Imorgon fyller min bästa vän i hela världen år och vi brukar ha som tradition att ha semmelpremiär på just hans dag. Nu kan det dock ha blivit så att födelsedagsbarnet har en tjej som gärna vill vara ute i god tid och därför passade på att baka bullarna idag (nystädat och nybakat på en måndag, sån lyx!) och jaaa.. Det kan ju ha inneburit att årets premiär skedde en dag tidigare än andra år ;)
Jag vet att det finns några där ute som inte gillar semlor på grund av mandelmassan den ofta innehåller. Jag tillhör den skaran som älskar mandelmassa och istället tycker att grädden är den delen som är lite, lite motbjudande. Man gillar olika helt enkelt och idag, år 2015, finns ju en mängd varianter för att bakelsen ska passa alla. Hur som helst, hata mig inte ifall du tillhör de som håller sig ända fram till mars, det går liksom bara inte i det här hushållet. Om du i stället är sugen på att göra egna redan nu så kommer receptet nedan från Leila och du finner det i sin helhet
här.
1 msk kardemummakärnor
3dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special
Stöt kardemummakärnorna och häll dem + mjölk i en kastrull och värm tills det är fingervarmt. Smula jästen i en bunke och lös upp med mjölk, socker, salt, smör och ägg. Rör ner mjölet lite i taget tills du har en smidig deg. Låt jäsa i ungefär en timme under bakduk.
Rulla sedan 18 bullar som du lägger på en klädd bakplåt. Låt jäsa i ytterligare en timme under en bakduk. Sätt ugnen på 200 grader, pensla bullarna med ett ägg och grädda sedan i 7-8 minuter. Låt svalna innan du serverar dem med dina favorittillbehör.
skriven
så roligt att göra egna, jag gillar dock inte semlor :(