Frågor & Svar

OBS! Du vet väl att min blogg har flyttat? Du hittar den på: ATILIO.METROMODE.SE
 
Det har blivit dags för lite frågor och svar igen. Varje gång jag sammanställer ett sånt här inlägg kommer en eller två lite halvt syrliga och ifrågasättande frågor med. Jag är ju inte dum och förstår att det är samma person som skriver varje gång (lätt att se då ip-adressen är samma) men jag känner mig ändå så pass påhoppad att jag vill "förklara mig". 
 
Hur tänker du kring din sambos yrkesval?
(Bilden på Viktor är från förra sommaren) Den här frågan fick jag via mail men tänkte ändå ta upp den här. För er som inte vet så arbetar Viktor sedan två år tillbaka som militär. Han är den lugnaste, mest eftertänksamma personen jag vet och kanske inte typen som tycker vapen och krig är häftigt. Av den anledningen har jag aldrig riktigt reflekterat över hans arbetsval för visst, de övar sig på skjuta och på att bemästra olika typer av strid men hittills är ju allt bara övning. Han jobbar extremt långa dagar och går sjukt långa sträckor med världens packning, sover ute i skogen osv. När vi träffades hade han bott i Göteborgs innerstad i mer än tio år och kunde inte tänka sig att flytta längre bort än så. Nu vet han hur man överlever i "vildmarken" i vilken situation som helst och för mig som älskar naturen har den förändringen blivit så jäkla viktig. Den dagen han ska ut på mission kanske jag tycker och tänker helt olika men hittills känner jag mig bara stolt när han går iväg till jobbet i sina grönkläder.
 
20150602_7197
Superfint och härligt med ett stort och långt skrivbord! Ska förresten försöka hitta mig en sådan där kaktus som den längst in i hörnan, jättefin tycker jag! Vet du vad just den sorten heter?
Åh, nej har så himla dålig koll på just kaktussorter och kan inte namnet på en enda :/ Någon annan som vet?
 
20150524_5899
Mysigt att ha syskonbarn! Hur ser din familj ut?
Ja, visst är det! Mina föräldrar är skilda sedan 20 år tillbaka (alltså känns som igår ändå!) och de har mig (26 år), Sabina (24 år) och Johanna (som blir 23 i år) ihop. Min mamma har varit tillsammans med sin man i 18 år och har sönerna Matteo (som blir 16 i år) och Mio (som blir 14 i år) ihop med honom. Sabina är mamma till Emilia (2 1/2 år) och så har hon en liten skrutt i magen som beräknas komma i Augusti.
 
Jag brukar alltså säga att vi är en syskonskara på fem barn (Viktor har lika många syskon men med lyckligt gifta föräldrar, så fint med stora familjer!) men min pappa har faktiskt också två barn som heter Elliot och Lily. De är såklart också min familj men eftersom jag flyttade hemifrån så tidigt har jag inte haft så bra kontakt med dem under deras uppväxt.
 
20150524_6096
Ser underbart gott ut! Vart har du köpt formarna? :)
(Angående glassen) Köpte mina på ica maxi för några år sedan, de finns säkert kvar i någon variant!
 
Appstyrd? Hur då, berätta! Blev så nyfiken!
(Angående att vi åt på tapasrestaurangen Pinchos) Ja alltså hehe det är ju ingen app som styr restaurangen i sig så jag kanske skrev lite luddigt men man beställer allt via en app i telefonen. Den talar om när maten är färdig så får man gå och hämta den vid köket och så betalar man via appen när man är klar :)
 
20150520_5213
Superfint! Gillar också att ena halvan är målad i vitt. Men blir den vattentät? Eller kör du innerkrukor på något smart sätt? :)
Jag planterar inte direkt i den utan sätter ner plantan i den plastkruka plantor ofta kommer i från affären. Jag gjorde min botten så pass stor att jag kunde sätta ner ett krukfat (med höga kanter) på botten! Här är det inlägget.
 
Karlsborg räknas väl ändå som en stad? (svårt det där med stad eller kommun eller vad tusan)
Haha jag skulle verkligen inte säga att det är en stad. Som jag skrev så bor det 6700 personer i kommunen Karlsborg och kanske runt 3500 i tätorten Karlsborg. Så jag skulle mer säga ort/samhälle än stad men vet ej om det är rätt!
 
Untitled-1
Granola är ett måste i skafferiet hemma hos oss. har dock haft turen att lära känna en underbar tjej vars mamma gör en underbar granola, så jag slipper göra den själv. jag har fått uppfattningen att det är ganska baltigt att göra, stämmer det?
Är inte helt hundra på att jag förstår vad baltigt betyder, men typ meckigt? Tycker granola är en sån sak som låter superjobbigt innan man väl satt igång men sen är det ju bara att hälla allt på en plåt (eventuellt hacka lite nötter och krama in lite vätska), röra om någon gång i ugnen och sen tillsätta frukt. Lätt som en plätt :)
 
Så fina bilder. Har aldrig varit i Köpenhamn och hoppas åka dit inom en hyfsad snar framtid. Var själva resan och hotellet dyrt? Tack för att du delar med dig :)
Vi fick det i present men eftersom vi tog tåget över varierar ju kostnaden varifrån man åker. Resan kostade ungefär 2500 för oss båda och hotellet lika mycket!
 
20150607_7561
Kul. Nästa gång kanske ni ska testa på att gå med blindkäpp också och känna på den "sporten"?
Hm. Kan börja med att säga såhär att eftersom jag inte är rullstolsburen har jag ju inte tolkningsföreträde i frågan men jag vill ändå uttrycka min syn på saken. Rullstolsbasket är inte något som är uppfunnet för att man som någon exotisk grej ska få se hur en person med ett eventuellt handikapp/skada känner sig. Det ÄR en sport och alltså ingen "sport" som du uttrycker det.
 
Jag tror att jag har förstått saken rätt när jag säger att man inte behöver vara rullstolsburen för att få vara med och delta (så länge det inte gäller internationellt spel). Varje spelare i ett lag tilldelas poäng efter handikapp (alltså som i golf) och om man "enbart" har en korsbandsskada är man värd mer poäng samtidigt som någon som till exempel är förlamad är värd mindre poäng. Varje lag får bara starta med ett visst antal poäng på planen och därför plockar man ihop spelare med olika poäng till sin laguppställning. Om någon tycker att detta är kränkande tycker jag att man ska ändra hela sporten och hur reglerna kring den är uppbyggd för som det ser ut idag verkar det vara öppen för alla, rullstolsburen eller ej.
 
Är som sagt inte proffs och såhär tänker jag efter att ha testat det i helgen.
 
20150528_6296
Har aldrig lärt mig backgammmon, tycker det verkar så himla komplicerat (?)
Haha vi lärde oss det av en gubbe som förklarade på danska (ett språk vi inte är så duktiga på) och dubbelkollade bara reglerna på internet sen för att se så allt stämde. Med andra ord är det inte så svårt när man väl sätter sig in idet ;) Här är det inlägget.
 
20150520_5258
Så mycket inspiration och glädje i de här inläggen+filmerna!
Mina tomatplantor växer så det knakar, så roligt!!
Angående så som du toppar plantorna i filmen, behövs det på tomater? Googlat lite men det verkar inte vara någon som gör?
Nej gör för tusan inte det ;) Då får nu nämligen inga tomater ;) Det beror i och för sig på lite och du har bustomater eller inte? Men såhär, låt dem växa på i all sin prakt tills i slutet av juli/någon gång i augusti ungefär (beroende på var man bor och hur fort frosten kommer). Har du tusentals blommor då som bara växer på kan du nypa av toppen för då fokuserar plantan på att utveckla den frukt som redan finns (så att du hinner få tomater innan frosten kommer och tar död på odlingssäsongen) istället för att lägga krut på att producera fler gröna stjälkar. Säg till om jag förkalrar dåligt för då ska jag se till att utveckla mitt svar ännu bättre :) Filmen hittar ni här.
 
Jag har en fråga om odling av chili, eller ska jag vara ärlig är det paprika jag har, men du har ju chili och plantorna ser exakt likadana ut och de är väl släkt och sånt så jag tänker att det borde vara ganska lika... hursomhelst, det jag undrar är om du brukar plocka tjuvar på dem?
Nej jag har inte upplevt det som något negativt utan när jag toppat mina chilis har det växt ut nya skott som senare genererat mer frukt. Men om man är sen med odlingen och har massvis med minifrukter som kanske inte hinner mogna innan frosten tycker jag man ska knipsa av alla nya skott och blomämnen för att de som finns ska växa sig stora :) vet inte om jag gör rätt eller fel men det har funkat för mig!
 
Tack vare din fina blogg har jag börjat odla själv på balkongen. Nu är det så att jag fått bladlöss på min fina chiliplanta, vad ska jag göra? Finns det något att göra? Och hur är det med sån såpablandning? Känns inte helt hundra med tanke på att jag vill odla ekologiskt.
Puss, jag älskar din blogg!
Men åh, nej vad tråkigt! Har inte haft det besväret men jag googlade och hittade det här. Det kanske kan hjälpa? Lycka till och puss och tack för fina ord!
 
Men stoppa pressarna lite nu, "flyttar till Austin"??? var det ett skämt? :O
Jag nämnde visst detta i förbifarten i ett inlägg för ett tag sedan och nja, det är inget skämt men inga aktiva planer heller. Vi tycker båda att det är rätt spännande att flytta och skulle gärna testa på att bo i USA en sväng. Jag är lite sugen på Ann Arbor i Michigan och Viktor har snöat in på Austin, Texas. Vore så fett att bara ta sitt pick och pack och dra men tyvärr är det ju ett lite knixigt land på det sättet och man måste ju ha värsta planen/jobben för att faktiskt kunna bo där. Så vi får se hur det blir!
 
Jag har fått uppfattningen att du och din pojkvän flyttade till er stad för att han fick ett jobb där och du följde med? Jag är i en snarlik situation: min pojkvän har fått ett bra jobb i sin hemstad och jag ska flytta med. Jag är lite nyfiken på hur det fungerade för er?
Fick den här frågan på mail men har kortat ner den för att inte utelämna för mycket information. Tänker att det kanske är fler där ute som kommer flytta till städer med era respektive/dit de bor och har tankar kring det? Här kommer i alla fall mitt superlånga svar!

När Viktor bestämde sig för att bli militär och därför blev förflyttad hit till Karlsborg kändes det bara som ett spännande äventyr. Som en plats där vi båda kunde starta från noll och ingen hade något försprång alls. Han flyttade hit ett halvår tidigare för att göra sin utbildning men bodde på ett slutvärn och jobbade typ dygnet runt. Det han såg av staden var nog en av våra pizzerior och inte så mycket mer än så. När han höll på att slutföra utbvildningen var det jag som ville flytta hit, jag gillar som sagt att flytta och att lära känna en helt ny plats är nog min allra bästa grej. Därför känns det inte så mycket som att jag bara följde med utan att det var en önskan även från mig.
 
Om det finns ett enda råd jag får ge så är det att försöka se det hela som ett äventyr. Även om din pojkvän är därifrån så måste det finnas saker han inte vet eller har sett och som ni kan skapa tillsammans utifrån era "nyinflyttar-glasögon". Hoppas, hoppas att allt ordnar sig och att du inte känner det som att du bara följer med utan att du faktiskt tycker att det var ett val ni tog tillsammans och som i slutändan känns bra för er båda.
 
 
 
1 Liselott:

skriven

Härlig morgonläsning!!
Jag tror att kaktusen heter "High Chaparall"
Inte för att jag kan många växter men vissa har fastnat.
Ha en härlig fredag!!

2 Anna:

skriven

Hej,

Jag såg frågorna om tomat- och chiliplantor. Jag vill bara tipsa om en riktigt bra pod: Smaklöken. http://weibulls.com/inspiration/smakloken/1026483.2487438.0a Det finns ett helt program och tomater och ett helt program om chili och paprika.

Ha en bra dag!
Anna

Svar: Tack för tipset, ska spana in genast!
Sandra Lundin

3 Ida:

skriven

Jag har en fråga angående mina plantor. Varje år blir det så himla rangliga och tråkiga och får väldigt lite frukt. Speciellt mina tomatplantor. Jag sätter om dom då och då och de står nu i stora hinkar, men ändå är de så små och taniga. Jag har i år satt paprika och chili och de blir lika "mesiga" de. Vad gör jag för fel?

Svar: Vad trist att de blir så :( När sätter du fröna? Kanske sker det för sent så att de inte hinner få tillräckligtmed ljus?
Sandra Lundin

4 angelicasvarld.blogg.se:

skriven

Super härliga frågor och svar!! Så kul att få veta lite mer!

Ang syrliga kommentarer - skit i det! Trötta människor som inte har viktigare saker för sig! vi har nog alla en eller två sånna som komenterar på våra bloggar - jag brukar bara radera dom komentarerna...inte ens ge svar på tal.

KRAM på dig!
Hoppas du får en härlig fredag!

5 Beata:

skriven

så mysig och spännande och klok morgonläsning, tack så himla kul att veta mer om folk en läser

6 Emma Grann Fotografi:

skriven

Kul att läsa :)

7 Netti:

skriven

Det här var verkligen jätte intressant att läsa :-D

8 Vardagsmagi:

skriven

Kul läsning! Tänk vilken skillnad det ändå är nu mot förr, att flytta till en småstad/by (?) med internetuppkoppling blir man inte så ensam trots allt. Min pappa är pensionerad yrkesmilitär, så vi fick flytta en del. :)

9 ISA:

skriven

superbra svar Sandra! imponerad av ditt tålamod till dessa snorkiga frågor, som man förövrigt märker är av en rätt ung och omogen person. Eller vad tror du? Intelligensen känns inte maxad!

10 Angelica:

skriven

Som svar på frågan om Kbg (Karlsborg) så skulle jag kalla det för en större by. För vi har det mesta för att klara oss, handel (kläder,mat, presenter/böcker, cyklar), sevärdigheter/natur/sjöar, bio, matställen/fik. Men vill man ha mera shopping typ gallerior, discon, skor så är det Skövde som gäller (staden 5mil bort).
Är iaf så jag tycker då jag växt upp åh bor här :-)
Tack för en härlig blogg

Svar: Ja, precis så tänker jag också :) Tack själv!
Sandra Lundin

11 Åsa:

skriven

Hej, jag har nyligen börjat läsa din blogg och tycker att dina DIY är inspirerande och överlag att din ton är inbjudande. Särskilt glad blev jag när jag nu läste detta inlägg, i och med ditt svar angående rullstolsbasket. Personligen använder jag rullstol till och från och upplever att ett stort problem är människors uppfattning om rullstolsburna. Det finns en ogrundad idé att vi är annorlunda än andra människor, baserat på att vi inte alltid kan använda vår kropp enligt normen. Jag skrev en krönika om detta för Nöjesguiden (http://ng.se/artiklar/asa-fiskaare-hur-samhallet-betraktar-en-kropp-med-handikapp) med intention att sprida ljus över denna tvivelaktiga inställning. Det glädjer mig att fler vill vara med och bekämpa okunskapen. Tack för att du inte räds att bemöta frågan, och dessutom besvarar den så bra. Förutom att som icke-handikappad spela rullstolsbasket tycker jag personligen att det vore kul om fler ville använda rullstol bara för att det är najs. Nedförsbackar i rulle är något HELT annat än att traska på som gående.

Svar: Oj, wow Åsa, vilken glädjande kommentar. Tack för att du tog dig tid att skriva! Ska in och läsa din krönika på direkten. Blev verkligen glad av den här kommentaren ska du veta :)
Sandra Lundin

Kommentera här: