Göra ett blyinfattat fönster Del.1

glaskonst
Jag har varit hos Mats igen och skapat! Om ni är nya här så kan ni läsa det här och det här inlägget från mina tidiga visiter hos honom. Han har en verkstad här i Karlsborg och har satt ihop en liten glaskurs (keramikkursen är på gång efter den här) åt mig och mitt sista "prov" är att göra ett blyinfattat fönster.
 
Bilden ovan föreställer inte mitt projekt utan hans men det visar flera av stegen rätt bra. Häng på så går jag igenom dem när jag visar vad jag själv gjort!
 
pattern
Jag valde att skriva ut en bild ifrån nätet istället för att rita själv pga inte så bra på proportioner och sådär. Det blev en röd kardinal <3
 
redglass
Tänkte att den skulle komma till liv genom det här fina glaset. Älskar när de skiftar i olika nyanser, blir så spännande uttryck då!
 
glasswindow
 Det är inte livsviktigt att bitarna blir lika stora som på skissen för man kan alltid putsa till dem i efterhand så att de blir mindre och får rätt form och dessutom ska man fylla i alla hål och svetsa ihop det sen, så lite mellanrum gör inget.
 
glassart
Men som ni ser så är det viktigt att märka ut alla delarna på ett papper och på ett annat likadant papper skriva ut prick samma siffror och sedan klippa ut dem.
 
glas
Såhär ser lelle fågeln ut just nu och om jag lägger ner fyra-fem timmar till är nog alla bitarna utskurna och färdiga. Då börjar jobbet med att sätta ihop den på riktigt. Men det tar vi i del två tycker jag!
 
Tänker att det kanske är tråkigt för er att bara se hur bitarna ser ut när jag redan skurit ut dem, så jag frågade Annelie som jobbar där ifall vi kunde spela in en liten video när hon visar hur man gör. Nu när ni vet kan ni till exempel köpa en gammal spegel på loppis, köpa en glasskärare och sen bara vips göra en hexagonformad spegel själva. Fiffigt va? Men öva på lite struntglas först ifall ni kan det för det är lite svårt att få till den rätta knycken.
 
atelje
P.S Jag ville gråta och ge upp när allt glas bara sprack för mig i början men anledningen till det var helt enkelt för att jag var för försiktig. Man lär sig efter ett tag men ha plåster framme ifall att och glöm inte någon form av glasögon!