Recept: Kokosglass med lavendelsirap
Största anledningen till att jag längtat till den här dagen hela veckan är för att Viktors nattschema äntligen är slut. Man blir lite koko i hjärnan när han smiter iväg till jobbet när jag somnat, inte kommer hem förrän mitt på dagen och sedan ligger och sover till man själv ska lägga sig igen. En stor eloge till alla er som orkar leva med någon som har helt motsatta tiden för livet blir ju lite lätt skevt av det.
Hur som helst så har jag förberett en helt fantastisk glass för att kunna fira in helgen. Den är makalöst god men stegen är några stycken så man bör gärna göra glassen en dag i förväg. Den rostade kokosen medför en sån härligt fyllig nötsmak och trots att den är len och fin tack vare gräden så känns den ändå fräsch och inte allt för tung. För att inte slösa på äggen använde jag de överblivna äggvitorna till att göra egna maränger vilket kändes väldigt smart.
2 dl kokosflingor
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl kokosgrädde
4 äggulor
5 msk strösocker
Lavdendelsirap
10 lavendelblommor
1 dl socker
0,5 dl vatten
Rosta kokosflingorna i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna. Koka upp vispgrädde, kokosgrädde och kokosflingorna i en kastrull och ställ det sedan åt sidan så att det får svalna helt. Sila då bort alla kokosflingorna ur vätskan. Vispa äggulorna och sockret poröst och rör sedan ner gräddmjölken och häll tillbaka allt i kastrullen. Sjud försiktigt på svag värme och under omrörning i ungefär 10 minuter. Låt smeten svalna och ställ den sedan i kylen över natten. Frys smeten i glassmaskin eller i en vanlig form om du inte har någon maskin (men kom då ihåg att röra runt i glassen någon gång i timmen så att den inte blir isig).
skriven
Ser så gott ut och vilka magiska bilder! :)