Recept: Sommartårta med vinbär & fläder

OBS! Du vet väl att min blogg har flyttat? Du hittar den på: ATILIO.METROMODE.SE 
 
 
 
världensgodastesommartårta
Idag får ni en sommartårta slängd i ansiktet direkt på morgonen. Ber om ursäkt ifall det finns hungriga magar som nu akut skriker efter frukost men jag är så glad för det här lilla genombrottet. Det finns nämligen en sak som inte framgår så tydligt över internet och det är hur klumpig jag är. Nya bekantskaper blir därför ofta väldigt chockade när de träffar mig för första gången och inser att jag är en riktig klant. Som när jag var hemma hos Agnes och välte en stor planka som landade på hennes fot, lite lagom pinsam avslutning på vårt första möte ;)
 
tårta
Och med den klumpiga sidan i åtanke kan ni ju förstå att jag inte direkt är någon Linda Lomelino. Varken när det gäller att göra perfekta och helt makalöst vackra bakverk utan också för att jag på riktigt inte är något vidare på att baka. I januari blev jag sugen på att baka en tårta och stod i flera (på riktigt fleeera) timmar i köket för att försöka rädda den här stackaren. Receptet var inget vidare och efter att ha provsmakat en bit fick den åka ner i soporna. Jag fick så många bra tips i kommentarsfältet och beslöt mig därför någon månad senare för att ge mig på en ny variant av en tårta fast med en typ av kladdkakebotten. Denna gick sönder och blev smulor och hamnade till slut i... ja, precis - papperskorgen. Båda de här två situationerna involverade många tårar från min sida och till slut fick jag Viktor att lova att se till att jag aldrig mer försökte mig på en tårta igen.
 
receptsommartårta
När jag igår deklarerade att det var precis vad jag tänkt bara inför helgen så påminde han mig om sitt löfte, men den här gången insisterade jag på att det skulle bli bra. För när jag var hemma hos Agnes (innan jag mosade hennes fot) gav hon mig idén om att baka tårtorna i en något mindre storlek eftersom det är lite enklare att hantera. Därför har jag valt att använda en vanlig sockerkaksbotten som jag sedan tryckt ut tre rundlar ur från varje lager och iställt för en platt tårta som spricker vid minsta hantering fick jag nu en som var sex lager hög och väldigt stabil.
 
Och ni ser ju, det är slarvligt och lite mosigt här och var men inte en enda tår fälldes under bygget och jag vet nu att jag KAN göra tårtor.
 
thebestsummercakerecipe
 Sommartårta med vinbär & fläder
 
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 175 grader och smöra och pudra en ungsform med vetemjöl. Vispa ägg och socker pösigt och blanda resten av ingredienserna i en annan bunke. Häll ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ihop allt med slickepott. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ungefär 30 minuter. Låt svalna helt innan du skär den i lager.
 
Tryck ut två eller tre rundlar per lager ifall du vill göra en liten tårta och fyll den sedan med allt gott du kan tänka dig. Jag körde varannat lager vaniljkräm och varannat mosade röda vinbär som jag marinerat i koncentrerad fläderblomssaft (mvh tömmer frysen inför sommaren). Sedan klädde jag tårtan med grädde som jag vispat upp med vaniljsocker och citronzest. Nu blir det kalas!
 
sliceofcake
1 ISA:

skriven

*cravar tårta kl 9*. Fick någon slags throwback till barndomen av dessa bilder.

2 corneliaeriksson.blogg.se:

skriven

Alltså wahhh så gott. Fläder är topp 10 godaste smakerna i världen, tror jag? Så gott i alla fall. Och vacker tårta!

3 Greta J:

skriven

Det ser underbart gott ut och är riktigt vackert! Tummen upp för den! :-)

4 Sofia:

skriven

Den ser helt fantastisk ut!

5 Marie:

skriven

Åh, ser jättefint ut! Smart att börja med mindre. Det är lite knixigt! Ett annat tips är att jobba som bagare på ett kafé utan att knappt ha bakat en riktig tårta innan och sedan göra 30 st på en dag! Det gjorde jag... Och efter det kunde jag göra våra egna bröllopstårtor utan att vara rädd för att misslyckas. Lycka till med framtida tårtor! Kram

Svar: Hahaha känns som ett liiite krångligare steg än att göra tårtan en storlek mindre ;) men sjukt grymt att du vågade :D
Sandra Lundin

6 Matilda:

skriven

Den såg himlans smarrig ut!! Vinbär och fläder låter som en enormt god kombo, två av mina absoluta favvosmaker. Skicka hit den till min födelsedag imorgon, tack?! :D

7 Emma Nilsson:

skriven

Åh har också alltid velat göra tårtor, de är ju så fina! Men så rädd för att misslyckas. Denna var ju fantastisk!

8 Ida - foto & häst:

skriven

åhh så gott med vinbär!! älskar det :'D Gillar dock inte tårtor, de torra brödet eller vad det är haha och sen grädde, marzipan är de ju oxå på en del usch nej haha ;) älskar dock alltid vaniljfyllningen som brukar vara i, eller sylten heheh <3

9 Fredrikapåvinden:

skriven

Haha åh vilket fantastiskt inlägg! Tycker du verkar vara en riktig tårtmästare för även om de andra tårtorna kanske inte smakade så bra så var de ju jäkligt snygga i alla fall... Och denna ser helt fantastisk ut!

10 Sofia:

skriven

Åh så fin! & så gott det ser ut! :)

11 Jess:

skriven

Haha älskar det här! Har någon form av hatkärlek till tårtor och fattar inte riktigt att jag gick med på att baka bröllopstårtorna när svägerskan gifte sig för två år sedan, men det gick ju bra ändå på något vis. Blir sugen på att baka något med fläder nu, finns ju inget somrigare än det!

12 Marja - Baka Sockerfritt:

skriven

Åh, vilken fin tårta! Härligt med sommarfeeling!

13 Julia Müller-Sandvik:

skriven

DEN ÄR MAKALÖS! Bra jobbat och vilken smart idé! Jag bakar aldrig för jag är sämst.

14 Maria Ekblad:

skriven

Superfina bilder!

15 lina:

skriven

Förstår dig eftersom jag också är kass på att baka men du verkar vara en riktig kämpe som fortsätter efter katastrofer och det lönade sig ju för denna tårta ser magnifikt god ut!

16 Mikaela Puranen:

skriven

Den ser sjukt god ut och himla fin!

17 Agnes - Cashew Kitchen:

skriven

Haha får väl skylla mig själv för att jag har random rekvisita stående precis överallt i lägenheten! Hade för övrigt redan glömt att du råkade välta den där :)
Tårtan ser SÅ GOD ut! Om än lite mosig, men det blir dom ju. Kul att du hänvisade till mig gällande det där tipset, jag som aldrig någonsin bakar tårtor haha! ;D

18 Jasmine:

skriven

Ser himla gott ut! :)

19 Christin:

skriven

Amen gud & shit pomfritt så fint det ser ut!!!!

20 Pauline:

skriven

vilka himla fina bilder!

21 Angelica:

skriven

Den där ser ju väldans smarrig ut!
Blir sugen på att göra nåt liknande. Men utan fläder. Hemska barndomsminnen med fläder ;-)

Svar: Haha men usch, hatar när man har såna minnen som spökar ;)
Sandra Lundin

22 Frida L:

skriven

Superfin! Jag har också bakat tårta idag, men bara själva bottnarna än så länge. Min pappa fyller år imorgon nämligen. Men jag undrar bara, vad var det för form du använde? Och det där med att trycka ut rundlar, blev det alltså en massa kanter över som du inte använde? Fattade inte riktigt.. :) mer än att poängen var att bottnarna blev små, vilket låter smidigt. Plus att höjd=lyx när det kommer till tårta!

Svar: Ja, alltså jag har bara en vanlig springform (har dock ingen koll på dess storlek men jag tror du vet vad jag menar för någon) och därför använde jag ett fat att trycka ut tre runda bitar ur varje botten med. Jag la faten så tätt jag kunde så det vara bara små, små bitar av kanterna som inte fick vara med. Därför innehåller tårtan i princip lika mycket botten som om det legat två stora ovanpå varandra men nu blev det sex stycken i höjd istället :) Om man har en form där bottnarna blir små från början är det ju verkligen optimalt! Har testat att baka i konservburkar tidigare och det funkar faktiskt över förväntan ;) Haha så random.
Sandra Lundin

23 Karin - FitnessochHälsa :

skriven

Ser ju hur avancerad och fin ut som helst! Kan tänka mig att den var god också!

24 Beatrice:

skriven

Jag som såg första bilderna och bah "åh, hon har blivit så duktig på finish och ännu bättre på att fota och redigera bilderna igen!". Det märks så tydligt nu, tycker jag! Det märks att du jobbar stenhårt på bloggen, och jag älskar att klicka in mig här (nästan) varje dag och läsa och titta! Är så så glad att Lovisa tipsade om dig i slutet av augusti och att jag stannade kvar. Du är grym!

Svar: Hm måste fråga vad du menar med att jag blivit bättre på att fota och redigera bilderna igen? :( Men tack i övrigt för de fina orden :)
Sandra Lundin

25 Sandra Leone:

skriven

Åh! Det ser så somrigt ut att jag tror att jag avlider

26 Beatrice Jakobsson - Fotograf :

skriven

Wow vilka underbara bilder och sjukt gott ser det ut att vara! :)

27 Borgmästaren:

skriven

Vilken liten goding! Ser mycket inbjudande ut. Tycker det är riktigt snyggt med charmig oregelbundenhet. Jag har en 15cm bakform som funkar riktigt bra.

Svar: Ja, tror 15 cm hade varit helt perfekt för mig med :D
Sandra Lundin

28 Caroline :

skriven

Tårtor med röda vinbär är ju underbart goda, vacker blev den också.

29 Jessan:

skriven

Men åh vad sugen jag blev på sommar och tårta nu (på tom mage och med ösregn utanför sovrumsfönstret)!

30 Simone i Berlin:

skriven

Bra jobbat! Den är fin :D

31 Karin :

skriven

Jag hängde inte med på biten om rundlarna, kan du förklara igen hur du gjorde med sockerkaksbottnarna? Ser supergott ut, potentiell födelsedagstårta till mig här i veckan! :D

Svar: Alltså jag hade en vanlig botten (eftersom jag inte har en liten form utan en normalstor) och så tog jag ett fat och tryckte ut tre runda bitar ur varje botten istället. Jag valde ett fat som gjorde att jg fick ut så mycket som möjligt av mina bottnar och inte behövde slänga men än några enstaka kanter. Det är alltså i princip lika mycket tårtbotten som om jag skulle gjort som vanligt men uppdelad i mindre bitar vilket blev en högre variant!
Sandra Lundin

32 Lina:

skriven

Åh, den sen ser himla god ut!

33 Jessica:

skriven

Vilken fantastisk tårta! Jag är precis som du ingen höjdare på att baka, verkligen helt usel. Chokladbollar kan jag dock göra, men det kan ju alla. Men om du kunde fixa en sån här fin tårta, så borde jag också kunna! :)

34 Charlotte - Storiesbyme.se:

skriven

Lägg av så gott!! :)

35 LisaMarie:

skriven

Tusan så gott det ser ut/låter! Jag måste definitivt försöka mig på något liknande någon dag nu snart. Och skojar du? Att få en tårta i ansiktet direkt på morgonen tackar väl ingen nej till? ;)

36 starsinlife.blogg.se:

skriven

Ser ljuvligt God ut!!!

37 Emelie:

skriven

Ser supersmarrig ut! Kul att du lyckades till slut - skam den som ger dig!

38 Beatrice:

skriven

Åh, ordet igen, så himla dåligt ordval. Alltså inte som att det blev dåligt, utan att du har gjort en rejäl uppsving, precis som du gjorde för några månader sen! Inte att det blev sämre och sen bättre igen :((

Svar: Haha okej. Tänkte bara att om det var så du menade kunde du gärna få berätta vad det var som var dåligt för man vill ju hela tiden bli bättre ;) Men då förstår jag hur du menade. Du sysslar ju med samma grej som mig och jag vet inte om du känner likadant, men det är så svårt att avgöra när man anses som bra eller inte tycker jag. Alltså, ibland lägger jag upp inlägg som jag är sjukt nöjd över och så blir responsen noll eller så har man en mindre dipp ibland och då skriver alla helt plötsligt att man är så grym. Förstår att man inte kan göra alla nöjda och att det väl ändå är ens eget intresse som spelar verkligen roll men jag blir ändå så sjukt förvirrad ibland!
Sandra Lundin

39 Beatrice:

skriven

Jag vet precis vad du menar. En dag lägger man upp ett inlägg man jobbat och jobbat på, och så får man inga kommentarer alls, ingenting, det är bara tyst. Det är då man funderar på att sluta blogga, ge upp och bara lägga sig och gråta. Sen kommer en kommentar och man blir superglad. Och så är det de tillfällena när man lagt ner ca 0 arbete på ett inlägg och det flödar kommentarer och man inte har en aning om varför, för att man knappt var nöjd själv. Så ja, haha. Det är minst sagt förvirrande!

40 Vajb:

skriven

Vilka fina bilder! Ser hur gott ut som helst! Hade gärna provsmakat den där läckerbiten!
Jag bakar inte tårtor eftersom jag är absolut sämst på det. Jag lovar, du ligger i lä! Men att göra mindre varianter var en fantastisk smart idé. Gör kanske att till och med jag kan försöka mig på ett tårtbak vid något tillfälle... Eventuellt....

Kommentera här: