Boktipset: Juni

OBS! Du vet väl att min blogg har flyttat? Du hittar den på: ATILIO.METROMODE.SE 
 
20150601_7157
Hurra! Har läst tre helt grymma böcker den här månaden och det behövdes verkligen eftersom de senaste tio böckerna jag plöjt innan dess inte har varit mer än sådär (typ så i alla fall). Här kommer därför tre lästips till er:

Per Nilsson är en av mina favoritförfattare. Jag tycker att hans ungdomsböcker är magnifika och det enkla språket har en väldigt vacker klang som jag tycker är typisk för honom. Jag vet inte hur många gånger jag läst Hjärtans Fröjd i min ungdom och när jag såg att han kommit ut med nytt kastade jag mig över boken så fort jag såg den.
 
Otopia är en bok som är starkt influerad av (eller rent av omarbetad) från Utopia som utkom redan 1516 och skrevs av Thomas More. I boken har världen som vi lever i gått under av all konsumtion, egoism, våld och förakt mot varandra. Ett nytt samhälle har formats och där äger man ingenting, allt styrs genom renodlad demokrati och kärnfamiljen/blodsband existerar inte. Allt låter underbart tills den dagen då Miqi börjar tvivla på systemet, när hon börjar misstänka att de finns en storebror som bevakar och styr över medborgarna. Är verkligen Otopia det perfekta samhället?
 
20150531_6615Redan i början av förra seklet skrev Elin Wägner texter med stark feministisk prägling och med ett viss mått av sorg måste jag säga att de känns aktuella än idag. Det här är hennes debutroman och Nortullsligan handlar om ett gäng kvinnor som försöker överleva tillsammans i det lilla kollektiv de delar när de långa dagarna som lågavlönade kontorister är över. Dialogen känns rätt hämtad från 1900-talets början och det tar några sidor innan man kommer in i språket, men det är verkligen en fin liten historia som jag varmt rekommenderar.
 
20150531_6610
Noveller är en textform jag verkligen tycker om att läsa. Det finns något fantastiskt i att bli lämnad med en känsla i kroppen efter en historia på bara ett tjugotal sidor. Chimamanda Ngozi Adichie är inte bara duktig på att skapa flyt i språket utan även fenomenal på att leverera riktiga ögonöppnare. Hennes berättelser känns aldrig framkrystade utan väldigt autentiska, som om hon var varenda karaktär i hela boken. Om du har ont om tid tycker jag att detta är en superbra bok att låna på närmaste bibliotek. Då kan du nämligen läsa en novell i taget och ständigt hålla dig uppdaterad i en verklighet som de flesta av oss inte förstår existerar.
1 Malin:

skriven

Underbart med boktips såhär inför semestertider! Jag ska göra ett bok-inlägg snart också. Jag har en hög som jag längtar efter att ta mig igenom till sommaren.

2 Mia:

skriven

håller med, jättebra med boktips! Jag älskade också Per Nilsson när jag var yngre, denna ska jag verkligen läsa! :)
Fint inlägg om skrattet som fastnat. Jag tycker så mycket om din blogg!

3 ISA:

skriven

Du kanske inte vill ha sådana här "svar-kommentarer" här, men vill bara säga att jag rapporterar om jag vågar mig på en Matcha latte. Och glöm inte att du är fantastisk!!

4 maja:

skriven

Tack igen för tipsen! Den sista här lägger jag lite extra på minnet tror jag. :)

5 elise:

skriven

boktips till dig! 10 lektioner i matlagning av lotta lundgren. läser den just nu och kan knappt lägga ifrån mig den. så välskriven, så fint språk, så finurlig och mysig och lärorik på en och samma gång. du kommer älska!

6 Linnéa Elisabeth:

skriven

Åh Per Nilsson! Måste verkligen läsa den!! Tänkte bara meddela att jag har bakat dina citronkakor. Så himla goooda!! Vill du se hur de blev så finns bilder uppe på min lilla bloggis just nu. Jag spritsade ut glasyren med en bakplåtspapper-strut och jag tycker faktiskt, om man nu får lov att vara lite självgod, att de blev himla fina! Tack för ett bra recept, och för en bra blogg såklart!

7 Sandra:

skriven

åh, Per Nilsson <3 Första boken i sommar - check!

8 Sandra Leone:

skriven

Nortullsligan har jag varit sugen på att läsa ett tag och blir bara ännu mer sugen på det nu!

9 Hey Emelie:

skriven

Åh, älskade också Per Nilsson när jag var tonåring. Min bästa bok då var "Ett annat sätt att vara ung", läste den om och om igen! :)

10 Vajb:

skriven

Jag har läst Utopia och det ska bli spännande att läsa Otopia :)
Jag gillade också Norrtullsligan och håller helt med om det sorgliga att den känns aktuell fortfarande.
Och den där novellsamlingen har funnits på min 'vill-läsa-lista' länge :) Jag har läst Halv gul sol och Lila Hibiskus av henne och tyckte mycket om dem.

11 Vicky:

skriven

å vad roligt! jag postade ju exakt precis samtidigt tre av mina senaste böcker. din sista känns spännande, har annars bara läst en chimamandabok men vill läsa fler!

12 LisaMarie:

skriven

Åh vad kul med boktips! Det tas alltid emot tacksamt. Och jag gillar lite extra dina boktips eftersom du och verkar läsa rätt olika böcker vilket leder in mig på lässpår som jag annars kanske inte kommit in på ^^

Kommentera här: