Recept: Bröd i gjutjärnsgryta

OBS! Du vet väl att min blogg har flyttat? Du hittar den på: ATILIO.METROMODE.SE 
 
 
Det är många "husmorstrender" eller "hipstertrender" som jag har ägnat mig åt här hemma. Jag menar jag syltar och saftar, har syrat egna grönsaker och kommer förhoppningsvis snart börja brygga eget öl. Men en trend som jag aldrig har hakat på är den med att baka surdegsbröd. Jag älskar att äta det, så det handlar inte om smaken, men jag kan helt enkelt inte se till att hålla en deg i liv så länge.  Mina katter och mina växter är det inga problem med, de lever och frodas och jag ger dem all kärlek de behöver - men en liten surdeg skulle aldrig överleva i min kyl.
 
Därför har jag testat mängder med olika recept på bröd innehållandes vanlig jäst eller bakpulver. Hur mycket jag än knådar eller viker degen så tycker jag att limporna alltid rinner ut på plåten och till slut sitter man och tuggar på en väääldigt avlång och platt smörgås. Inte ens om jag använder bördformar blir det riktigt bra och om brödet blir saftigt inuti så får de aldrig någon hård skorpa. Och ser det färdigt ut på utsidan så är det nästan alltid helt degigit i mitten - aldrig blir det riktigt bra. Fram tills nu då, då jag har hittat ett bröd som är så otroligt lätt att svänga ihop och där resultatet alltid blir tip top. Det man behöver är en gjutjärnsgryta och har du ingen så kan det vara en bra investering för framtiden eftersom man kan göra massa smarrigt i en sådan. Här kommer receptet.
 
 
Bröd i gjutjärnsgryta

25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
3 dl fingervarm mjölk
2 tsk salt
4 dl grahamsmjöl
10 dl vetemjöl
 
Mjölsorterna går såklart att byta ut men tänk att du ska ha ungefär 14 dl totalt bara.
 
 Lös upp jästen ihop med den figervarma mjölken och vattnet. Tillsätt salt och mjöl (+ eventuellt andra ingredienser) och knåda lite trots att den är en aning kladdig. Låt degen ligga och jäsa under bakhandduk i 1 timme.
 
Grundreceptet innehåller varken frukt, nötter eller kryddor men jag gillar att tillsätta något litet eftersom brödet blir mycket luftigare och saftigare då. De kombinationer jag prövat hittils är äpplen & russin, morötter & honung, valnötter & maskrossirap och pumpa & havssalt som jag hade i idag och alla passar lika bra. Bara fantasin sätter gränser för vad man kan stoppa ner i degen. Tipsa gärna ifall ni har egna favoriter på goda kombinationer.
 
 Förresten, brukar ni har förkläde på er när ni bakar? Jag har egentligen aldrig det men så hittade jag det här fina muminförklädet ,som jag fått av Viktors föräldrar när de var i Japan, långt in i garderoben och nu kommer det åka på varje gång. Smart sätt att slippa kladda ner sina fina kläder ju och så dumt att jag inte haft det tidigare.
 
Häll ut degen ur skålen och knåda den i ordentligt med mjöl. Forma till en rund boll.
 
Låt den sedan jäsa ytterligare 30 minuter inuti en mjölad handduk. Sätt samtidigt ugnen på 250 grader och ställ in gjutjärnsgrytan i ugnen.
 
Ta ut grytan, strö lite mjöl i botten på den, lägg i degen och sätt på locket. Grädda längst ner i ugnen i 20-25 minuter. Ta därefter av locket och sänk temperaturen till 225 grader. Gräda i ytterligare 15-20 minuter.
 
Ut kommer ett helt fantastiskt fint, gott och saftigt bröd som dessutom ser riktigt proffsigt ut!
 
1 Beatrice:

skriven

Undrar om vår Le Creuset-gryta funkar för det här!? Är mest nyfiken på om kroppen på locket håller för ugnsvärme, men det kanske går att ta reda på. Låter annars jättespännande och supergott! Kan tänka mig att både Timjan och Rosmarin skulle smaka bra som kryddning i också!

2 Josefin:

skriven

Oh my, det såg helt ljuvligt ut :)

Med vänlig hälsning, Josefin

3 Anna María:

skriven

Åh! Såg superfint ut. Det måste jag prova!

4 Jess:

skriven

Har sett en del gjutjärnsbröd och tänker varje gång att det där, det ska jag prova! Är precis som du och har svårt att lyckas bra med "vanligt" bröd, så borde verkligen ge det en chans.

5 Victoria:

skriven

Så bra att han blev nöjd ;)

Åh detta måste jag testa.

6 Victoria:

skriven

Tack så mycket :D

7 Victoria:

skriven

Visst är dom ;)
Men ibland kan man bli skogstokig på dem.

8 hanna, förbanna:

skriven

såg ju supergott ut!
(fint muminförkläde!)

9 Liza:

skriven

Muuuma, vad det ser gott ut! :)
Tack för detta recept, jag skall absolut testa och baka brödet någon dag! :)

10 Maria:

skriven

Åh så fint! Det ser jättegott ut.

11 myrtillus.blogg.se:

skriven

vad snyggt bröd det blev! kul och annorlunda att göra i en gjutjärnsgryta också :) måste jag prova!

12 Maja:

skriven

Åh, min sambo bakar det där brödet. Urgott! (och ja, jag har faktiskt förkläde när jag bakar, sölar så med mjölet.. :-P)

13 my:

skriven

Gott :D

14 Mikaela:

skriven

Jag har tänkt baka eget bröd sååå länge men det har inte blivit av! Jag har faktiskt förkläde ibland när jag bakar, har ett superfint blommigt turkost förkläde! :D

15 Agnes - Cashew Kitchen:

skriven

I hear ya, har ABSOLUT INTE tålamod till att baka med surdeg. Men detta måste jag ju testa!! Har alltid trott att de där gjutjärnsbröden som instagram svämmar över av är jättekrångliga att få till!
Väldigt fina bilder förresten :*

16 Hanna:

skriven

Hur stor gryta använde du? Hir många liter rymmer den?

Svar: Jag är ledsen men jag vet faktiskt inte :/ får gå ner och hälla lite vatten i den sen och mäta!
Sandra Lundin

17 Nottin:

skriven

Det där ser jättegott ut! En spännande idé :)Sen har jag ett tips om bröd och det är att skippa att lösa upp jästen i vätska, särskilt inte i varm vätska! Har man degblandare är det en onödig risk! Gör man för hand kan man smula jästen mycket smått och vara extra noggrann. Dessutom behöver man sällan ha varm degvätska alls, tålamod är pålitligare :) En del säger att man ska vänta med saltet tills degen är färdigknådad men då brukar jag glömma bort det så jag hivar i det direkt. Men att baka i gjutjärnsgryta måste jag testa

18 Ellen:

skriven

MEN WOW!? Jag måste ha en sån gryta! Undrar om det funkar med en keramik? Ska googla

Svar: Ja, googla! :D
Sandra Lundin

19 Ellen:

skriven

Det fungerar nog, bara att förvärma den precis som gjutjärn tror jag! Då ska jag baka, blir nog vört :)

20 Sofie H:

skriven

Måste prova! Hur mycket morötter brukar du ha i om väljer att ha det?

Svar: Ja, gör det :) Det brukar räcka med en stor tycker jag. Hoppas du gillar brödet!
Sandra Lundin

Kommentera här: