Om att sätta ett pris på sina bilder

Nu är det nästan två månader sedan jag erbjöd familjerna på min förskola en gratis porträttfotografering. Syftet var ju att jag verkligen vill lära mig mer om att fota porträtt och då jag redan kände deras barn väl lät det som en bra idé. Många, många familjer hörde av sig och nu har jag nästan fotograferat dem allihop. Det har varit roligt att träffa barnen såhär under sommarledigheten men också att se deras personligheter framför kameran och att se vad föräldrarna är intresserade av att få för bilder. Michelle, som ni ser här ovan, hade tittat otroligt mycket på Top Model och kunde sina poser om man säger så! En del blir ju verkligen superblyga och man får bara prata strunt om allt och inget för att de ska glömma bort kameran.
 
Jag känner nu att jag har tagit så mycket bilder att jag inte vill fortsätta göra det gratis. Varje familj har fått minst 100 redigerade bilder på sina barn och det tar verkligen sina timmar att redigera så många bilder. Saken är att de familjer som jag har fotograferat gratis har visat bilderna för sina vänner som i sin tur också har blivit intresserade och det är där jag känner att jag måste börja ta betalt. Men däremot så vill jag inte gå från den mängden bilder och det obefintliga priset till en skyhög summa, för då skulle nog ingen tycka att det var värt det. Men hur tar man egentligen det här steget utan att förlora på det själv eller förlora kunder? Min idé är att börja med en liten summa och att höja den när jag märker att intresset växer ännu mer. Om familj 1 berättar för familj 2 att jag tar superfina bilder helt gratis kanske de kan tänka sig att betala 300 kronor då hoppet inte blir så stort. Berättar sedan familj 2 för familj 3 att jag tar bilder för 300 kronor kanske de inte tycker det är så farligt att lägga till ytterligare 200 kronor. Förstår ni hur jag tänker? Blir det rörigt av att göra så kanske?
 
Har någon av er gjort det? Skulle bli otroligt tacksam om ni hade tips på hur jag ska komma igång utan att skrämma bort någon. Att starta företag och hela den grejen tyckte Skatteverket verkade onödigt för en så liten verksamhet så det är inget ni behöver ta i beaktning. 
1 livet med Asperger och kronisk smärta:

skriven

du ska ta minst 500 kr för så många bilder. vill de inte betala det så får de väll skylla sig själva att de inte får fina bilder;)

2 Theresia:

skriven

Ja, jag tycker också du ska starta på 500 kr, och så kan du hålla dig där ett tag tills du känner att du kan höja.

Svar: Tack för ditt tips, det låter som ett bra sätt att börja på :)
Sandra Lundin

3 Charlotte :

skriven

Intressant inlägg.
Hur har det gått för dig med priser sedan du skrev detta inlägg? Jag tycker själv det är svårt med priserna.

Vad fick du för information ifrån skatteverket? Jag blir förvirrad..den ena säger att du absolut måste ha företag osv, den andra säger att du får ha det som hobbyverksamhet osv.

Kommentera här: