Jag tycker om att ta tillvara på saker. Därför syr jag om gamla paltor i garderoben, förvandlar oanvända ting till något vackert, planterar frön från mina egna plantor och plockar den mat som naturen har att ge. Jag gör inte det för att jag har ont om pengar (fast det har jag) eller för att känna mig duktig (fast känner mig lite nöjd ändå) utan för att det känns så bra att få tänka till. Att få vara kreativ även om det bara handlar om att försöka få ihop en maträtt utav de varorna som redan ligger i kylen och är på gränsen till att bli gamla.
Mina jobbtider är väldigt snälla mot mitt liv som bloggare och därför har jag alltid förmiddagen ledig med tid över till att jobba undan saker som behöver fixas. Därför äter jag all mat hemma och behöver inte ta med mig matlåda till något jobb. Hur gör ni om ni arbetar/pluggar? Tar ni med matlådor, bara mellanmål eller äter ni ute? Har ni någon standardrätt som är enkel att göra och som passar bra för det ändamålet?
Även om jag som sagt inte äter på jobbet så har jag ändå en sån favvortt Man gör den på överblivet ris (eller nykokt men avsvalnat om man inte har rester) och man kan slänga i princip vad man har i kylen. Fried rice heter rätten på engelska och jag tror att vi kör på det, låter nämligen lite mer spännande än stekt ris ;) Hur som helst, billig och bra mat som gör att man kan ta tillvara på sånt som annars riskerar att bli gammalt i kylen.
Fried rice
2-4 portioner kallt ris
2 ägg
2 stora morötter
frysta ärtor (jag tog ungefär 2/3 av paketet)
1 purjolök eller vårlök
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljong
0,5 dl vatten
Kör på sesamolja, soja och fisksås som smatsättning om du har det hemma. Jag tog fisksås, en skvätt vitt vin, sweet chilisås och lite balsamvinäger. Salta, peppra och krydda eventuellt med lite paprika och chili.
Gör såhär:
Stek äggen i smör och låt dem bli scramblade. Lägg åt sida och fräs på morötterna (delade slantar), hackad lök, ärtorna, pressad vitlök och krydda allt med lite salt och peppar. När grönsakerna blivit lite mjuka häller du på riset, samt smular ner en buljongtärning och häller på lite vattnet. Låt allt blandas ihop och tillsätt sedan oljor, soja, vinäger eller vad du nu använder samt purjolöken. Stek tills riset börjat få färg och tillsätt sedan äggen. Om du äter kött är det en fin rätt att tillsätta kyckling eller räkor till tror jag. Jag tycker även om att servera rätten med en kall sås gjord på creme fraiche men det gör man ju som man vill.
Låter som många steg men det tar bara en kvart att svänga ihop. Perfekt lunchlåda!
skriven
Åh vad gott det ser ut, det får jag prova. Jag borde vara bättre på matlådor än vad jag är, men orkar bara fixa till hälften av arbetsdagarna. :) Men vi är ett gäng som brukar äta ute då och det är ju mysigt :)