Recept: Syrénsaft

OBS! Du vet väl att min blogg har flyttat? Du hittar den på: ATILIO.METROMODE.SE 
 
 
 
I vanliga fall gillar jag att vara ute i relativt god tid med saker jag tipsar om. Mina recept och pyssel får gärna vara så aktuella som möjligt så att alla som vill har chans att själva prova på det innan det är för sent. Det är ju nämligen så att naturen ständigt är i förändring och att tänka "det där ska jag testa" allt för länge kan resultera i att tillfället redan har passerat när du (läs: jag) äntligen tar tag i saken. Men jag hade tur och hann ut för att plundra syrénhäckarna precis innan de blommade över och blev fula. Jag hade nämligen länge tänkt testa att göra saft på dessa otroligt väldoftande blommorna och jag inser nu att detta inlägg antagligen kommer några veckor för sent för de flesta av er. Men om man blir sugen kan man helt enkelt spara inlägget och ta fram det ur gömmorna till nästa sommar.
 
 
Att göra syrénsaft låter väldigt speciellt och var inte precis svårt, men väldigt pilligt. Först gäller det nämligen att plocka runt 40-60 blomklasar av syrén. Vi har flera träd och buskar men jag ville inte ta för många från samma ställe så jag valde att blanda färger hej vilt.
 
Syrensaft
 
40-60 blomklasar syrén
3 citroner
2 l vatten
2 kg socker
60 g askorbinsyra
 
 
Det krångligaste med det här receptet är att man sedan måste pilla bort alla små blommor från stjälkarna. Det tog lite tid men återigen; doften!!! Helt fantastisk och gjorde så att jag kunde stå ut med det tidskrävande arbetet.
 
 
Lägg syrénblommorna i en kastrull med tillhörande lock och täck sedan med den skivade citronen.
Koka upp vatten, socker och askorbinsyra och häll sedan blandningen över blommorna. Täck med lock och låt stå i tre dygn.
 
 
Idag provsmakade jag saften för första gången och jag måste säg att jag inte var superimponerad ;) Den hade en väldigt blommig smak och jag tycker att det lätt blir så kvalmigt då. Men istället för att dricka det rakt upp och ner kan man blanda ut saften i en kanna med vatten för att ge lite smak. Man kan även göra glass på saften och imorgon kommer ett recept upp på en kaka jag experimenterade med tidigare idag.

Kommentera här: