Recept: Lyxig fisksoppa

OBS! Du vet väl att min blogg har flyttat? Du hittar den på: ATILIO.METROMODE.SE 
 
 
Hej kompisar!
Så var det måndag igen och för er som inte vet så är det min absoluta favortidag. Finns inget som känns så bra som att sätta igång och beta av en ny lista med saker som ska vara gjorda innan det är dags för helg igen. Förr kunde jag gå upp så mycket i känslan av att ha avklarade saker på listan att jag knappt brydde mig om själva åtagandet i sig. Att läsa en bok blev liksom inte njutningsfullt men att få kryssa av boken på en lista var en fröjd och en glädje för mig. Då kände jag äntligen att jag hade åstadkommit något och inte slösade bort mitt liv på att göra ingenting. Men ett liv levt på det sättet låter ju förfärligt så nu för tiden sätter jag bara upp det nödvändiga (jobb, tvätt, disk osv) och saker jag verkligen vill göra på mina listor. De behövs för att jag inte bara ska trampa vatten men numera använder jag dem för att ha chans att stanna upp och njuta lite också.
 
På måndagarna gillar jag därför att planera in lite extra tid för matlagning. Att inte bara hasta fram något på kvällen utan att laga något riktigt gott som sätter tonen för resten av veckan. Idag blev det en lyxig fisksoppa med saffran, fänkål och vitt vin. De två sistnämnda ingredienserna är inte precis några favoriter i mit kök men de höjer verkligen den här rätten enormt. Så, lite rykande het soppa och en bra serie på tvn - precis vad man behöver en kväll i november!
 
Jag måste börja med att säga att jag improviserade ihop hela soppan så mängden som står nedskriven här nedan är ihophöftade, vilket gör att ni själva får smaka er fram lite för bästa möjliga smak.
 
Lyxig fisksoppa
 
200 g torsk
200 g lax
300 g skalade räkor
1 gul lök
0,5 purjolök
3 vitlöksklyftor
0,5 g saffran
1,5 tärning fiskbuljong
3 dl vitt vin
1 liten chilifrukt
1/4 färsk fänkål
400 g krossade tomater
300 g coctailtomater på burk
salt, peppar, paprikapulver, timjan och basilika.
 
Fräs löken, purjolöken och vitlöken i en gryta tills det är mjukt. Tillsätt vin, tomaterna, saffran, chilifrukten, buljongen, fänkålenm och kryddorna och låt allt koka upp. Sjud i ungefär 10 minuter så att allt kokar samman och skär under tiden fisken i ca 3 cm stora bitar. Lägg i torsken och laxen och låt dem puttra med soppan i några minuter. Ta sedan bort kastrullen från plattan och lägg i räkorna.
 
Jag serverade med aioli och krutonger men tror att vitlöksbröd hade varit snäppet vassare!
 
1 agnes:

skriven

alltså åh, vilka bilder! blev himla sugen på fisksoppa!

2 MartinaOlsson:

skriven

hej! allt bra? :)

3 Longevity - en blogg om hälsa:

skriven

Tack, ja nu längtar jag bara tills det blir gjort!
Älskar dina inlägg, så vackra!

4 Petra:

skriven

Det ser verkligen sjukt gott ut! Måste testa att göra någon gång. Tycker av någon anledning att fisk är så svårt att variera.

Hittade precis hit till din blogg från Smäm, har lyssnat på din pod och måste säga att du verkar klok och att det är väldigt inspirerande att lyssna! Och så har du en ny följare på bloggen, hehe!

5 Sara - där foto & ord ryms:

skriven

Jag har precis hittat hit och har suttit och kikat i ditt arkiv och du? Vad fantastisk du är. Ett öga för detaljer, ljus och känsla. Wow! Och, från en fruktansvärt opysslig person till en väldigt pysslig person - jisses, vilka DIY-idéer. Fantastiskt resultat, men inte helt omöjliga att göra. Ville bara skicka ett allmänt hejjarop härifrån, så - HEJA!

6 Liborius:

skriven

men åh avd gott och superfina bilder:D och du, jag känner verkligen igen mig när det kommer till ditt listtänk förr, jag var precis likadan! Men har lyckats ändra på mitt beteende:)

7 Viktoria Eriksson:

skriven

Åh, nam så gott! Och så härliga bilder!:)

8 Emelie Ekman Lindqvist:

skriven

Gud så gott!! Älskar dina bilder som vanligt, Kram :)

9 Isabella:

skriven

Åh vad fina bilder! Jag tycker inte om fisk soppa men du lyckas att få det att se gott ut. Du är så duktig på att fotografera! :)

10 Julia Müller-Sandvik:

skriven

OMNOMNOOOOM! Ska laga fisksoppa så fort november är över (det är då mitt veganlöfte "går ut") för det känns verkligen som evigheter sedan >.<

11 zeb:

skriven

Fisksoppa är typ det godaste som finns! Ska definitivt prova det här själv någon dag :3

12 linda:

skriven

Ser sjukt gott ut! Älskar fisksoppa men kommer liksom aldrig mig för att göra det, måste helt klart bli ändring på det. :)

13 Linda:

skriven

jo smama, är typ nöjd i 2 veckor när jag varit hos frisören så sen onödigt :/

14 Isabelle Olsson:

skriven

Mums, detta recept sparar jag! Jag ÄLSKAR soppor nu, med nån skiva gott bröd till. Typ det enda jag vill ha till middag. Är inte sugen på så mycket annan mat nu så mycket soppor blir det :-) Galet gott är det!

15 Sara:

skriven

Mums så gott, älskar soppor nu till vintern och denna ser helt ljuvlig ut :)

16 My Fredblad:

skriven

Gud så gott! Gillar du att laga soppor eller grytor mycket? :)

17 MATILDA:

skriven

Åh vad fantastiskt gott det ser ut!

18 Sanna Preifelt:

skriven

Det där låter helt fantastiskt Sandra. Jag måste verkligen testa detta :) Du är så nedrans duktig, hörrö :)

19 Sriwanna Salomonsson:

skriven

Men så gott, det här är en av mina favvorätter... fisksoppa! :)

Fantastiska bilder som vanligt!

20 Sessie♔ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ:

skriven

Det ser så himla gott ut. Jag vågar mig aldrig på att laga fisk:(

21 Caroline:

skriven

Såg jättegott ut!

Sv; Ja visst är det jobbigt att vakna så? Nu ser jag fram emot helg och sovmorgon :D

Kommentera här: