Recept: Shakshuka

OBS! Du vet väl att min blogg har flyttat? Du hittar den på: ATILIO.METROMODE.SE 
 
 
 
När Viktor och jag bodde i vår lilla andrahandslägenhetet i Landala i Göteborg (åh, ibland saknar jag det faktiskt lite) brukade han stå i köket och röra ihop två helt fantastiska maträtter till mig. Han hade lärt sig dem av sina kompisar i Förenade Arabemiraten när han var där och hälsade på. I stora drag består den ena rätten av stekt ägg och den andra av krossade tomater och favabönor. Anledningen till att han inte står och rör i grytor med de här rätterna längre är helt enkelt för att de där bönorna är rätt svåra att få tag på här i Karlsborg.
 
När det var lugnt på jobbet en dag stod jag och bläddrade i ett gäng tidningar och fastnade direkt för det här receptet på Shakshuka, en tunisisk tomatgryta, som innehåller nästan prick allt av Viktors fantastiska rätter fast utom de där jäkla bönorna. Nu minns jag inte vilken tidning det var, men jag fotade av receptet och här har ni det. Så gott!
 
Shakshuka
2 portioner
 
1 lök
1 liten vitlöksklyfta
1 stor paprika eller tre minisar
2 ägg
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
0,5 tsk sambal oelek
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 krm gurkmeja
0.5 tsk paprikapulver
salt & peppar
hackad mynta
 
Fräs den finhackade löken i olja på medelvärme i ungefär tio minuter tills den är karamelliserad och fin. Tillsätt hackad paprika, spiskummin, koriander, gurkmeja, paprikapulver och sambal oelek. Stek i ungefär fem minuter så att grönsakerna börjar mjukna. Tillsätt krossade tomater, vatten, vitlök samt salt & peppar. Låt småputtra i ungefär en kvart och smaka sedan av. Gör hål i såsen och knäck i äggen. Sjud på svag värme tills äggen är klara. Blanda då i den hackade myntan och eventuellt även lite färsk koriander och servera med bröd.