Recept: Citronkakor med glasyr

OBS! Du vet väl att min blogg har flyttat? Du hittar den på: ATILIO.METROMODE.SE 
 
 
Nämn något som innehåller citron och min mun börjar direkt producera dubbelt så mycket saliv. Skulle säga att det är den bästa smaksättningen som finns, någonsin. Jag tillhör dessutom en av de där knasiga människorna som utan problem kan tugga i sig en hel klyfta och sedan liksom sträcka sig efter ännu en.
Så när jag pinnade ett recept på citronkakor med citronglasyr var det dubbel glädje som rusade runt i kroppen på mig. Väl färdiggräddade skulle alltså glasyren på och eftersom jag i veckan målat ett av våra små bord i härliga tivolifärger fick jag feeling och eh. Ja, det visuella resultatet kanske vi inte behöver gå in på närmre utan vi kan prata smakupplevelse istället.
 
Så ja. Vad ska jag säga? Det var definitivt inte vad jag hade väntat mig utan smakade som en blandning mellan en riktig cookie (typ chocolate chip fast utan choklad då) och en biscotti. Alltså både sött och lite mjukt men ändå knaprigt och friskt. Så konstigt och så farligt. För nu behöver jag ju äta jättemånga för att komma fram till om det är mer som kaka eller som biscotti. Ah, ni fattar va? När man liksom måste smaka om och om igen för att man inte riktigt kan bestämma vad det är man äter på. Ska ju också tillägga att mina bakkunskaper är urusla så receptet i sig är det nog inget fel på, därför kommer det här nedan så att någon annan kan få provbaka och avlägga en recension. Gillar man citron men är sugen på en mjuk kaka tycker jag att man ska baka den här istället. Antagligen det allra godaste jag ätit i kakväg. Testa!
 
Citronkakor
 
220 g mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 /2 tsk salt
1 tsk vaniljpulver
1 msk citronskal
2 msk citronsaft
225 g socker
125 g rumsvarmt smör
1 ägg
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, bakpulver, salt och citronskal i en bunke. Vispa ihop smöret och sockret i en annan bunke tills det blir fluffigt. Tillsätt ägg, vaniljpulver och citronsaften. Häll i mjölet och vispa tills alls ät blandat. Forma sedan till små kulor som du lägger ut på en klädd bakplåt och grädda sedan i ugnen i 15-20 minuter. Kakorna ska få lite färg i kanterna men inte mer än så och det kan vara en bra idé att vända på plåten efter halva tiden. Ta ut och låt svalna i 2 minuter och överför sedan till ett galler där de får svalna helt.
 
Blanda ihop 220 g florsocker med 2 msk citronskal och saften från en hel citron. Pensla över glasyren på kakorna och låt det stelna innan servering.
 
1 Sandra:

skriven

Haha, jag är likadan med citronklyftorna! Vann alltid grimastävlingen i skolmatsalen :)

2 Agnes - Cashew Kitchen:

skriven

Är prick likadan med allt som har med citron att göra! <3
Håll utkik på min blogg efter ännu ett citronigt godis-recept inom en snar framtid ;)
Gillar verkligen mjölkhällningsbilden (den översta) förresten. Snyggt!!

och TACK för dina galet fina komplimanger! Är inte säker på att jag är fullt lika övertygad själv, men att höra att det jag gör uppskattas ger ju värsta skjutsen framåt! :D

Ang. engelskan så eeh har nog inte tänkt att jag är så bra på det?? Det tar alltid en evighet att skriva ett inlägg och missbrukar tyda.se totalt. Det är definitivt ett hinder att skriva på engelska, men vill ändå pga större spridning. Men typ, läser de flesta romaner på engelska, läser engelska matbloggar och läser den mesta av min kurslitteratur på engelska så jag antar att det hjälper.

Önskar dig en superfin helg! Själv ska jag pyssla ihop en julig girlang inspirerad av alla dina pyssliga DIY-projekt!

3 Marie:

skriven

Ser helt klart mumsigt ut! Jag älskar småkakor! Alltid godast! Undrar lite om du också är en sådan som inte kan hålla fingrarna i styr när du ser fina kottar i skogen utan måste plocka med dig hem ett gäng? Om inte kottar så funkar ekollon eller kanske kastanjer lika bra :) När jag var liten trodde jag att dem skulle bli ledsna om jag inte tog med dem in i vårt varma hem.

Ta hand om dig! :)

4 Victoria:

skriven

Men MUMS vad god den ser ut att vara. Älskar verkligen din blogg för du bjuder på så många fina saker.
Visst är det mysigt, hoppas också att jag får orken/lusten tillbaka snart.
Det är väldigt fint, mk skog omkring.

5 zeb:

skriven

Åh vad gott det ser ut! Älskar citron jag också haha :3

6 Boel:

skriven

Låter och ser väldigt gott ut :D

Sv: Tack så mycket! <3

7 Kelly:

skriven

Ser så goda ut!

8 Maria:

skriven

Åh jag tycker andra bilden är så fin! Gillar alltid dina matbilder.

9 Sara Ekman:

skriven

Åh vad mums! :)

10 Thea:

skriven

Vad fina! Hur ofta brukar du baka? :)

11 Caroline:

skriven

Mums, och riktigt fina bilder!

12 silja:

skriven

kan tipsa om en till jättegod mjuk kaka med citronsmak som man inte behöver nagra avancerade bakkunskaper till för att fa den att bli bade snygg och smarrig, det är elsas citron & vallmokaka! http://elsa.elle.se/citron-och-vallmokaka-recept/

Svar: MÅSTE testa den! Ser helt gudomlig ut ju.
Sandra Lundin

13 Elin:

skriven

Planer inför helgen?

14 Sara:

skriven

Mums så gott och vilka otroligt vackra bilder :) Blir helt tagen när jag kommer in på din blogg, allt är så vackert :)

15 Frida:

skriven

Mmmmm vad gott, vackra bilder!

16 nicolinda.blogg.se:

skriven

Näe?! Jag kan inte beskriva hur mycket jag totalälskar din blogg. Och dina fantastiska foton, så himla genomtänkta men ändå naturliga. Du är så speciell! Ditt innehåll är så galet bra. Love love love. Tack för allt du bjuder på här! Jag är så tacksam.

SVAR: Nej precis! Jag är så himla glad att min panikångest inte händer varje gång eller varje dag som det var förut i tonåren. Ja, hon överraskade verkligen. Så fint av henne! Ja :) Tack för din kommentar, Sandra ♡

17 Sofia:

skriven

Haha både jag och min syster är likadana. Kan äta citron som vilken frukt som helst typ. ;) Hennes man brukar bara skaka på huvudet åt oss. ;) Tycker dock att dom ser fantastiska ut. Jag är också kass på att baka, så hade inte lyckats bättre. Hur svårt kan det vara att följa ett recept liksom? haha.

18 AnnaKK:

skriven

Åh, blev jag sötsugen nu eller!? 8-)~ Och utöver att de ser jättegoda ut så verkar de ju förhållandevis enkla att göra också - måste absolut testas!!!

Jag bakade förresten en kladdkaka förra fredagen, eftersom det var kladdkakans dag då och jag hade fått tips om ett för mej nytt recept där man bytte ut en del av strösockret mot farinsocker. :-) Eftersom det blev bra så gjorde jag en repris igår - men råkade få syn på bäst före-datumet på farinsockerpaketet... Jösses, det gick ut i september 2005!?! 8-X Nu tror jag inte att socker kan bli för gammalt (och vi överlevde ju förra fredagens kladdkaka) så jag använde det iallafall - men sen åkte det i soporna. <:-)

Svar på fråga: Jag har läst lite olika högskolekurser under de senaste åren, men ganska planlöst och utan något bestämt slutmål. Alltså, jag är så gammal nu så det känns mer naturligt att tänka på pensionen än på en yrkesutbildning!? ;-) I och för sej gillar jag att lära mej saker, men för varje kurs har jag känt att tentorna bär mej mer och mer emot... Pallar nog inte att utsätta mej för fler såna nu!? Och med den inställningen känner jag att jag inte heller bör snika åt mej platser på utbildningar/kurser som andra skulle ha så mycket större nytta än jag av att få gå. <:-)

Men skulle lusten till tentor återkomma så har jag tex KonstvetenskapA att att slutföra, lixom två kortare kurser inom mode och design. :-)

19 Sriwanna Salomonsson:

skriven

Åh, citron i bakverk o dylikt är så gott. Pappa fyllde år igår och då gjorde jag en citronkladdkaka med vit choklad. Blev mumma! :) Men dessa småkakor ska jag testa någon gång, tack för bra recept!

20 Isabelle Olsson:

skriven

Vilka fantastiska bilder!! Och kakorna ser ju ljuvliga ut! Är sugen att testa! Småkakor är så perfekta att ha i burk och slänga fram till fikat. Håller lite längre än tex muffins och andra mjuka kakor vilket är en stor fördel, gillas :-D

Kram!

21 ♫♪ sandra:

skriven

åh tack för tipset!

22 Alicia:

skriven

Alltså dina matbilder är så jädra delikata! Satt nyss och ojade mig över att jag ätit för mycket men nu är jag helt beredd att ställa mig i köket och både baka, sylta in och göra veg-fishnchips. Farligt men bra!

För övrigt är din te/kaffekanna den typ bästa ever. Så uppnosig och underbar!

23 Amanda Jona [SPONTAN]:

skriven

Men alltså mums!

24 SARA EMILIA:

skriven

Det där måste jag testa!

25 FrökenTV, bloggen om tv och film:

skriven

mums

26 hanna, förbanna:

skriven

sv: haha, det är lika bra att göra det från datorn! ;)

1. Vi har funderat på någon mindre företag där vi gör reklam, logotyper och grafiska profiler, illustrationer, hemsidor och sådant där. Något kreativt helt enkelt. Ja, förhoppningsvis händer det någon gång i livet! Gärna snart!

2. Jag pratade med min läkare i telefon (jag får inga riktiga besök, utan bara telefontider) i veckan och hen sa "jag känner att jag inte kan hjälpa dig vidare" och när jag frågade vem som skulle det så var svaret "det kan inte jag svara på". Nu ska mina symptom diskuteras med andra läkare så kanske de kommer på något. Troligen inte. Nåja. Det löser sig, hoppas jag.

3. Tack så mycket och det samma! :D

Kommentera här: