Recept: fläderkapris

OBS! Du vet väl att min blogg har flyttat? Du hittar den på: ATILIO.METROMODE.SE 
 
 
Varje fredag plingar det till i min mailbox när den här sidan skickar ut sitt efterlängtade meddelande. Varje vecka låter nämligen de oss prenumeranter läsa mer om en vild växt som går att plocka i naturen under den aktuella veckan. Igår skrev de alltså om sambucus nigra, fläderbär. Jag visste sedan tidigare att man kan göra saft på både fläderblommor och fläderbär men de senare är inte mogna än på en stund. I mailet stod dock ett tips om att ändå plocka de små gröna bären eftersom man kan göra kapris av dem och just kapris är sen sån sak som jag alltid får utesluta ur recept eftersom jag aldrig har det hemma. Därför passade det extra bra att göra egen -   utifrån naturens råvaror.
 
 Fläderkapris
 
10 klasar fläderbär
1/2 msk salt
1 msk strösocker
3,5 dl vatten
1/2 msk äppelcidervinäger
1/2 dl ättikssprit
 
Plocka ungefär 10 klasar fläderbär men se till att det verkligen är fläder du plockar (sommarfläder och druvfläder är nämligen giftiga)och att grenarna har hunnit få en rödaktig färg. Repa sedan av bären från klasarna och koka i en liter vatten i 15 minuter. Under tiden kokar du ihop lagen. Skölj sedan av bären i kallt vatten och lägg dem i lagen där de får sjuda på svag värme i tio minuter till. Sila bären innan du lägger dem i en varm och rengjord burk och häll sedan lagen över dem. Enligt det ursprungliga receptet ska bären gärna ligga och dra sig i en vecka innan man använder dem i sin matlagning.

 
1 Småstadsfrun:

skriven

Men wow tack för tipset! Våra fläderbär eller hyllebär som vi med kallar det, börjar mogna och tänkte ge mig ut för saftens kull.
Men nu blir jag nyfiken, vad är sommarfläder och hur ser jag att det inte är riktig fläder?

Kommentera här: