 
Med lite planering kan man lämna en del rader tomma en stund för att få skörd av sina favoriter hela sommaren. Ser lite tomt ut men ingen familj på två personer orkar äta 50 rödbetor på någon vecka, men på en hel sommar kanske det kan slinka ner ;)
 
Jag ska vara helt ärlig och säga att det finns många brister med denna lilla trädgård och på sättet jag valt att placera pallkragarna. Bland annat dessa:
 
- Det är faktiskt rätt svårt att komma till på alla ställen även om jag når. Det vore skönt att i alla fall ha så pass mycket plats att man kan sitta på huk överallt.
- Sjukdomar/skadedjur sprids så otroligt snabbt när plantorna står så tätt. I början av juli hade jag lite problem med bladlöss och efter att ena dagen hittat dem på en blomma så var de helt plötsligt överallt!
- Mördarsniglarna går som tur var lätt att upptäcka men de kilar gärna ner sig i det lilla mellanrummet mellan mina pallkragar vilket gör det svårt att få tag på dem.
- De står väldigt ojämnt och därför blir bevattningen också ojämn då allt vatten tenderar att samlas i ett speciellt hörn.
 
Fördelarna är såklart fler än nackdelarna och därför har jag bestämt mig för att försöka uttöka platsen till nästa år och förändra alla de punkter jag listade ovan. Jag har faktiskt redan förberett mig lite för nästa sommar genom att införskaffa ett gäng bärbuskar. Odla är en helt fantastisk sida där man kan köpa sticklingar och plantor av nästan alla växter som finns i Sverige. Nu i juli hade de ett kraftigt nedsatt pris på deras små bärbuskar och om man inte har bråttom med att få frukt så tycker jag att det är ett perfekt tips. I min lilla trädgård växer nu plantor av amerikanska blåbär, hallon, björnbär och röda & svarta vinbär sig starka. De ser alla finare ut än den krusbärsplanta jag köpte i en handelsträdgård, så det bådar i alla fall gott än så länge! Det fungerar faktiskt utmärkt att behålla alla dessa i hinkar ifall man ser till att plantera om dem när de behöver det. Allt känns så portabelt och enkelt när man kan odla på detta viset.
 
Det här kan ha varit en av de bästa idéer jag fått någonsin. Vilken lycka det har varit att kunna gå hit varje dag. Ta de få stegen från min ytterdörr. Plocka lite ogräs här, skörda lite goda bär där och sedan sätta sig och läsa en bok i solen. Än så länge är jag så extra glad för mina smultron som fortsätter att producera så många stora, härliga bär. Potatisen är inte uppäten än eftersom jag fick en otroligt stor skörd trots att jag bara planterat dem i hinkar. Nu väntar jag med spänning på att få se min physalis små lyktor förvandlas från grönt till orange, jag tror det kommer bli magiskt!
 
Det här stället och jag <3
1 SPLINKY - FOTO | CHEER | VARDAG:

skriven

vad fint :)

2 Simon G:

skriven

Fina bilder! Åh roligt med sådana projekt! :)

Kommentera här: