En liten guide om foodstyling

Guider är ju lite av min favoritgrej här i livet så när jag fick en fråga om jag kunde ge lite tips på foodstyling såg jag genast min chans om att göra ett helt inlägg kring det! Nu är jag verkligen inget proffs, varken på att laga mat eller fota den och det här är alltså bara mina egna tankar kring ämnet. Har hört att Linda Lomelino delar med sig av många bra tips i sin senaste bok så haffa ett exemplar om ni vill läsa tips av ett proffs! :)
 
Jag tycker att det är superviktigt att man har med bilder när man delar med sig av recept eftersom man verkligen "äter med ögonen". Om jag söker efter ett recept på en viss maträtt så lagar jag aldrig något där man inte kan få se en bild på det färdiga resultatet. Vet inte varför men det känns osäkert på något sätt. Sen är det inte upp till mig att bedömma vilka bilder som är bra eller inte eftersom det är upp till betraktaren men det allra, allra viktigaste är ju att maten ser aptitlig ut. Här ovan ser ni ett exempel på ett fruktansvärt misslyckat bakverk (som jag postade för flera år sedan för att bevisa hur grovt jag missförstod hur whoppies skulle göras) men erkänn, det ser inte så gott ut va? Blir mer äcklad än sugen om jag ska vara ärlig. Så att lägga upp den här bilden och tro att någon annan skulle vilja ge sig på att baka efter mitt recept är kanske att hoppas på för mycket.
 
 För att maten ska se så god ut som möjligt kan man självklart prova olika uppläggningar och rekvisita (mer om det strax) men det viktigaste enligt mig är ljuset. Det är inte många som har en studio hemma och jag har det definitivt inte utan använder mig bara av naturligt ljus. Därför ställer jag alltid upp maten jag ska fota brevid ett fönster, så att ljuset liksom kommer in från sidan, och ser till att alla lampor i närheten är släckta. Det är bra att ha koll på var ljuset är i ens hem under de olika tidpunkterna på dagen. Ska jag fota riktigt sent på eftermiddagen vet jag att det bara är i sängenjag kan få riktigt bra ljus och då är det ju bara att fota därifrån. Bilden ovan är en som jag tog när ljusförhållandena var helt fenomenala. Bilden i sig är ju superenkel men jag tyckte att den blev så himla bra! En sak att tänka på är att lägga de mörkaste delarna av maten på den sidan av tallriken som får mest ljus så slipper de bli så skuggade som min lime blev på bilden ovan.

 Eftersom man då kan behöva fota i lite olika rum beroende på var ljuset befinner sig är det smart om man har några små bord eller liknande som man kan flytta med sig mellan rummen. I mitt arbetsrum har jag ett vitt skrivbord och i köket ett i trä som är de "stationära" underlagen jag fotar mest från. Men jag har som sagt även några andra små bord i lägenheten som jag lätt kan flytta med mig och ställa upp framför valfritt fönster där jag tror att fotot blir bäst. På bilden får ni se en liten "behind the scenes" när jag fotade morotssoppan jag lagade förra veckan. Ser rätt crappy ut på håll men bilderna blev ändå bra. Tricket här är att gå nära maten. En bild ovanifrån eller från sidan (de bästa vinklarna för matfoton) kan gärna få vara övergripande och få med mycket innehåll men testa även att fota väldigt nära för att få olika ljus i bilderna. För att bilden inte ska bli platt tycker jag att det är bra om man placerar maten en bra bit från väggen så att man får mycket djup och rymd i bilderna.
 
Förutom olika typer av bord kan man såklart använda sig av dukar och olika textilier, det är ett jättebra sätt att variera looken på sina bilder. Många riktiga fotografer har så kallade backdrops som helt enkelt är olika sorters underlägg de ställer under eller bakom föremålet de fotar, lite beroende på vilken vinkel de gör det ifrån. Jag har själv tänkt bygga en egen variant efter den här beskrivningen men har man tur kan man hitta användbara saker på loppis eller i någons uthus/förråd. Till den första bilden har jag använt min ugnsplåt och till den andra har jag valt samma ugnsplåt fast med bakpapper på. Det behövs alltså inte så mycket för att skapa något med den känslan man vill ha. Sätt gärna upp all rekvisita och skapa en scen innan du lägger upp maten, ju längre du väntar desto mindre aptitlig ser den ut att vara.
 
Ett annat tips är att gå till din lokala färghandlare. Jag gjorde så igår och kom hem med massa tapetrullar som de hade över från utgående sortiment. Då kan man lätt byta bakgrund mellan sina foton för att variera känslan i bilderna. De säljer även parkettgolv och hade byggt ihop några för att ha som visningsexemplar och de lovade att jag kunde få dem så fort sorterna hade utgått, vilket innebär att jag kanske bara behöver bygga en egen bakgrund själv istället för flera. De var så glada över att bli av med allt så jag fick det gratis, man ska bara våga fråga helt enkelt! Annars tycker jag presentpapper, scrapbookingpapper och dukar är bra tips att leta efter och testa dig sen fram med vilka färger som passar bra ihop med maten. Försök även att jobba med olika färger och texturer när det gäller själva maten. Lite klippta örter över en annars enfärgad soppa kan göra underverk!
 
Ibland är jag bara sugen på att ta en enkel bild på enbart maträtten, ibland vill jag ha med alla stegen för hur maträtten lagas och ibland vill jag ha med massa detaljbilder med olika ingredienser som ingår. Jag tycker det är rätt skönt att kunna variera sig så att man inte alltid behöver kånka fram massa extra grejer varje gång man lagar mat. För att variera bilderna försöker jag också att fota i många olika vinklar som möjligt men jag tänker ändå på att få maten att se någorlunda korrekt ut på bilden. Såhär snett fotade jag alla mina bilder för två år sedan och jag tycker idag att det ser rätt oproffsigt ut i den här vinkeln. Att gå ut och fota maten kan också bidra till en härlig känsla, speciellt den här årstiden då det befintliga ljuset inomhus oftast är bedrövligt.
 
Rekvisita gör allt så himla mycket roligare! Jag köper mängder av köksgrejer på loppis eftersom det oftast ser finare och mysigare ut med gamla grejer. Muggar, glas och uppläggningsfat av olika slag är något jag älskar och där kan man oftast köpa enstaka glas för några kronor styck. Det är liksom roligt med variation men det behöver absolut inte kosta många kronor. Enda nackdelen är att man behöver mycket förvaringsmöjligheter om man ska ha en hel uppsättning av fotoprops hemma, men är det så billigt kan man kanske rensa ut lite med jämna mellanrum. Att lägga upp en sliten och charmig smörkniv istället för den mintgröna i plast som vi i vanliga fall använder gör onekligen bilden finare och om man någon gång ska försköna sin tillvaro så tycker jag minsann att det är när man fotograferar mat. Som sagt, man vill ju faktiskt försöka sälja in något direkt in i någon annans mun.
 
Ett av mina fiffigaste tips är att leta efter miniatyrsaker på loppis och i (barn)affärer. Vet till exempel att Balders Hage har många saker till köket i miniformat. Ja, det kanske kan kännas som att man luras när man visar upp plättar i ett plättjärn som bara är några centimeter stort men det känns så himla bökigt att baxa fram det riktiga järnet och försöka få det att se fint ut på bild. Saker som tillagas i grytor, stekpannor eller andra formar fotar jag antingen när de ligger på min (riktiga) tallrik eller så lägger jag över det i en minikastrull. Lagar man det ändå tycker jag inte att det spelar någon roll om man leker lite med illusionen av att tillbehören är i naturlig storlek. Allt ovan (obs! supergamla instagrambilder) är alltså egentligen i miniformat och lussekatterna gjorde vi ju på riktigt, jag gjorde dem bara yttepyttesmå för bilden.
 
En annan rekvisita är ju dessutom ingredienserna i sig. Strö lite müsli och björnbär runt din yoghurt och du har redan skapat en mer intressant bild.
 
Försök inte slå knut på dig själv. Testa att lägga upp maten på olika sätt, i olika vinklar och i det bästa ljuset du kan hitta. Tycker man att det är roligt så vill man säkert ta det ett snäpp längre av sig själv men gillar man inte den här typen av fotografering så har i alla fall jag inget emot att få se en bild tagen rakt uppifrån ner på en tallrik. Jag säger alltså inte att detta är något man måste ägna sig åt för att dela med sig av olika recept, men det kanske är användbara tips för den som vill lära sig att styla sina bilder lite mer. Dessutom tänker jag att man kanske stylar någon maträtt/bakverk i veckan och alltså inte låter resten av familjen vänta en halvtimme extra på maten för att man ska lägga upp den fint och fota och ha sig vid varenda måltid. Men det gör man ju som man vill ;) Var inte heller rädda för att ta bilder med mycket negativ yta som på fikonen här ovan, hela bilden behöver inte vara fullsmockad med saker för att det ska bli bra. En annan sak som jag lärt mig är också att man behöver lägga alla föremål/ingredienser mycket närmre varandra än vad man egentligen tror fför att bilderna ska se så bra ut som möjligt.
 
Det bästa med foodstyling är ju att man kan få mat som blivit totalt misslyckad att se riktigt god ut. Missförstå mig inte, jag vill helst inte dela med mig av sådana recept eftersom det känns fel att tipsa om något som inte var gott. Men på samma sätt kan man ju förklä sina misstag för att de ska se finare ut. I söndags bakade jag den här lingonkakan som skulle se ut såhär enligt receptet men som havererade totalt när jag skulle skära upp den. Då gjorde jag det enda rätta och mosade ner den i en ny form och helt plötsligt var den fotovänlig igen.
 
Däremot så tycker jag inte att man behöver styla allt till perfektion. Ett stökigt kök, en paj någon tjuvsmakat på eller händer som knådar en deg kan många gånger ge bilden med känsla och liv. Låt det hända något som betraktaren får ta del av.
 
Jag har en hel mapp på min Pinterest med inspirerande bilder på mat. Klicka här för att följa den om ni vill ha ytterligare tips och idéer. En annat tips är att kika in på den här bloggen eftersom Agnes är en riktigt hejjare på det här med foodstyling och goda recept!
1 Petra Johansson:

skriven

Snygga bilder! :)

2 Den där Victoria:

skriven

Vilka superbra tips och idéer du ger, tack!!

Och vilka bilder du bjuder på, du är helt suverän på att ta snygga bilder, bara så att du vet det.

3 Beatrice:

skriven

Dina guider är en av mina bästa grejer! Älskar att fota mat, men det är ju så. himla. svårt. Framförallt när man bara har tre fönster, på två ställen, och det i köket är det enda med ett bord i närheten. Och där är ljuset självklart helt obefintligt på dagen när jag lagar och äter mat. Kanske kanske att det skulle vara värt att skaffa ett bord till rummet, men det är väl helt enkelt så att en får acceptera att vi bor i en etta och att en framtida lägenhet när man blir äldre kanske är bättre för just matfoto.

Grym guide i alla fall!

4 Jess:

skriven

Vilken guide du gjort! Kanonbra tips, lyckades på något sätt bli hungrig nu igen trots att jag precis ätit lunch haha. Då är det bra bilder ;)

5 Mikaela:

skriven

Sjukt bra guide! Jag har bara lagt upp ett enda recept på min blogg än så länge, men konstaterade i det inlägget att jag behöver öva på att fota mat! Problemet hemma hos är främst att det är så MÖRKT överallt. Även mitt på dagen så är det inte tillräckligt ljust för att det ska bli riktigt bra. Jag vill typ flytta bara för att få kunna ta bättre bilder inomhus!

6 Jenny:

skriven

Det här inlägget var ju helt underbart, tack för det!

Svar: Tack snälla du :*
Sandra Lundin

7 hanna, förbanna:

skriven

superbra tips! Tror jag minsann ska ta till mig det där med miniatyrgrejer - älskar när saker är litet!
Hade en fotolärare en gång som sa att "man ska aldrig fotografera mat rakt uppifrån" och jag bara "är du dum?". Att jag inte tyckte så bra om honom annars heller än kanske inget mysterium...
Tycker precis som du att mat ska fotograferas i naturligt (blåaktigt) ljus och helst rakt uppifrån för att se riktigt aptitlig ut!

8 Ekenäsliv:

skriven

Å så många bra tips!
Tack för dem:)

9 Sara:

skriven

Kanonbra tips!! :)

10 nathalie:

skriven

Grymma bilder ja =)

11 Anonym:

skriven

Riktigt bra tips, tack!! Vad har du för kamera?

Svar: Tack! En Nikon D7000
Sandra Lundin

12 Anonym:

skriven

Riktigt bra tips, tack!! Vad har du för kamera?

13 JUNITJEJ:

skriven

Härliga bilder!

14 Victoria Östman:

skriven

Riktigt riktigt grym guide! Nu fick jag massa inspiration! TACK :D

15 Marja - Baka Sockerfritt:

skriven

Wow, du har sannerligen lyckats med dina bilder! Bra guide!

16 Louise - vitmossa:

skriven

så många bra tips! och jättefina bilder!

17 Emelie:

skriven

Allt ser så snyggt ut, verkligen! Bra tips :)

18 Paulina Suonvieri:

skriven

Riktigt bra guide!
Jag själv fotar också mycket mat (har också matblogg) men är ganska amatör av mig. Fann mycket jag kan ha användning för framföver- Tack för detta! :D

//hundredkitchenstories.blogg.se

19 Anna kubel:

skriven

Gu vilket roligt inlägg, tack för alla tips!

20 Anna kubel:

skriven

Gu vilket roligt inlägg, tack för alla tips!

21 Anna kubel:

skriven

Gu vilket roligt inlägg, tack för alla tips!

22 Anna kubel:

skriven

Gu vilket roligt inlägg, tack för alla tips!

23 Cassandra:

skriven

vilket roligt inlägg :)

24 Vendela:

skriven

Bra tips :D

25 Cissi:

skriven

Jättefint verkligen! hjälpe mig massor, tackar :D

26 Ullis:

skriven

Shit vad mycket bra tips :D Thanks!

27 Nora Cederin Foto:

skriven

Bästa tipsen! Älskar dina matbilder himla mycket, stor inspiration! Kramar

28 Aaa:

skriven

Tack tack tack!!!

29 Madde:

skriven

Ååh vilket härligt inlägg! Tack för tipsen!

30 Madde:

skriven

Ååh vilket härligt inlägg! Tack för tipsen!

31 susanne:

skriven

Wow vilka bra tips

32 Johanna:

skriven

Kanonbra tips!!!

33 Agnes - Cashew Kitchen:

skriven

<3<3<3 !

Så himla bra tips! Verkligen konkreta och användbara!

34 Jasmine:

skriven

Resultaten är så himla fina! Du har talang för det här med att fotografera mat. Roligt att få ta del av. :)
Kram

35 Emilia:

skriven

Vilket bra inlägg, många bra tips :) Verkligen inspirerande! Jag har själv börjat tycka mer och mer om att fota just mat, så det va kul med lite man kan tänka på :)

36 corneliaeriksson.blogg.se:

skriven

Rolig läsning! Det där med ljuset är verkligen bra, tyvärr hittar jag nästan aldrig bra ljus. Men inspirerande läsning och jag blev verkligen sugen på att kämpa vidare med fotograferingen, det där med smågrytor osv, älskar´t! Det ska provas.

37 Frida:

skriven

Vilken bra guide! Blev tvungen att kolla igenom dina andra guider nu också och hittade Instagramguiderna, också riktigt bra. Du är ju grym på att fota!

Svar: Åh, vad glad jag blev att du gillade dem! Tack snälla :)
Sandra Lundin

38 Ann-Sofie Bäck:

skriven

Vilken bra guide! Lärde mig massa smarta tips. Lätt att läsa och fina bilder att titta på. Tackar!

39 Julia:

skriven

Jättesnygga bilder och superbra tips! Ska tänka på dessa nästa gång jag fotar mat ;)

40 GoForFit:

skriven

Vilket bra och utförligt inlägg! Grymt!!

Och riktigt fina bilder! :)

41 GoForFit:

skriven

Vilket bra och utförligt inlägg! Grymt!!

Och riktigt fina bilder! :)

42 Elsa:

skriven

Hade aldrig kunnat tänka mig att så mycket tänkande ligger bakom en enda matbild, haha. Riktigt bra tips i alla fall och härliga bilder!

43 saga:

skriven

vilka bra tips! :)

44 Sofis:

skriven

Grymt bra! Jag lagar mer och mer mat och vill så klart att det ska se fint ut. Lär mig fortfarande hur jag ska fota och ibland lyckad jag, ibland inte. Men nu har jag fått massa bra tips. Tack. :)

45 Catta:

skriven

Bra och enkla tips, sånt man inte tänker på annars ju när man bara ska ta en snabb bild ;) ska definitivt testa använda mer rekvisita

46 c:

skriven

omgosh this looks so good!

47 emma:

skriven

så fina bilder

48 elin:

skriven

Åh, vilka bra tips. Tack! :)

49 Robex Lundgren:

skriven

finna bilder

50 Foodie:

skriven

Nämen åh så bra guide. Bra tips på att ta kort på saker allmänt inomhus, vilket under hösttider med så otroligt tråkigt och dassigt ljus kan vara svårt.

http://smarrigtogott.blogg.se/

51 Lovisa Wallin:

skriven

så många fina bilder och bra tips!

52 ɑ n n i k ɑ:

skriven

Fina bilder!

53 Peasyeasy:

skriven

Vad inspirerande med ett sådant här inlägg!

54 Boel:

skriven

Bra tips och härliga bilder :D

55 Anonym:

skriven

Tack för alla superba tips!! Sååå svårt att fota mat men nu kanske det finns hopp för mig med.//matmingel.se

56 Anonym:

skriven

Tack för alla superba tips!! Sååå svårt att fota mat men nu kanske det finns hopp för mig med.//matmingel.se

57 Maria:

skriven

Så himla fin guide. Gillar dina matbilder så mycket! Får prova något av dina tips nästa gång jag ska fota mat. :)

58 ISA:

skriven

men jösses vad duktig du är! vilket engagerat inlägg :))

59 isolde:

skriven

Åh vad fint! Det är skönt att få lite tips typ när man inte själv har studio och så! Måste testa :)

60 Charlotte:

skriven

Såna här tips är alltid skoj att få! Jag själv är sämst på att matstylea: eller så är jag bara lat ;) kan va det sistnämnda! Heja vilken bra blogg. Favvismarkerad!

Kommentera här: