Recept: vaniljkola med havssalt

OBS! Du vet väl att min blogg har flyttat? Du hittar den på: ATILIO.METROMODE.SE 
 
 
I somras fick vi besök av Viktors storasyster och henns lilla familj. Med sig hade de världens godaste kolor, lakritskolasås och den där fina receptboken från Pärlans konfektyr. Jag får den mesta av min receptinspiration på internet utan att ens aktivt leta, man ser ju så fina och goda maträtter och bakverk vart man än klickar. Och av just den anledningen så har den fina boken fått stå och samla damm i hyllan. Tills idag!
 
För om man ska koka kola så finns det inget bättre recept att förlita sig på än just de som kommer från Pärlans. Ni som har ätit något därifrån förstår nog vad jag menar och om ni inte har gjort det har ni nu en ypperlig chans att själva få smaka. Här är nämligen receptet:
 
Vaniljkola med havssalt
 
3 dl socker
1 dl glykos
80 g smör
2 dl grädde
1 vaniljstång
1 tsk havssalt
 
Koka upp socker och glykos i en tjockbottnad kastrull. Värm upp blandningen till 170 grader, då färgen är bärnstensgul. Under tiden smälter du ihop smör, grädde, salt och vaniljstång i en annan kastrull. Efter att sockerblandningen kommit upp i 170 grader tar du bort kastrullen från plattan och häller försiktigt i smörblandningen. Koka upp igen och när kolan uppnått 125 grader bör den vara färdig men gör ett kulprov om du känner dig osäker. Häll kolan i en form klädd med bakplåtspapper, strö lite havssalt över och låt den sedan svalna innan den skärs eller klipps i bitar.

Önskar SÅ att jag kunde få den tjock och fin men jag hade ingen liten form så den flöt ut rätt mycket. Gör ju ingen skillnad på smaken utan ser bara lite plattare ut!
1 Sanna Preifelt - JULKALENDER ❤:

skriven

Åh, vi som ska julbaka på söndag! Detta ska jag med glädje prova. Tack för ännu ett fantastiskt tips :)

2 Maria Ekblad:

skriven

Så fina matbilder som vanligt! Du är verkligen grym på uppläggning och göra så det ser supergott ut!

3 Ninni:

skriven

Lät jättegott :)

4 Anonym:

skriven

Pärlans finns här på söder som butik :) Love IT!

Svar: Ja och du anar inte hur glad jag är nu när jag har kunnat laga deras makalösa kola själv eftersom jag har en liiiten bit att åka för att ta mig till stockholm :D
Sandra Lundin

5 Beatrice:

skriven

Blev SÅ glad när jag insåg att jag ju har den boken, men aldrig har använt den!? Tyckte att det verkade så krångligt med glykosen och sådär, och temperaturer och så vidare, och så vidare... Men man kanske kan köpa glykos på typ ICA? I så fall är det ju sjukt värt att göra det här!

Svar: Ja! Glykos finns bland bakgrejerna på ica och var inte alls så krångligt som det låter. Jag hade inte ens en termometer men köpte en i samma affär för strax över hundringen. Så värt i kolakokartider :)
Sandra Lundin

6 Klara Amanda:

skriven

Kola + salt = <3

7 tinabanck.blogg.se:

skriven

Men sååååå gott!

8 Beatrice:

skriven

Ah, men gud va bra! Ska köpa imorgon och koka lite kola på fredag tror jag minsann! Kletar den här mycket och fastnar i allt inklusive sig självt? Eller är det sån där bra kola som liksom släpper från papper men samtidigt är riktigt seg och god? Ah, kan knappt vänta nu, haha! Tack för snabbt svar också!

Svar: DO it! Nejdå, inget klet alls utan precis sådär härlig som du skrev. Riiiktigt mumsig :D
Sandra Lundin

9 bexollila:

skriven

det där är ju såååååååå gott!

10 Sandra:

skriven

Oj, vad gott! Detta får man nog testa i julhelgen :)

Svar: Oh ja, det tycker jag absolut att du ska :)
Sandra Lundin

11 MATILDA:

skriven

Mums! :)

12 kaneli:

skriven

Låter crazy-gott!

13 Charlotte - Stories by me:

skriven

Konstigt att mitt inlägg blev anonymt angående söderbutiken :) men men! Gött som fän att kila förbi där ibland ;) nom nom!

14 Sarah:

skriven

Va kul att göra eget godis :)

Kommentera här: