Recept: Nässelpizza

OBS! Du vet väl att min blogg har flyttat? Du hittar den på: ATILIO.METROMODE.SE 
 
 
 
Imorgon är det nässlans dag. Hurra för den! Eller ja, huruvida man utbrister i ett hurra eller inte beror kanske på vad man har för relation till nässlor. Min odlingslott verkar i alla fall ett nära och långvarigt samarbete med växten och därför tänkte jag försöka ta tillvara på den på bästa sätt. Nässelsoppa är kanske det allra vanligaste att laga av de späda brännässlorna, men jag har testat att göra nässelpizza. Gudomligt gott måste jag säga och roligt att testa nya smaker istället för den traditionella pizzan med tomatsås i botten. Receptet kommer härifrån men jag tänkte ge er en översättning här nedan.
 
 
I det ursprungliga receptet stod det att man skulle använda köpt pizzadeg men jag använde mig av vårt vanliga recept som ger den absolut bästa pizzadegen man kan tänka sig. Okej, here we go!
 
 
Pizzadeg:
 
25g Jäst
125g Vatten
20g Rapsolja
4krm salt
260g Vetemjöl
 
Receptet ovan räcker knappt till en hel plåt (som du kan se på bilden) så vi brukar antingen dubbla det (blir en rätt tjock botten då) eller så gör vi en och en halv del av receptet. Haha förstod ni vad jag menade? Svårt att förklara.
 
Sätt ugnen på 225 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt fingervarmt vatten, olja och salt tills jästen löst upp sig. Häll i mjölet och knåda till en deg. Denna deg behöver inte jäsa men kan mycket väl stå och vila en stund. Smörj en ugnsplåt med olja eller använd bakplåtspapper och kavla ut degen. Gräddas i cirka 15 minuter.
 
 
 Istället för tomatsås används till denna pizzan en sås gjord på grädde. Börja med att låta 2 msk smör och 1 msk vatten puttra samman. Därefter tillsätter du 2 vitlöksklyftor eller salladslök och låter detta bli varmt och mjukt ihop i ungefär 5 minuter. Häll i 1 msk vitt vin (jag hoppade faktiskt över detta och smulade i pyttelite grönsaksbuljong istället) och låt koka ytterligare 2 minuter. Häll i 0.5 dl grädde och koka tills såsen reducerats till hälften.
 
 
Bred sedan över detta på din pizzanbotten och lägg därefter på skivad mozzarella och salta & peppra.
 
 
Nässlorna sköljer du noga (använd helst handskar under all kontakt med dem för att slippa bli "bränd") och sedan slungas de med olivolja och valfria kryddor. Jag använde salt, peppar och chiliflakes som smaksättning.
 
 
Fördela nässlorna över pizzan och skjutsa sen in den i ugnen.
 

Det var en riktigt krämig och god pizza som efter 15 minuter i ugnen var färdig att ätas. Kanske lite mer av en vuxenpizza men nässlorna var varken skarpa eller beska.
 
Efter några dagar i kylen blev den lite torr och då bredde jag på ett lager av min egna kirskålspesto och jag har nog aldrig älskat ogräs så mycket tidigare. Så gott!
 
1 Ellen:

skriven

Men hallå, låter heeeelt sjukt gott! Måste testa!

Kommentera här: