Recept: Semlor

OBS! Du vet väl att min blogg har flyttat? Du hittar den på: ATILIO.METROMODE.SE 
 
 
Imorgon fyller min bästa vän i hela världen år och vi brukar ha som tradition att ha semmelpremiär på just hans dag. Nu kan det dock ha blivit så att födelsedagsbarnet har en tjej som gärna vill vara ute i god tid och därför passade på att baka bullarna idag (nystädat och nybakat på en måndag, sån lyx!) och jaaa.. Det kan ju ha inneburit att årets premiär skedde en dag tidigare än andra år ;)
 
Jag vet att det finns några där ute som inte gillar semlor på grund av mandelmassan den ofta innehåller. Jag tillhör den skaran som älskar mandelmassa och istället tycker att grädden är den delen som är lite, lite motbjudande. Man gillar olika helt enkelt och idag, år 2015, finns ju en mängd varianter för att bakelsen ska passa alla. Hur som helst, hata mig inte ifall du tillhör de som håller sig ända fram till mars, det går liksom bara inte i det här hushållet. Om du i stället är sugen på att göra egna redan nu så kommer receptet nedan från Leila och du finner det i sin helhet här.
 
Semlor
1 msk kardemummakärnor
3dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special
 
Stöt kardemummakärnorna och häll dem + mjölk i en kastrull och värm tills det är fingervarmt. Smula jästen i en bunke och lös upp med mjölk, socker, salt, smör och ägg. Rör ner mjölet lite i taget tills du har en smidig deg. Låt jäsa i ungefär en timme under bakduk.

Rulla sedan 18 bullar som du lägger på en klädd bakplåt. Låt jäsa i ytterligare en timme under en bakduk. Sätt ugnen på 200 grader, pensla bullarna med ett ägg och grädda sedan i 7-8 minuter. Låt svalna innan du serverar dem med dina favorittillbehör.

 
1 Pauline:

skriven

så roligt att göra egna, jag gillar dock inte semlor :(

2 Sandra Leone:

skriven

Åh det här vill jag prova, jag älskar semlor!

3 ISA:

skriven

åh får man börja äta semlor nu!? :D

SVAR: vad kul att du vill följa mig till LA! hoppas det blir intressant :) kram

4 Hanna:

skriven

Åååh lagom sugen jag blev på semlor nu då! Älskar också mandelmassa, förra året insåg jag att det inte är så himla svårt att göra sin egen heller och det blir supergott!

5 Victoria:

skriven

Mums mums & åter mums. Jag är ju den där som ÄLSKAR semlor men envisas med att försöka hålla mig så långt intill semeldagen det går. Varför vet jag inte. Kanske för att jag inte bör äta för många :P

6 ɑ n n i k ɑ:

skriven

Super mumsigt! :)

7 frameit.webblogg.se:

skriven

Men åh va gott!! Älskar också mandelmassa, hehe så gott ju :) Fina bilder, jag gillar ljuset :D

8 Emma Nilsson:

skriven

Så himla gott! Underbart fina bilder också!

9 hanna, förbanna:

skriven

alltså åh, är det något jag tycker om så är det just de här! Fast hos mig heter de "fastlagsbullar" ;)
Mandelmassa är ju så gott, i alla fall om man lagar den själv! :D

10 liborius:

skriven

JAG ÄLSKAR SEMLOR!!! Haha:D Men jag har alltid sagt att det är för tidigt med semlor innan februari och håller stenhårt på det...Men räkna med många semlor i februari för min del:D

11 Rebecka:

skriven

Älskar semlor! Mandelmassa kan jag leva utan. Tycker det är riktigt kul med nya sorters semlor. Men den traditionella är ändå den bästa. :)

12 onormaltnormal.blogg.se:

skriven

Jag tänker alltid att jag ska skjuta på semmleätandet så långt det går men jag tar mig aldrig förbi februari. :)

13 onormaltnormal.blogg.se:

skriven

Jag tänker alltid att jag ska skjuta på semmleätandet så långt det går men jag tar mig aldrig förbi februari. :)

14 Beatrice:

skriven

</3 tycker det är så himla äckligt... MEN! Har testat med både hallonsylt och nutella i, i olika då alltså, och båda funkar mycket bättre! Så det är ju ett tips om man inte gillar mandelmassa, hehe. Annars kan man ju alltid ha lite, lite vaniljsocker i grädden så smakar den inte så... gräddigt. Kombon = oslagbar!

15 Emilia:

skriven

MM har börjat älska semlor på senare tid, tyckte illa om mandelmassan som barn. Tycker tillvaron blir snäppet bättre om man spolar ned alla förbjud och regler kring vad en får eller inte får äta. Semla på! Jätte fina bilder också!

16 Anna [foto]:

skriven

Ser galet gott ut!!

17 Ninni - Vimsiga mamman:

skriven

Mums!!

18 Stina - Tillvaron.se:

skriven

Men så sugen jag blev nu! Tänker dock hålla mig till februari innan jag äter min första, kommer dock spara ditt recept tills det är dags :)

19 Ellen Lindberg:

skriven

Meeeh! Vill verkligen äta ALLT jag ser här. Så bra inspirationskälla!

20 Thea:

skriven

Åh, SÅ fantastiskt! Funderar på att överraska min partner med det här någon dag efter skolan, J älskar älskar älskar verkligen semlor! Tack för tips :)

21 Longevity - en blogg om hälsa:

skriven

Åh temlor

22 Karin:

skriven

Älskar semlor! Åt det idag faktiskt :)

23 Mikaela:

skriven

Semlor är inte min favoritgrej, det är grädden som gör det för mig med. Det är bara sååå himla mycket! Men helt okej gott om man halverar gräddmängden :D

24 Boel:

skriven

Åh vad gott :D

Sv: Roligt!

25 Jasmine:

skriven

Gud så kul, skulle vilja testa göra egna semlor, det är bara det att jag tycker semlor är äckliga x)

26 Fredrikapåvinden:

skriven

Åt precis min första semla för i år efter ett lååångt genomdrag i skolan. Jag är inte jätteförtjust i köpesemlor men i kväll slank den ner fort som attan!

27 Jessan:

skriven

Jag är en av dem som inte tycker om mandelmassa men det gäller bara köpt mandelmassa. Hemgjord blir verkligen god!

28 Anna:

skriven

Jag hittade din blogg via Emma Sundh och ville bara säga hej! Så himla fin blogg du har. Har suttit i typ en timme och bara kollat och kollat och läst och så.

29 maja.:

skriven

Tack!
Å vad sugen på semlor jag blev. Det är SÅ gott.

30 Oliwia:

skriven

mums! så fina de blev!

31 K- S:

skriven

Semlor är SÅ gott.

32 nicolinda.blogg.se:

skriven

Haha, jag läste till "mandelmassan".. Att vissa inte föredrar semlan pga det och då tänkte jag precis på grädden! Som du nämner. Det är det enda som jag kan tycka blir för mycket i semlan men mandelmassan bär jag en sån stor kärlek för. MUMS! Och kardemumman i brödet. Oj oj oj! Ljuvligt. Allt gifter sig. Sen florsockret på toppen, omg.. Hahaha, snacka om att jag suktas här. Vilka vackra foton du har tagit här! Du har alltid unika detaljer och ditt ljus är helt amazing, även ditt fokus. Superb!

Kommentera här: