Tivedens nationalpark

 
Viktors föräldrar är på besök från Göteborg under den här långhelgen och även om vi har bestämt oss för att ta dagarna som de kommer så hade vi lite saker inplanerade. Vi hade nämligen bestämt oss för att återvända till Tivedens trolska skogar. Sist vi var där var i Oktober under en lätt regnig dag och vi stannade bara för en snabb fika. Den här gången hade vi tänkt vandra där en hel dag och packade i morse i ordning en väska och satte oss sedan i bilen för att åka dit.
 
 
Det finns inte många ord som kan beskriva den här sagolika naturen. Upp och ner går det, höga berg med fantastisk utsikt och djupa dalar med källor och myrar. Grottor och stora stenblock går att finna och även fjällnatur med mycket mossa och grönt blåbärsris i granskog. Underbart härligt!
 
 
Efter en timmes vandring stannade vi till vid en fantastisk strand kallad Vitsand. Där gjorde Viktor i ordning en eld, hans pappa tog nästan årets första dopp i det härliga vattnet (han bangade av brist på badkläder) och så fick vi i oss lite fika.
 
 
Tivedens nationalpark ligger i kommunerna Laxå, Askersund, Gullspång, Karlsborg och Töreboda och har flera olika vandringsleder att välja mellan. Vi gick några olika korta sådana och lät vandringspassen och rasterna vara lika långa. Det var nämligen så skönt att slappa i solen och den kuperade terrängen gjorde att man blev trött fortare än vanligt.
 
 
Om jag inte blev så trött i benen efter några timmar hade jag kunnat smyga omkring i dessa trolska skogar i flera dagar. Älskar att vi hittat ett ställe som är naturens egen Bohemian Rhapsody - det ser ut att vara en sak men utvecklas sedan till flera olika upplevelser och stilar i ett.
 
Har ni något favoritställe att vandra på? Vi är sugna på att åka runt till lite andra delar av Sverige så tipsa gärna om ni vet något härligt ställe!
1 Nottin:

skriven

Mitt tips skulle vara Sörmlandsleden längs med Bråviken. Väldigt fint! Väldigt vacker natur längs med östersjön.

Svar: Tack så jättemycket för ditt tips! Ska absolut kolla upp det :)
Sandra Lundin

2 Louise:

skriven

Om ni skulle befinna er i Norrland så är Skuleskogens natonialpark i Höga Kusten otroligt vackert!

Svar: Tack snälla för tipset! Jag hoppas att vi kan börja röra oss norrut snart :)
Sandra Lundin

3 Elumynour:

skriven

Hej Sandra! Tipsar om en skönlitterär Tiveden-bok: Sagor från Troll Tiven, http://www.bokstugan.se/bok/6432.html

Svar: Tack så mycket för tipset! :)
Sandra Lundin

Kommentera här: