Om triggervarningar

I påskas la jag upp ett recept på rawbollar här på bloggen. En stund senare fick jag en kommentar från en person som bad mig triggervarna om jag i framtiden formulerade mig på ett sätt som fick det att låta som att man är duktig om man avstår från "onyttig" mat. Jag blev så paff när jag såg den kommentaren för jag är verkligen inte en person som förespråkar en speciell livsstil när det kommer till mat och träning utan hade snarare uttryckligt skrivit i inlägget att jag var förvånad över att jag ens ville testa rawbollar. Och så måste jag väl få skriva?
 
Men det var inte så jag hade skrivit. När jag återvände till texten i inlägget hade jag skrivit såhär "hemma hos oss är det nämligen jag som älskar fika och Viktor som är duktig på att tacka nej" (vilket i sig är en lögn eftersom han oftast inte tackar nej om jag dukar fram fika) men det jag menade var att han har andra laster och ser inte det där romantiska i att duka upp fika som jag gör. Och det är väl såhär det blir ibland, man lever sitt egna liv uppe i sitt eget huvud hela tiden och att förmedla precis det man tänker (med samma ton som i ens huvud) är svårt. Att jag tycker att jag har en sund inställning till mat behöver inte betyda att någon annan kan avläsa det (eller ens håller med) utifrån något jag skriver.
 
För mig kostar det inget extra att varna om vissa texter (för personen som upplever det som en trigger måste ju såklart respekteras) men jag måste veta mer för att kunna göra det. Hur tänker ni om det här? Jag ber er inte att analysera mina texter utan att tänka utifrån er själva.
 
Jag skriver inte detta för att förlöjliga eller förminska men vi alla är olika och triggas av olika saker. Jag får ångest och krisar när jag ser för mycket av vad andra har på gång men kan inte riktigt kräva att någon som har haft ett givande jobbmöte ska utfärda en varning i toppen av inlägget. Rör det här bara mat och träning eller ser ni det i fler sammanhang? När ska det användas och hur? Använder ni er av triggervarningar eller påverkas ni av vissa texter som ni inte varnas för? Snälla hjälp mig för jag behöver bli mer påläst. 
1 Josäfin Andersson :

skriven

Oj vad underligt, men folk kan ju bli triggade av vad som egentligen. Brukar inte skriva så mycket inom ämnet men skulle nog skriva ut en triggervarning om det handlade om psykisk ohälsa och självskadebeteende (eftersom att det kan trigga igång någonting riktigt farligt). Det du skrev upplev jag som att du lättsamt skojade att du alltid äter sötsaker medan en annan kanske väljer en frukt :)

2 Alicia:

skriven

Det här är supersvårt alltså, jag har också funderat en del på det. Dock ej kommit fram till något direkt svar så sorry icke givande kommentar. En grej som triggar mig till att må dåligt är bilder på nakna stereotypt vackra kvinnor = ingår i typ varenda film som finns. Du bloggar ju inte så mycket nakenbilder så jag känner inte att du behöver triggervarna dem direkt men ibland önskar jag verkligen att filmer kunde inleda med en varnande text om att "Hej vi har haft bröstaudition till denna rulle och ingen kvinna utan Hollywoodpattar har fått vara med. Vår film speglar ej verkligheten utan syftar till att upprätthålla patriarkatet som ger oss pengar.Byt gärna salong." men det händer inte så ofta.

3 Annukka:

skriven

Jag tycker att den anda relevanta varningen kan vara barnförbjudet, som står på en film t ex. Annars är hela tanken löjlig. Hur skulle du kunna veta vad som triggar vem??? Vi alla triggas hela tiden av allt möjligt och det måste vi kunna hantera, det är vårt eget ansvar, ingen annans. Om någon "källa", såsom tidning eller blogg upprepade gånger väcker negativa känslor hos en slutar man väl läsa den då. Inget mera med det.

4 Sara:

skriven

Alltså, var kommer idén ifrån att man ska bli vadderad mot ALLT som kan upplevas som obekvämt? Ser TW lite överallt nu, och visst, det är väl fint om det hjälper någon (fast ändå inte särskilt "fint"?), men oftast känns det som att det har blivit en ny grej för att bevisa hur medkännande en är. Var ska man dra gränsen liksom? Spindelfobier? matproblematik? varning för smal tjej på foto?

Jag hoppas och tror att de flesta klarar av att se nyttiga kakor på bild, och gör hen inte det så kommer antagligen inte det specifika blogginlägget göra någon större skillnad för måendet ändå.
Undantag kanske är våldtäkt och liknande?

Svar: Nej, det är just det där jag tycker är lite krångligt. Man kan verkligen ha fobier mot allt möjligt ju som gör att man skulle vilja varnas om man själv fick välja. Och det är ju det som är så grymt svårt! Känner dock att det jag kan göra i frågan är att fundera lite kring det jag skriver och slänga ett extra öga på texten innan jag publicerar. Men att varna och censuerar mig tror jag inte behövs, hoppas inte det i alla fall!
Sandra Lundin

5 Jossan:

skriven

https://www.youtube.com/watch?v=hC7Ii1I8wx0

Tycker att det finns många bra poänger i denna video! Speciellt delen om vetenskapliga belägg och PTSD! Se gärna och säg vad ni anser!

Svar: Tack, ska genast kolla!
Sandra Lundin

6 Ellen :

skriven

Jag reagerade också på det du skrev, tillskillnad från de andra som har kommenterat här. Och någon triggervarning hade inte behövts heller, bara man tänker igenom sina ordval lite :) jag har inga problem med nyttiga godsaker, men säger folk att man är duktig som väljer det istället för det onyttiga alternativet blir jag förbannad. Men jag tycker att det är jättebra att du vill lära dig mer och har en sån ödmjuk inställning. Gillar dig!

Svar: Ibland går det tyvärr av bara farten när man skriver tusentals ord här varje dag och försöker omformulera sig ibland för att inte alltid skriva samma sak. Blev bara dumt eftersom det inte ens var så jag menade. Men tack för dina peppande ord!
Sandra Lundin

7 Hey Emelie:

skriven

Hm, det är klart att sådant där kan vara knepigt, men det kommer aldrig gå att tillfredsställa varenda människa och det kommer alltid finnas någon som tycker att en skriver fel om något. Men jag måste säga att om man lägger upp ett recept på lite nyttigare kakor någon gång blandat med odling, tips, vardagsliv, DIY osv. så har jag personligen svårt att se det som någon triggning eller hets till typ viktminskning och osunda kroppsideal? Det hade varit skillnad om det var en blogg inriktad bara på hälsa, träning, nyttiga recept utan fett och socker, typ, då är det ju en annan femma. Men då kanske man inte ska läsa sådana bloggar heller om man vet mig sig att man har problem kring detta.

PS. Tack för novellen och den fina bilden! Jättefint! Kram

8 Charlotta Sofia springer o trimmar:

skriven

Oj, svårt men intressant. Har ju sett mycket triggervarningar på senaste men inte riktigt förstått när, var, hur. När jag tänker på min egen blogg så här i backspegeln så inser jag att jag kanske borde triggervarnat de inlägg som handlar om vikt? Sen kan i och för sej hela min blogg, som ju rör hälsa, vara en enda stor trigger för någon med ex. ortorexi men då tänker jag att en väljer bort den typen av bloggar kanske? SVÅRT.

9 Jennifer Palmblad:

skriven

Hej hej.
Sånt här är klurigt. Jag kan förstå att personen i fråga kände att det kan ha varit en lite dumt formulerad mening, men samtidigt så är det en så himla oskyldig sak. Jag har vänner och bekanta som skriver i rubriken till inlägg typ "triggervarning" eller gör en symbol, om det är inlägg som handlar om saker som exempelvis träning, mående, mat, hälsa, eller liknande. Och det funkar ju at göra utan att det blir vidare klurigt. Dock tycker jag att det är upp till var och en att sätta sina egna gränser för sitt skrivande. Kör på det som du är bekväm med. Ibland så kan det trampa på lite känsliga tår, men det gör vi alla, hur försiktiga vi än försöker vara.
Ps. du är grym. Puss

10 Lisa:

skriven

Jag tycker man måste ta lite eget ansvar. Har man såna problem att ett ord eller en bild är en trigger så kanske man bör fundera på att skaffa hjälp. Och hur ska du kunna veta vad som är en trigger för andra?
Det här är ju DIN blogg och du måste få skriva hur du vill om vad du vill. Om man ska försöka vara alla till lags så skulle det bli en väldigt tråkig och förmodligen en ganska tom blogg..

Hoppas ingen tar illa upp men såhär tycker jag =)

11 snickis.blogg.se:

skriven

Nån måtta får det lov att vara. Det är en omöjlighet att skriva så att ingen känner sig trampad på. Till skillnad från texter i t ex tidningar är bloggar oftast skrivna av privatpersoner. Det finns ingen redaktör som sitter och rättar klumpigt formulerade meningar. Det får man som läsare komma ihåg tycker jag. Dessutom vet man ofta på ett ungefär var en bloggare står i olika frågor. Som i ditt fall. Du verkar inte vara en person som medvetet skulle förespråka bantning eller är ute efter att provocera. Alltså betyder meningen du tar upp troligtvis inte att du tycker att folk som tackar nej till fika är bättre än andra. Har man problem med ätstörningar förstår jag att man kan bli triggad av minsta lilla, men detsamma gäller i så fall andra typer av personliga problem. Då ska man ha varningar för dem också vilket ju är helt orimligt. Det vore en annan sak om hela inlägget hade handlat om bantning, men nu rörde det sig om en enda mening som inte var korrekt formulerad. Bloggläsare får också ta lite ansvar för de knepiga krav de ställer på bloggare tycker jag.

12 Frida:

skriven

Att moralisera kring mat (omedvetet eller medvetet) är väl i sig problematiskt. Att helt enkelt strunta i att kommentera om ett recept är nyttigt/onyttigt/clean food/raw är väl på sitt sätt att hjälpa. Jag tror mycket av hetsen ligger i att just allting hela tiden ska etiketteras som bra eller dåligt. I så fall slipper en ju att triggervarna då det bara är ett recept utan hälsoprefix.
Angående andra triggervarningar så uppskattar jag många så att jag kan välja om jag vill läsa texter om t.ex. självskadebeteenden, ätstörningar, etc. eller inte, beroende på hur jag mår för stunden. Men jag skulle heller inte klandra någon som inte varnar, oftast går det bra att avbryta läsningen av en text om jag känner att det börjar trigga. Tack för en fin blogg och himla bra att du ställer frågan :)

Svar: Jag vet men det är ju just det där med omedveten moralisering som är så svårt! För jag tänker nämligen inte på mig själv som en person som medvetet försöker framföra några tankar eller åsikter kring hur jag eller någon annan bör äta. Det enda jag tycker om att försöka inspirera till är att ta tillvara på det som finns ute gratis i naturen. Men ändå slinker det in sånna grejer som är just omedvetna. Är så lam så jag tänker bara att det heter rawbollar och inte att det kan upplevas som någon slags hälsohets i andra personers ögon. Känns skönt att diskutera lite kring ämnet så att man kan kliva åt sidan och se lite på sina egna formuleringar och sådär utifrån en stund
Sandra Lundin

13 Matilda:

skriven

Fick också en liknande kommentar i inlägget om mina superdupernyttiga havrekakor vilket fick mig att fundera. Jag personligen ser inte problemet, trots ätstörningar i bagaget som fortfarande finns kvar i bakhuvudet ibland. En grej om man verkligen propagerar och hetsar kring t.ex. kalorisnål mat eller vad det nu må vara, då kan jag bli illa till mods. Men i en varierad blogg som din ser jag inte problemet alls. Men ibland känns det som att bloggare generellt är så himla rädda för att råka trampa någon på tårna, men man kan omöjligt tillgodose alla människors behov. Sunt förnuft skulle jag gå på, och det gäller även för bloggbesökare! Ska läsa igenom andras kommentarer nu och se om jag kan bli lite mer upplyst för det är ett klurigt ämne.

14 Daniella 🌙:

skriven

Det är ju skillnad på hur man formulerar sig med, din tycker jag är helt okej (reagerade inte ens trots 8 år ätstörningar i bagaget) men ibland kan jag bli lite mulen om jag läser typ "jag känner mig jätteduktig som tackar nej till den feta onyttiga chokladkakan och håller mig till NYTTIGA!!! rawbollar istället" men så var ju inte saken, så! <3

15 Maria Ekblad:

skriven

Jag reagerade inte heller på det, tänkte mest det som något i vardaglig ton. Tycker på ett sätt att det är svårt med trigger-varningar för var går gränsen? Samtidigt brukar jag tänka att om man gör någon ledsen kan man ju försöka att inte göra det om det ändå inte är en stor ansträngning för en. Men jag personligen tycker att du tvärt om lägger upp mycket inlägg med både mat och fika vilket visar en sund inställning. Men det är ju bara min personliga åsikt. :)

16 Sandra:

skriven

Jag förstår inte riktigt vad som menas med tripper och triggervarning..? Är det att på förhand varna om att en använder uttryck och ord som andra kanske inte förstår, eller att en är ironisk och ber om ursäkt på förhand om någon tar illa upp? Eller ber man om ursäkt för sig själv helt enkelt? och sin blogg? Och hur man väljer att formulera sig?
Är det samma sak som folk hatar på UnderbaraClara för att hon "får sig själv att framstå som en så underskön varelse med perfekta barn som aldrig gör fel" eller vad folk nu brukar skriva?

Folk är så lättkränkta nu för tiden att det känns som det enda en kan göra för att undvika att någon stör sig på en, är att avsluta sina sociala medie-konton och hålla sig inomhus. Fast det finns säkert dem som stör sig på det med.

Förstår inte varför folk envisas med att störa sig och tillrättavisa alla hela tiden, till och med folk de inte känner. Jag läser nästan aldrig bloggkommentarer längre, för jag blir själv så negativ då.

Sjukt tråkigt att du får en sån kommentar. Tycker du verkar vara en otroligt ödmjuk och fin person.

Svar: Tack för din kommentar och för dina fina ord :) Förstår helt och fullt varför du inte hänger i kommentarsfält, det orkar jag inte heller :P Och ja, har sett att Clara får mycket såna kommentarer, vilket känns så sjukt och onödigt. Har reflekterat lite över detta nu och känner inte att jag behöver varna på min blogg pga skriver inte om den typen av saker.
Sandra Lundin

17 Sandra (igen):

skriven

Lät ju extremt hatisk och argsint i inlägget jag skrev innan. Men jag blev bara upprörd. Just därför jag ska hålla mig borta från kommentarsfält hehe.. :)

18 Katarina:

skriven

Jag tycker inte du behöver skriva ut någon varning. Det är ju faktiskt inte ditt ansvar att veta exakt vad som triggar vem. Eller ska alla inlägg ha en varning? Sedan tycker jag inte du behöver ursäkta din formulering heller - jag tycker man förstår mycket väl hur du menar (kanske hade varit annat om du bara skrev inlägg om rawbollar, men nu gör du ju faktiskt inte det).

Jag är förresten en ny läsare som precis hittat hit i veckan! Dina tips om omplantering av tomatplantor har redan gett resultat hemma hos oss! Tack!

Svar: Tack för din kommentar Katarina. Roligt att du hittade hit och att det kunde hjälpa dig :) Nej, varningar behöver jag nog inte utfärda men med tanke på att jag inte ens menade det jag skrev (eller ja, som det lät) i inlägget så kändes det inte så svårt att ändra den formuleringen ifall någon blev upprörd eller triggad. Hade jag däremot haft det som en ståndpunkt hade jag nog känt att det var ett jobbigare ämne och att jag behövde kompromissa mig själv för mycket.
Sandra Lundin

19 fanny ahlm - hörselskadad:

skriven

så fin blogg du har, är allt bra annars? Kika gärna in i min blogg där du kan följa mitt liv, där jag själv är hörselskadad, men många verka tro att det är ett handikapp, vilket det inte är, jag hör ju bara dåligt annars är jag stort sätt precist som du, just nu är vi i den perioden då allt ska vara perfekt för att allt ska funka, men jag ger inte upp, trots det så pluggar jag till elektriker och har massa drömmar i livet. Låter det intressant? varför inte ta ett kik? Ha en bra kväll!

20 Jenny:

skriven

Den här krönikan av Bohman (http://www.expressen.se/kultur/bisarrt-plocka-bort-barbrostade-tavlor/) behandlar konst men har vettiga poänger gällande TW:s. Lite på samma spår som videon Jossan länkade, ska vi hetsa varandra in i en värld där det ständigt ska varnas för allt som kan uppröra.

Svar: Tack för länktipset, ska genast in och kika!
Sandra Lundin

21 Julia Alvina:

skriven

Detta är klurigt men jag håller inte med dem tidigare som skriver att folk är lättkränkta och att man måste ta eget ansvar och söka hjälp osv. Ätstörningar är så jävla vanligt idag och det beror så jäkla mycket på all sociala media, instagram osv, och även om du söker hjälp och jobbar hårt så kan saker som skrivs ca överallt rasera allting, trots att du bara scrollat i feedet. Triggervarning kan vara bra när man skriver väldigt ingånde om självskadebeteende, depression osv. En del sätter triggervarning på träningsinlägg osv, jag tror b.la. Frida Vega har skrivit lite om detta. Triggervarningar kan också ha helt motsatt effekt då en del som har ätstörningar kan leta upp inlägg med triggervarning för att medvetet trigga sig själva.

Jag tycker inte nödvändigtvis att du behöver skriva ut triggervarning, du skriver inte regelbundet om triggande ämnen på triggande sätt, detta handlar nog mer om en formulering som gick fel. Jag tror det är viktigt för oss alla att fundera ett par gånger över värderingen man lägger i det man skriver om, som i detta fallet då var rawbollar vs en sockrig kaka och att man är duktig som avstår. Jag är också ganska känslig för liknande grejer men blir mer förbannad än triggad när jag läser såna värderingar för att det bidrar till ökad ångest de gånger jag vill äta fika. (Dessa formuleringar kan ofta komma från matbloggar har jag märkt och framför allt instagram "jag håller på att dö av min juicedetox men jag kämpar på jag är så duktig, det är värt det" osv) Jag vet att du är en vettig person och att du jobbar hårt med din blogg och du talar öppet om ångest, depression osv och jag tycker det är jätteuppfriskande och skönt att läsa din blogg och lyssna på podden och känna att man inte är ensam. Alla kan göra misstag och göra fel formuleringar, jag tycker det är fantastiskt att du sätter dig in i detta och undersöker vidare. Sammanfattning: Klart du inte kan ta ansvar för alla men det behövs att fler är medvetna om skadliga och negativa värderingar i det vi pratar och skriver om för att vi kanske en dag kan leva i ett lite snällare samhälle. (Förlåt vad långt det blev.)

Svar: Så bra och vettig kommentar, tack! Tycker också sådär att jag inte skriver om den typen av ämnen och därför inte borde behöva varna. Däremot så kan jag verkligen tänka efter och läsa igenom mina texter en extra gång innan jag publicerar. Med tanke på att jag inte läggger någon som helst värdering i hur andra äter/tränar/ser ut så är det inte heller någon uppoffring för mig att hålla lite utkik på hur jag formulerar mig. Vill ju vara en snäll kompis eftersom det är så jag ser på mig själv och min blogg + mig själv utanför bloggen. Tack!
Sandra Lundin

22 Nathalie:

skriven

Det var det absolut dummaste jag hört på riktigt länge. Triggervarning? Allvarligt? Personer som behöver sånt... Hur klarar ni er i livet över huvud taget? Herre Gud sluta läs då för fan om ni mår dåligt av ett inlägg med ett recept. Jösses. Jag kan fortfarande inte fatta att ngn mådde dåligt av det inlägget. Personen borde skaffa professionell hjälp.

23 VisaLiza:

skriven

Det där med triggervarning är svårt tror jag. Allt kan faktiskt vara provocerande! Vissa ämnen kan en vara säker på att de väcker känslor och då kan det kanske vara klokt att väga sina ord lite extra. Annars är min inställning att bloggaren äger sin egen blogg och rätten till sina ord. Så länge som det som skrivs inte är kränkande då tror jag att en får acceptera eller välja en annan blogg. Kramar Liza

24 Cornelia:

skriven

Oj, jag vet inte alls vad jag ska säga egentligen.. Har aldrig ens hört ordet triggervarning. Kan inte påstå att jag känt mig triggad av något inlägg någonsin. Visst, ibland kan jag känna mig liten/onyttig/lat/värdelös när jag läser om andras prestationer men det är ju en hårfin gräns mellan det, avundsjuka och beundran. Det är ju helt upp till mig själv om jag väljer att inspireras och imponeras av dennes prestation (på ett eller annat vis) eller om jag väljer att tolka det som att jag är underlägsen. Jag vet inte, men jag tror inte att det är sunt att läsa bloggar/tidningar/annan media på så stort allvar att det känns triggande/kränkande.

Jag vet inte vad jag vill säga mer än att jag inte känner något behov efter triggervarningar. Det är läsarens eget ansvar att filtrera informationen :)

25 Anna:

skriven

Triggevarning.

Alltså, detta är ju helt otroligt. Jag är inte bra på att formulera mig och det kommer kanske låta "fel" i mångas öron. Men, jag har följt din blogg ett tag nu och märkt flera gånger hur du verkligen anstränger dig för att skriva på ett sätt för att undvika att någon ska bli trampade på tårna. Jag har till och med tyckt att det gått till överdrift ibland. Man kan inte vara alla till lags. Trigger varning, är det typ som parental advisory (eller hjälp vad hette det?)? Jag reagerade även jag lite på det du skrev om att viktor är duktig som säger nej, men alltså, herreminge!!! Vad är det för barnungar som måste skyddas från allt? Hur ska dom klara sig själva någon gång, ska deras vänner och familjer alltid behöva censurera sig och tänka efter innan de säger något? Tänka på de som blir triggade av hälsomat? Hälsosam kost är bra det är ett faktum som inte går att kringgå. Och det är kanske bra att tacka nej till fika ibland, vi vet inte vad det är för omständigheter, viktor kanske brukar fika fem gånger om dan och tackar nej då och då, han kanske ogillar kakor eller äter så mycket vanlig mat att han inte orkar fika. Det är inte så stor grej. Om man måste triggervarna så kanske man måste göra det för allt, till exempel ohälsosam mat för det finns ju absolut folk som går igång på det. Hjälp, man måste väl få rå om sin egen blogg. Du skulle ju kunna skriva vilken skit som helst egentligen, men det är ditt problem och ansvar i sådana fall och inte någon annans, då får man faktiskt sluta läsa. Klarar man inte av att det inte är perfekta robotar som skriver så bör man nog sluta läsa eller hålla sig till bloggar där man vet att det aldrig skrivs något litet endaste som man behöver ifrågasätta eller inte hålla med om. Alternativt börja ge bloggare lön för att de ska skriva skräddarsydda bloggar. Alla tycker inte likadant, så SKÖNT!
Ps: Självklart är det inte bra med alla anorexibloggar där folk förskönar och romantiserar att de typ vill se ut som skelett och bara äta högst en ärta om dagen, men det är en sjukdomsbild och det är tyvärr så det är. Man får ju förstå att det handlar om sjuka individer. Läser man de bloggarna så är det förmodligen för att man sökt sig dit. Ds.

26 Caroline:

skriven

Lite såhär kan jag nog tänka. Jag har haft en anorexidiagnos och under min pågående ätstörnings period läste jag mycket triggande bloggar och tittade på mycket triggande bilder.

Nu när jag blivit frisk har jag helt fått ändra om mitt tänk kring mat, och hur jag ser på mat.
Jag som föredetta ätstörd har nog blivit mycket mer medveten om hur jag förhåller mig och ser på mat.

Till skillnad från väldigt stor del av befolkning.

Man behöver inte vara värd mat och de behöver inte vara så att man är duktig om man säger nej till fika. Jag är bra om jag äter den där bullen. Och jag behöver inte träna 5 pass i veckan på gym, jag behöver träna på att äta glass i soffan en vardag helt själv.

Så tror det är ganska vanligt i samhället att vi kanske säger eller skriver som du skrev utan att mena något speciellt. För de är lite så man säger och på något vänster borde vi ändra om allt de där egentligen ju?

Sen kan man inte gå runt och ta de förgivet att de aldrig kommer komma något som triggar i ens vardag, jag tror att man måste göra sin egen hjälm och försöka lära sig att sortera bort sånt som man vet inte stämmer för en själv. Viktigt att alltid gå tillbaka till sig själv och fråga sig om de låter rimligt och om de är de du verkligen behöver?

För att vissa behöver säga nej till den där bullen och säga jag till smoothies istället. För att övervikt bland främst barn är inte heller bra, och träning och sport är viktigt det med.

27 Alicia:

skriven

Alltså, det blir dubbelkommentar från mig efter att ha läst hur andra uttalar sig. Vill understryka att jag tycker det är SKITBRA att du reflekterar över detta och tar till dig av kritiken, Sandra, även om det inte är självklart om/vad du ska, kan eller bör göra för förändringar. Observera att de flesta som uttalat sig negativt är såna som inleder sina kommentarer med att "jag blir inte triggad". Då ska man kanske heller inte ta sig tolkningsföreträde. Jag vill ge +1 på Julia Alvinas kommentar. Det handlar inte om att vaddera sig från alla kanter utan om att vara en bra kompis, känner jag.

Svar: Precis, och jag känner att jag har råd att kosta på mig att vara en bra kompis eftersom jag som sagt själv inte tycker att det är duktigt att tacka nej till fika :) Bra kommentarer från er tycker jag!
Sandra Lundin

28 Sarah:

skriven

Oj, det här var intressant. Jag har aldrig tidigare hört begreppet triggervarning och min spontana reaktion var att det är ett löjligt påhitt. Nu efter att ha läst kommentarerna har jag helt ändrat åsikt och ser att det finns ett syfte i triggervarningar. Har dock inte riktigt landat i vad jag egentligen tycker. Men jag håller med Alicia (som i sin tur +1 Julia Alvina) om att det inte handlar om att helgardera sig utan mer om att vara en bra kompis. Hmm.

Svar: Precis, exakt så tycker jag med!
Sandra Lundin

29 Malin:

skriven

Jag tycker det är intressant att så många kommenterat att din blogg i handlar om smalhets i övrigt så det spelar ingen roll, men jag ser det tvärtom. Om en person med ätstörningsproblematik (tidigare eller pågående) vill undvika triggers är ju din blogg fantastisk, den handlar om att vara kreativ, kär och göra allt det där en mår bra av. Just därför kan såna där små kommentarer komma när en är som mest oförberedd och skada mer än om de t ex står på en träningsblogg.

Jag förstår att din kommentar om att vara duktig när en undviker fika var helt i förbifarten och inget du egentligen la någon värdering i, men för en med matproblem ÄR det triggande. Så i det här fallet handlar det ju snarare om att vara lite mer omtänksam i vilka ord en väljer när en pratar om "känsliga ämnen", att inte skriva såna i inlägg i all hast liksom.

Tack för en fin blogg och att du reflekterar över det!

Svar: Malin, du har verkligen satt ord på det jag själv känner. Att jag inte menade något alls med det gör det så mycket lättare för mig att tänka över den typen av formuleringar i framtiden. Om jag istället hade tyckt att man är duktig som avstår från fika hade jag inte velat ändra på det jag skrev och känt att jag hade behövt be om ursäkt för mig själv. Så känner jag inte nu utan jag kan med glädje försöka tänka efter så att jag inte använder mig av den stortens formuleringar i framtiden.
Sandra Lundin

30 Wilda:

skriven

jag har funderat på det här inlägget sedan det publicerades, för det är en svår fråga tycker jag. jag jobbar en del med texter om trauma och svåra livshändelser och där dyker det ständigt upp frågan om triggervarning. men det är alltid subjektivt. vad som triggar någon triggar inte någon annan. till sist är vi ändå högst ansvariga för vad vi gör av våra reaktioner, inte för vilka reaktioner vi utlöser. det är omöjligt att beräkna. så jag vet inte, jag går mer och mer åt hållet att det är den som läser som har ansvar för vad den gör med sina känslor.

31 Sofie:

skriven

Jag tror att om man reagerar på en persons ordval (såsom i detta fall) är det oftast något man själv har lite ångest eller dåligt samvete för. "Som man känner sig själv känner man andra liksom". Triggervarning är bara löjligt tycker jag, det är den som läser som är ansvarig för sin egen reaktion och inte ditt ansvar. Ha det fint!
Varma hälsningar,
Sofie

32 Beatrice:

skriven

Hm, det här är ju så svårt. Har läst igenom i princip alla kommentarer nu, och får nog hålla mig till skalan som säger både och. Själv tänkte jag inte på det så, utan snarare som att du reflekterade i ditt eget huvud om att rollerna var omvända, och tänkte inte på just ordet "duktig" förrän jag läste kommentaren innan jag kommenterade.

Men kan också förstå att för någon som har problem med ätstörning el. liknande, så kan det säkert vara mer analys i allting de läser om mat, kanske främst "nyttig" mat. Och att det då är synd om det blir såhär.

Samtidigt kan jag känna att just en triggervarning är lite överdrivet, med tanke på att du aldrig skriver om det på ett sånt sätt? Däremot gillar jag att typ Frida Vega har två // i rubriken till sina träningsinlägg, och att det finns där, men inte står uttryckligen TRIGGERVARNING liksom. Tycker personligen att träningsinlägg är tio gånger värre än recept, eftersom recept kan vara goda onyttiga som nyttiga, medan träning bara får mig att må dåligt psykist själv eftersom jag ofta känner att jag inte gör det tillräckligt mycket.

Men så utgår man ju alldeles för ofta från sig själv också. Jag tycker inte du behöver sätta någon triggervarning på någonting, Sandra. Om du känner att det är viktigt, så tycker jag det ska räcka med att tänka lite extra på vad du skriver när du skriver om sånt, ingenting annat.

Och till er som skrivit att folk är "lättkränkta och borde ta hand om det själva" om de tar illa upp, alltså, tänk ett varv till och fundera på hur otrevligt det är att skriva så? Ingen har någon aning om vad de som reagerar gått igenom, och man kan inte säga att något är löjligt för att man inte själv behöver/gillar något. Punkt på det!

33 Ylva:

skriven

Hej, ser att det är många kommentarer och läste inte igenom alla, men vill lägga till min egen tanke kring triggervarningar. Jag som inte behöver triggervarningar av något slag tycker att det är onödigt. Men det är ju just för att jag inte behöver dem! Jag triggas inte igång av vad du än skriver. Men det är inte MIG som en triggervarning riktas till ju! Så därför, lyssna inte på de kommentarer här skrivna av folk som mig; oss som inte behöver triggervarningar. Det känns som samma vanliga rad med argument som jag kan höra/läsa om rasism (men JAG har ju vänner från alla möjliga länder??), sexism (men MIN pojkvän diskar ju??) etc etc. Lyssna på dem som faktiskt behöver triggervarningar; om du vill förbättra din blogg för dem så har de nycklarna. Fortsätt med din bra blogg, och lycka till!

Svar: Tack för din input, Ylva! Precis så tänker jag med. sen verkar det inte riktigt vara någon som anser att jag behöver triggervarningar här utan bara en önskan om att välja orden mer försiktigt i vissa sammanhang. Och det tar jag verkligen med mig :)
Sandra Lundin

Kommentera här: