Recept: Soppa på torkade trattisar

OBS! Du vet väl att min blogg har flyttat? Du hittar den på: ATILIO.METROMODE.SE 
 
 
Ibland är det riktigt bråttom när man ska laga mat. Det syns inte så ofta på internet eftersom man aldrig tar sig tid att fota och lägga upp bilder under just de tillfällena. För ibland skriker magen av hunger eller så är man under någon slags tidspress som gör att maten måste bli färdig fort. Igår var det egentligen inget som stressade mig mer än att jag ville gå ut och ta en lång, lång promenad i den efterlängtade solen som hade tittat fram (och gjorde att vi hade femton grader hela dagen - makalöst!) och kände att jag behövde få något i magen innan jag gav mig ut.
 
För några veckor sedan skrev jag mycket om att vi var ute och plockade svamp men sen har jag glömt bort det lite och inte lagat något mer med svampen. Tänkte att en varm soppa på torkade trattkantareller är det ultimata att sleva i sig innan man ska spendera flera timmar utomhus. Just soppor kan ju gå på nolltid att göra men blir nog allra godast om de får stå och puttra en stund så jag tjoffade ner allt i en kastrull, lät den koka ihop sig under en halvtimme medan jag fixade med annat och hann sedan få i mig den innan jag stack iväg. Att jag lämnade den själv på spisen gjorde att den skar sig lite - precis ett sånt missöde som brukar inträffa när jag har lite bråttom. Så för den som är planerad eller för den som har bråttom (fast kanske framför allt till den som gillar svamp) kommer här ett finfint recept på svampsoppa
 
Soppa på torkade trattisar
 
25 g torkade trattkantareller
1 liter vatten
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
1 msk vetemjöl
1 grönsaksbuljong och en kycklingbuljong (alt. 2 grönsaksbuljonger för veg)
3 dl grädde
1 tsk vitvinsvinäger
salt, peppar, paprika, kanel och chili
1 dl persilja eller gräslök till garnering.
 
Börja med att lägga de torkade svamparna i blöt i 1 liter vatten i 30 minuter. Hacka den gula löken och vitlöken och stek den glansig och fin på medelvärme. Pudra sedan över mjölet och sila bort trattisarna från vattnet. Tillsätt vattnet, buljongtärningarna och grädde och låt allt koka i ungefär tio minuter. Häll i vinägern och smaka av med kryddorna och låt allt gotta sig en stund till på spisen (eller ät direkt om du som sagt har bråttom!). Servera med persilja eller gräslök och gärna lite gott bröd till.
 
1 Ulrika:

skriven

Åh, vilken perfekt snabbmat! Tackar för tipset och receptet.

Jag gjorde förresten en sådan här svara-på-frågor-utmaning på min blogg (varför kallas de "utmaningar"? bestiga berg är väl en utmaning, svara på frågor not so much...), den handlade om böcker. Sedan skulle man utmana vidare men känner typ ingen som bloggar så jag utmanade dig :) här hittar du den: http://nettelblad.blogg.se/2014/october/boklistan.html

2 Ulrika:

skriven

(Plus tycker såklart att en frågelista om böcker blir extra spännande eftersom du pluggar till bibliotikarie, vad jag förstått?)

3 hanna, förbanna:

skriven

sv: yes, det ska vi! Fast taket ska höjas lite och sådär, men ja. Där ska vi bo! <3

det här ovan ser ju alldeles gudomligt gott ut, för den delen!

4 Emelie:

skriven

Gott det lät, och såg ut! Fina bilder också :)

5 Tess:

skriven

Men åh, vad gott! :D Kram

6 Viktoria Eriksson:

skriven

åh, nam så gott! :)

7 Marie Bergman - Om livet på Cypern:

skriven

Åh gud vad gott =)

8 Robex Lundgren:

skriven

mums

9 Julia Müller-Sandvik:

skriven

Svampsoppa är ju bara föööör gottt :D

10 Frida:

skriven

Nej men åh vad gott! Älskar ju trattisar, och att göra soppa av det låter helt fantastiskt. Ska bara försöka få till att hitta trattkantareller här i England, än så länge har det varit en tragisk bristvara här. Aja, fram tills dess kan jag ju njuta av tanken av dem ;)

11 my:

skriven

Gott :D

12 Koffe - fotoblogg:

skriven

»Hehe jomen vi kanske har en vuxen version någonstans! Eller så får du lägga en special beställning ;)

13 Linda:

skriven

de såg gott ut!

14 MADDISENJ.SE:

skriven

Åh vilket bra tips!

15 Linnea:

skriven

Åh, vad gott det ser (och låter!!) ut!!

16 Sussi:

skriven

Men vad smarrigt. :D

17 Gabbi:

skriven

Åh wow så gott och vilka fina bilder!! :)

18 Caroline:

skriven

Alltså mums! och vilka fina bilder! :}

19 zeb:

skriven

Ser jättegott ut! :)

20 Sara Ekman:

skriven

Åh vad gott :)

21 Sanna Preifelt:

skriven

Det här ska jag absolut testa, tack för tipset! Älskar kantareller och älskar soppor, så det här blir ju hur bra som helst. Plus i kanten för bilderna också Sandra, they're top notch hihi: jag är själv väldigt sugen på att införskaffa sådana soppskålar eller vad man ska säga, de är så himla söta hihi :)

22 Elin:

skriven

Mums!

Sv: Ja, det måste du! Det är en order, haha. Våfflor som är så himla gott.

23 Sofia:

skriven

Mmm! Gott!

24 ♀ THE REVOLT ♀ :

skriven

ÅH! Så gott det verkar!:D

25 MALIN:

skriven

Ser, och låter, otroligt gott ut!

26 Meg:

skriven

det där lät ju sjukt gott!

27 Anna:

skriven

Ser ju himla gott ut! Jag har ett gäng torkade trattkantareller hemma, dock ingen våg. Har du ett hum om hur mycket 25g vara i volymmått, ungefär? 1 dl, 2..? Jag har absolut ingen uppfattning om vikt, så jag är kanske ute och cyklar nu :) Tack för en fin och inspirerande blogg!

Svar: Så himla sent svar men nu har jag äntligen mätt upp kantarellerna ;P Jag skulle säga att 25 gram motsvarar två deciliter torkade trattisar. Tack själv för dina fina ord!
Sandra Lundin

Kommentera här: