Skapa en podcast i 6 steg

De allra flesta är ju lediga rätt många dagar nu mellan jul och nyår och kanske blir en och annan då lite rastlös och sugen på att testa något nytt. Det är ju verkligen på tapeten att ha en egen podcast och även om det kanske verkar otroligt krångligt så är det rätt mycket lättare än så. På riktigt!
 
Jag har en PC så tipsen är skrivna utefter det men jag tror att man kan använda samma program på en Mac. Dessutom har jag för mig att apples datorer är utrustade med ett program som heter garageband där man både kan spela in och redigera. Men det får ni nog googla på!
 
1. Steg ett är såklart att komma på en idé vad podden ska handla om. Är det bara du som vill tjöta lite ut i etern eller vill du ha den tillsammans med en kompis? Är den av intervjuslag eller fakta? Möjligheterna är oändliga! Spåna även fram något namn som är lätt att komma ihåg och kan förknippas med din podcast. 
 
 
2. Det här behöver inte vara steg två utan kan såklart komma som det sista innan du publicerar ditt första avsnitt. Men för mig kändes detta typ som den lättaste grejen att göra så det var skönt att komma igång på det här sättet. Bilden bör vara minst 1400 px  för att passa formatet i iTunes bäst. Tänk på ett tydligt typsnitt istället för ett i skrivstil som jag har på bilden då det kan vara svårt att läsa.
 
3. När du kommit såhär långt är det dags att spela in ditt första avsnitt. Jag sitter inne i Viktors datorrum eftersom hans dator är mycket bättre än min. På första bilden ser ni hur kalt det egentligen är där inne och jag brukar drapera med täcken och filtar (bild nummer två) överallt för att det ska bli lite bättre ljud.
 
Min mic kommer härifrån och är en söt liten historia som ni kan se. Man kopplar in den via USB och sätter sedan i ett par externa hörlurar. Den tar upp ljud från båda sidorna så det ska gå att spela in två personer i samma mikrofon. Man kan såklart använda sig av ett vanligt headset som följer med mobiltelefonen men jag rekomenderar att satsa på en bra mikrofon direkt för det lönar sig verkligen.
 
Om jag bara ska spela in min egen röst gör jag det i programmet Ljudinspelaren som redan finns på datorn. Alla samtal med mina gäster görs dock över Skype och till det har jag ett tilläggsprogram som heter mp3 skype recorder som är superbra! Man öppnar bara programmet så spelar den in och stänger av automatiskt efter att samtalet kopplar ner.
 
4. Sen redigerar jag alla avsnitt i ett program som heter Audacity och som faktiskt är enkelt att använda. Jag var så rädd för den här delen först och ville inte ens öppna programmet eftersom jag inte kan något om att redigera ljudfiler. Försökte förgäves hitta någon som kunde hjälpa mig med det men när jag inte fick något napp bestämde jag mig för att ge det ett försök. Och som sagt, det är busenkelt!
 
Såhär gör jag:
Jag öppnar min ljudfil. Är den inspelad från Skype öppnas den direkt men är den inspelad i Ljudinspelaren har den formatet wma och måste konverteras till mp3 eller wav och det gör man enklast här.
 
Ljudet är nu i stereoform, vilket innebär att det har två spår. Markera hela filen (ctrl + A) och klicka sedan på pilen ovanför stereo och tryck på "dela stereo till mono" (tror det står så i alla fall men kolla på bilden ovan så förstår ni var ni hittar den knappen). Exportera sedan filen (knapp för detta finns under fliken "file") så att den kokas ner till ett enda spår.
 
Öppna den igen och börja redigera. Vill du ta bort en del markerar du bara den delen och trycker på saxen. Vill du ta bort brus markerar du filen och trycker på "brusreducering" och vill du höja eller sänka röster markerar du och trycker på "förstärkning". Dessa funktioner finns under fliken "effect". Vilket program man än använder sig av så finns det mängder med guidande videos på youtube så låt inte detta lilla kapitel skrämma er!
 
Om man vill ha en helt oklippt podcast kan man hoppa över hela punkt 4 och istället gå på punkt 5 direkt.
 
5. Nu är du nästan framme vid slutet men för att lägga upp din podcast i iTunes och liknande behöver du en rss-feed. Jag använder en sida som heter PodOmatic för den tjänsten. Varför? Jo, för att den här videon visar exakt alla steg som finns att genomgå. Följ den och vänta några dagar tills iTunes godkänt ditt material, sen är du helt enkelt en poddare!
 
 
6. Det här kan vara det bästa beslutet jag har tagit i hela mitt liv så även om ni tänker köra på det som buisness eller för skojs skull så säger jag; Kör bara kör! Nästa steg är att promota skiten ur din/er grymma podcast och förutom att be vänner göra reklam för den (är så dålig på detta så snälla gör lite reklam/gilla på fb är ni schyssta!) så är en facebook-sida en väldigt smart grej.
 
Har jag missat något i den här guiden? Ställ en fråga bland kommentarerna i så fall så ska jag försöka besvara den. Även om det kryllar av podcasts nu för tiden så kan jag inte få nog, så startar ni en egen måste ni tipsa mig om den. Lova!
1 Ulrika:

skriven

Alltså måste ju bara passa på nu när du skriver om detta att återigen säga hur otroligt mycket jag gillar Källan. Sparar avsnitten som man lurar på de godaste bitarna i en chokladask, och tar fram den när jag verkligen vill unna mig eller behöver något som motiverar mig (lyssnar ofta på podcasts när jag styrketränar och en dag när jag inte är träningsmotiverad alls har jag bunkrat upp med härliga avsnitt av din pod som jag kan välja bland!). SÅ bra och du är sjukt duktig på att hålla vad gästerna just har sagt i huvudet och liksom återkoppla, typ "Du sa det här, då tänker jag på den här grejen, har du funderat något i de banorna?" och driva samtalet framåt med egna reflektioner.
Nu blev det en mindre roman här om hur duktig du är, men det får du leva med. ;)

Svar: Du är ju för himla bra alltså. Tack snälla för dina fina ord! Om det finns någon intressant person du vill höra mer om får du gärna tipsa :) Kram!
Sandra Lundin

2 Maria Ekblad:

skriven

Åh jag tycker du är så cool som har startat en egen podd :D Och fått med så imponerande och intressanta gäster!

3 Vicky:

skriven

åhh har varit min DRÖM ett tag nu. vet dock att jag har alldeles för många järn i elden just nu och måste skjuta på det lite, hade jag startat en podd nu hade den inte blivit så bra. men idéerna finns ... peppar att kunna få göra det här om två-tre år kanske .. om poddtrenden håller i sig. : )
SÅ grym är du alltså. pepp & puss!

4 MATILDA:

skriven

Åh vad bra tips! :) Min dröm är att skapa en egen podcast, helst om kärlek :) tack för tipsen!

5 agnes:

skriven

åh en egen podcast hade varit så fint!

6 Timeoftiger:

skriven

Tack men hjälp! Blir för avancerat för en gammal kvinna. Ni ungdomar får göra det där, jag lyssnar på...

7 Charlotte - Stories by me:

skriven

Varit sugen på att starta en podcast ett tag men vågar inte, hatar att höra min egen röst.. :D

Kommentera här: