God fredagsmorgon!
Tänkte att vi skulle äta frukost ihop idag. Eller ja, nästan i alla fall :) I min nyinköpta trädgårdsalmenacka står det att februari är den månad då apelsinerna är som allra, allra godast. Så om man planerar att göra egen marmelad
(vilket man såklart borde göra eftersom det är superenkelt och otroligt gott) så är det alltså nu som är bästa tiden för det.
Och har man lyxat till det med egengjord marmelad sådär på fredagsmorgonen så borde man ju äta den ihop med ett nybakat och gott bröd, visst? Tur då att jag har receptet på det bästa brödet jag någonsin gjort. På riktitgt; det är lätt att göra, blir vackert och gott med en saftig insida och hård och krispig yta.
Här hittar ni recepetet
(spara för guds skull, ni kommer vilja göra om det!) och till dagens bak använde jag valnötter och honung som smaksättning. Det blir mycket med valnötter nu eftersom min affär sålde ut en himla massa påsar med julens nötter för nästan inga kronor alls. Vi har ingen nötknäckare men om man tar två nötter och pressar dem mot varandra i handen så brukar en av dem öppna sig. Så fiffigt!
Citrusmarmelad
1 1/4 kg blandad citrusfrukt (jag använde apelsin, blodapelsin, lime och citron)
1 cm riven ingefära
2 tsk kanel
1 1/4 liter vatten
2 l socker
Vill börja med att säga att det här receptet ger otroligt mycket sylt så det går bra att halvera om man hellre vill det. Annars håller den sig fint i frysen ifall ni vill ha att ta upp vid senare tillfällen.
Börja med att skölj och skrubba skalet och strimla det fint med hjälp av potatisskalare. Om man inte vill ha skal i sin marmelad så hoppar man över den här delen. Skär köttet i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med ingefära, kanelen och vattnet och låt koka i ungefär 30-40 minuter tills frukten är helt mjuk. Tillsätt sockret och låt koka i ytterligare 10-15 minuter. Häll en liten klick på en kall tallrik och dra en sked igenom, om marmeladen och flyter tillbaka är den färdig. Häll upp på väl rengjorda burkar och låt svalna. Ibland kan det ta någon dag för apelsinmarmelad att få rätt konsistens, så nojja inte ifall den inte är helt fast direkt. Skulle den bli för hård/för rinnig är det bara att koka upp den igen, antingen med mer vatten eller lite, lite längre för hårdare konsistens.
skriven
Åh, det där såg hundra gånger godare ut än min frukost idag. Kanske skulle ta och baka det där brödet idag, så gott med färskt bröd till helgfrukostarna ju :)