OBS! Du vet väl att min blogg har flyttat? Du hittar den på: ATILIO.METROMODE.SE
Matbloggare i all ära men den person som oftast inspirerar mig till att testa nya och spännande maträtter är Sandra Beijer. Förutom att jag har henne att tacka för att många av er kikar in här varje dag (tack, Sandra!) så har hon även fått mig att förstå att jag till exempel älskar lobster rolls - trots att jag aldrig ens testat det!
När jag stod och hängde på dörren till vår kyl häromdagen såg jag att vi hade ett gäng råvaror som i mitt inre flöt ihop till ett recept jag sett hos henne för en tid sedan. Nämligen på Banh Mi, vietnamesiska mackor. Viktor och jag har en koreansk kokbok här hemma som vi älskar rätterna i så jag tänkte att även det här borde falla oss i smaken. Därför googlade jag snabbt upp ett recept och satte igång med att hacka och marinera alla ingredienserna. Det var först efteråt som det slog mig att jag ju hade kunnat söka på Sandras recept, men men det här blev också fint!
Banh Mi
4 portioner
600 g fläskkarré / Tofu
2 msk finriven ingefära
1 vitlöksklyfta
2 msk japansk soja
(jag tillsatte även lite sweet chili sås)
2 morötter
5 cm rättika (fanns inte i min affär så jag tog ett knippe rädisor)
1/2 gurka
1 dl ättikssprit 12%
2 dl socker
2,5 dl vatten
1 kruka färsk koriander
1 dl majonäs
1 baguette (vi använde supergoda korvbröd som heter Brooklyn)
Chilisås
Okej, allt det här kan låta lite meckigt men det enda som egentligen tar tid är när köttet och grönsakerna ska marineras i en timme, allt annat går rätt snabbt. Börja med att strimla köttet i tunna strimlor, lägg det i en bunke med en pressad vitlöksklyfta, riven ingefära, soja och rätt rejält med svartpeppar. Låt stå i 1-2 timmar i kylen. Skiva morötterna och rättikan/rädisorna i tunna stavar och skär gurkan i tunna skivor och lägg i en bunke/burk. Blanda ihop ättikssprit, vatten och socker till lagen, häll över grönsakerna och låt dem ligga där minst en timme.
Stek sedan köttet på riktigt hög värme tills det är färdigt. Peppra och salta eventuellt lite till om det behövs. Skär sedan upp det bröd du valt och bred rätt rejält med majonäs på botten av den. Lägg på de picklade grönsakerna, färsk koriander, köttet och ringla sedan över lite chilisås. Vi valde en bbq-variant som var rätt stark men supergod. Färdigt! Så enkelt, så gott och det bästa är att jag har rester i kylen som jag ska gå och äta nu bums!
7
ISA:
men sandra! taskigt. Här sitter jag och är hungrig och har matfantasier. Så dyker detta upp. Tror du min middag kommer komma upp till denna nivå? ;)
14
Jorunn - Söder om stan:
Vilken spännande maträtt! Aldrig ätit något liknande innan men alla ingredienser låter jättegott så kan inte tänka mig annat än att det faktiskt är gott :) Ska helt klart laga´t nån gång :)
skriven
Gud så smart med korvbröden! Vi testade för snart ett år sen, men det blev liksom ingen hit här... Antar att vi gjorde lite småfel här och var (och så känner jag ju inte den där koriander-smaken, utan det smakar såpa, mycket tråkigt), men det är nog värt ett nytt försök! Sparar det här i min recept-mapp på datorn!