Boktipset: December

Den här månaden har jag läst Ett liv för lite av Kristoffer Ahlström. Här kan ni läsa lite mer vad den boken gjorde med mig men om vi bara ska hålla oss till innehållet så vill jag säga att det är en väldigt fin bok. Så otroligt välskriven att det nästan blev jobbigt ibland. Varje mening är fulländad och formuleringarna är så träffsäkra att språket ibland tappade sitt naturliga flyt och jag var tvungen att stanna upp och faktiskt läsa om det jag nyss hade läst - för jag ville inte missa ett enda ord i någon slags skumläsning. Det här är en otroligt fin men sorglig bok som är pricksäker på så många vis.
 
Tänkte skriva vad boken handlar om men kopierar det istället från förlagets hemsida eftersom det säger det så bra.
 
"Caroline och David växer upp på Södermalm, med ett särskilt band mellan sig. Syster och bror, två hjärtan som slår i takt, fyra öron som lyssnar. Tillsammans upptäcker de sin del av staden, skapar sig en värld långt från det som är svårt och obegripligt. Men världens sorger kryper allt närmare David, och han ser det som sin uppgift att bekämpa alla orättvisor, att rädda människorna. Till slut kan inte Caroline skydda honom från hans tankar och infall, från en likgiltig och oförstående omgivning. När han glider in i psykisk sjukdom och hon samtidigt vill börja en ny tillvaro klipps bandet. Under många år lever de parallella liv, men så sker något som åter för dem samman."
 
Det finns inte så mycket att säga, en bra bok med ett bra språk och en handling som får en att både tänka och känna. Läs den, helt enkelt!
 
Månadens andra bok var Drottningen av Rottnevik skriven av Nanna Johansson och Kringlan Svensson. Detta radarpar är ju kända för sin politiska satir och boken följer såklart i det temat. Den är tramsig och lättläst samtidigt som den tar upp verkliga problem och dilemman. Huvudpersonen, Dagny,  är rent odräglig och efter att hon har lyckats fixa så att en Hollywoodfilm spelas in i den lilla norrländska staden Rottnevik får hon hybris. Detta i sin tur leder till att den lilla kommunen får sola sig i stjärnglansen några år innan fasaden krackelerar och allt rasar. Att nå fram till Dagny och ruska om henne är det enda jag som läsare vill, men inte ens de färgstarka (och något överdrivna) karaktärerna i boken kan rubba hennes storhetsvansinne.
 
 
En lättläst bok som håller lågan igång genom knasiga händelser och många målande liknelser. Däremot beskrivs huvudpersonens något kompakta kroppshydda på ungefär var tjugonde sida vilket för mig blir en anning för mycket. Man vet vad man får när man läser en tramsbok av den här typen och den är absolut läsvärd för den som vill komma över en rolig bok för en härlig stund men kanske inget för den som letar efter ett litterärt mästerverk.
1 lovisa:

skriven

har läst kristoffer ahlströms "bara någon att straffa" och känner igen mig i din beskrivning helt klart. vill minnas att jag nästan tyckte det var jobbigt att den var så "perfekt", precis som du skriver blir det inget flyt i läsningen; irriterande för en fast reader som jag. men såklart mycket vackert språk. blev helt klart nyfiken på bok #2, älskar älskar nanna!

Svar: Ja, jag vill också läsa fort och den boken var man verkligen tvungen att läsa långsamt för att inte missa något! Det är helt sjukt att de kunnat skriva boken tillsammans trots uppbrott mitt i och att man inte ser någon skillnad i språket trots att de delat upp kapitlen mellan sig!
Sandra Lundin

2 Frida:

skriven

Spännande, borde kanske ta mig lite tid att läsa...

3 Klara:

skriven

Åh, den första vill jag verkligen läsa!

4 LisaMarie:

skriven

Åh, jag är jättenyfiken på "Ett liv för lite", den står på min att-läsa-lista på goodreads sen ett tag ^^ Stod och tummade på den i affären häromdagen men jag har så mycket annat oläst i hyllan/i läsa-listan så jag tror jag lugnar mig ett slag.. Men kul att se ännu en fin recension om den :)

5 Felicia Karlström:

skriven

Vilken underbart omslag "Drottningen av Rottnevik" hade! :D Nästan så att jag vill läsa den pga omslaget :D

Kommentera här: