Från okej till fröjd - one little word

Har ni hört talas om konceptet one little word? Jag hittade det på Ali Edwards blogg för några år sedan och det går helt enkelt ut på att man väljer ett ord som ska få följa med en under hela året. Det kan kanske låta löjligt och meningslöst men jag tycker att det är en helt finemang idé som får en att bli starkare, modigare, mer positiv eller vad det nu kan vara man behöver mer/mindre av i sitt liv!
 
Förra året skrev jag såhär på min facebook:

Jag har valt ordet "okej" som ska få följa med mig in i det nya året.
Jag ska sluta ödsla energi på onödiga saker och bemöta människor med ett "okej" istället för att ta en onödig dispyt. Jag ska inse att jag inte kan planera minsta detalj och känna att det ändå är okej. Jag ska börja säga okej, istället för nej, till saker som känns läskiga och jag ska komma ihåg att allt som känns ok i mitt hjärta faktiskt är det.

Det har gått så himla bra och varje gång jag har stressat upp mig över något (som jag oftast ändå inte kan påverka) så har jag tänkt  på ordet okej och då har det också känts så. Varje gång jag tvivlat på om det jag gjort verkligen är något att ha så har det varit någon röst bak i huvudet som sagt: "JA! Det är OKEJ!". Det här ordet har verkligen gjort något med min självkänsla och även om jag nu ska välja ett nytt inför nästa år så kommer jag alltid att bära med mig okej att plocka fram i situationer när det behövs.

För att bestämma ett ord till 2015 fick jag sätta mig ner och fundera över vad jag har för mål för året (har spelat in ett helt podavsnitt om detta - det kommer!) och hur jag skulle önska att året ser ut. Det jag helst vill ha i mitt liv är harmoni men det är ett så himla brett ord. Om jag ställs inför en jobbig situation så hjälper det mig inte att tänka "harmoni, sandra, harmoni" för det är så himla många saker som spelar in för att livet ska kännas harmoniskt och stabilt. Därför behövde jag gå ner på en lite djupare nivå och komma på ett ord som kan appliceras på många frågeställningar och jobbiga stunder.

Mitt val föll på ordet fröjd. Dels för att jag gillar hur ordet ser ut i skrift men också för att det är så jag vill känna. Jag vill att det ska vara en fröjd att få jobba med allt jag älskar och om det inte känns som det så har jag valt fel. Jag vill att det ska vara en fröjd för andra att umgås med mig och ha med mig att göra och om jag märker att det inte känns så, varken för dem eller för mig, då behöver jag fundera på vad jag kan göra annorlunda. Jag vill kunna fråga mig själv om det verkligen är fröjdefullt att genomföra uppgiften som jag står framför. Nej, allt i livet är inte roligt men även tråkiga saker och måsten kan vara en sak man måste göra på vägen för att nå fram till målet men att ställa upp på frivilliga saker utan att riktigt vill är så onödigt. Jag står inför ett vägskäl där jag kommer behöva testa många nya saker och för att veta vilken väg jag ska välja så tänker jag falla tillbaka på det här ordet.

Att ha med sig ett ord genom hela året tror jag gör att man blir mer medveten om vad man gör, vem man är och hur man mår. Så fort något känns fel återvänder man dit och samlar kraft och styrka och tänker om. Självklart kan man behålla ordet man väljer för sig själv men ibland är det nästan ännu bättre att dela med sig av det och meningen man vill att det ska innebära. På så sätt har man gjort innebörden av det ännu tydligare för sig själv.

Om ni är intresserade av att veta mer om one little word kan ni kika här. Ni får hemskt gärna dela med er i kommentarsfältet om ni själva väljer ett ord inför 2015.

1 Nastasja:

skriven

Bland det bästa jag läst hela det här året alltså. Undermedvetet känns det som allt jag jobbat med mig själv om leder till att mitt ord också varit "okej" även om det blev tydlgit först nu. Återkommer när jag klurat ut ett ord för 2015. Heja dig, btw!

2 Klara Andersson:

skriven

sååå sjukt fina bilder!

3 Daniella 🌙:

skriven

mitt ord kommer vara: ja. för jag tackar alltid nej till saker pga tror att det kommer ge mig ångest. alltså, grejer som att gå ut med kompisar osv & att jag kommer känna mig ful/ivägen. & tackar därför nej. men ska lära mig att säga ja & ta smällen sen om det kommer.

4 Hanna:

skriven

Det här var fantastisk läsning! Jag såg på videon du länkade och tycker verkligen om hennes sätt att använda order under 2011, att hitta en sak varje vecka som var "magic", oavsett hur livet såg ut den veckan. Jag ska liksom Natasja klura på ett eget ord för 2015 som förhoppningsvis kan bli en del av mig. Jag gillar för övrigt fröjd som du valt som ditt ord för 2015, det är riktigt vackert och ett bra mål att sträva efter!

5 Ida:

skriven

Kul att du skriver om det här! Det här är som du säger en så himla bra grej, även fast det kan låta onödigt. Jag har inte läst om konceptet förut men förra året vid den här tiden klurade jag på om jag skulle ha något nyårslöfte (vilket jag aldrig har) men kom på att jag verkligen önskar att jag skulle leva mer i harmoni under 2014 än 2013. Så jag klurade lite till och kom fram till att balans var ett bra ord för mig som varit lite för nära väggen tidigare år. Och det har faktiskt hjälpt och väglett mig genom hela 2014! Inför saker som ska göras, om jag ska tacka ja till jobbpass, hur mycket jag ska plugga, om jag ska ta mig tid att umgås med vänner, om jag ska iväg och resa mitt i terminen så har jag funderat på om det hjälper mig att komma i balans - om det väger upp bra mot övriga livet. Därmed har jag vågat att både säga nej till saker jag annars skulle gjort bara för att jag kanske "borde", men det har också gjort att jag tackat ja när jag har känt att det kompletterar resten av min vardag.

Under 2015 kommer jag stå inför åtminstone två stora förändringar: jag kommer ha studerat färdigt efter 5 år på universitetet vilket innebär ny sysselsättning, och jag kommer behöva flytta då hyreskontraktet går ut. Ska klura på ett ord som kan vägleda mig som är en vanemänniska genom allt detta :)

Svar: Det har verkligen varit till stor hjälp för mig att bära med mig det här lilla ordet under hela året. Hoppas du kommer på något som kan bära dig och hjälpa dig i alla situationer. Det låter ju onekligen som att du har ett spännande år framför dig med många förändringar. Det kanske är jobbigt och meckigt i stunden men tänk när du sitter här om ett år och kan blicka tillbaka på alla förändringar du har gjort. Häftigt!
Sandra Lundin

6 Lottas Fotografi:

skriven

Så himla bra inlägg. Det här ska jag klura på. Jag som gått in i den berömda väggen och är sjukskriven för utmattningssyndrom just nu. Jobbar mycket med mig själv just nu och går en KBT-behandling som är mycket givande. Men i slutänden är det ju bara jag själv som kan påverka och förändra mitt liv.
Det är inte bara ett alltför stressigt jobb som gjort att jag är där jag är idag. En nära anhörigts bortgång och en annan nära anhörigs obotliga cancer har varit och är jobbigt.
Nu ska jag klura vidare på vad mitt ord för 2015 blir.....
Kramar Lotta

7 frida:

skriven

å va bra. superfint inlägg! jag kanske ska ta ordet NU. för att inte oroa mig för framtiden. eller tänka på viktiga grejer jag måste göra som gör att jag inte kan sova om nätterna. utan bara tänka på att må bra just nu!!

8 Jasmine:

skriven

Du bjuder på ett inspirerande inlägg och det tackar jag dig för!

Svar: Du ska ha hjärtligt tack för berömmet! Jag blir så glad när du som min läsare visar uppskattning för mina ord. Jag ska fortsätta att dela med mig. Av glädje, absolut.

Kram

9 K-S:

skriven

Aldrig hört talas om det men ett ord som ska symbolisera året låter fint och bra. Jag gillar verklige nyår, de inger en känsla av en chans att få börja om. Nu kan det ju iofs ske närsom men det är lite magiskt över den aftonen tycker jag :) Ska klura på mitt/mina ord för 2015. Kram!

Svar: Håller helt och hållet med dig! Tycker att nyår och starten på höstterminen är bra ställen i kalendern att tänka på hur man vill förändra sitt liv, även om det som du skriver går att göra närsom.
Sandra Lundin

10 Ida här och nu :

skriven

Jag har valt ord i några år nu. De här årets ord var jag men de har väl gått lite si och så med de. Har inte valt ord inför 2015 än men funderar på de. Kram

Svar: Visst är det ett bra sätt att bli mer medveten om hur man vill leva sitt liv. Hoppas du kommer fram till något riktigt bra!
Sandra Lundin

11 Ida här och nu :

skriven

Jag har valt ord i några år nu. De här årets ord var jag men de har väl gått lite si och så med de. Har inte valt ord inför 2015 än men funderar på de. Kram

12 Charlotte - Stories by me:

skriven

Hela mitt år nu har präglats av "okej" eller "nog", bra som det är liksom. Nödvändigt för att inte prestera ihjäl mig eller vara alldeles för petig. Ha en fin fredag!

13 isolde:

skriven

åh så fint! tänker att en som aldrig provat kan börja med en månad i taget? Det är så svårt annars att komma fram till vad en vill åstadkomma på ett HELT år.
men så fint ändå. Stora kramar och gott nytt år då

14 Wilda:

skriven

Tack för att du delar idén! Jag skriver också mål för mina år, men att ha ett ord som följer låter verkligen som en bra idé. Det hakar jag nog på inför 2015. :)

15 Emelie:

skriven

Vilken bra idé!
Jag har sagt till mig själv att jag ska jobba mer med mål och fokus under 2015 - och då är det ju perfekt att påminna sig själv med detta ord. Får klura lite på mitt ord nu då...

Förresten, jag har inte sagt det förrut men Källan är verkligen sååå bra! Har börjat lyssna på dem när jag har något liten "moment without inspiration" och då får jag genast tillbaka den! Alla dessa starka tjejer som har så många bra tips och kloka ord...
Trevlig helg!Kram

16 felicia:

skriven

hej! måste tipsa om två saker om man har svårt att hitta sitt ord och sätta målsättningar för nästa år: Find your word, en gratis e-kurs (har inte testat själv men verkar kul!) http://www.susannahconway.com/word/ och också en hel workbook som handlar om att fundera på hur man vill ha 2015. använde den för 2014 förra året och jag tyckte att det var bra! http://www.susannahconway.com/2014/12/lets-make-some-magic-in-2015/

ha det fint :)

Svar: Så bra tips! Tack snälla :D
Sandra Lundin

17 Tokyoyo:

skriven

Åh, vilken härlig grej! Vill verkligen haka på, men får prestationsångest bara av att försöka komma på ett ord. Kan kanske bli NU (precis som någon ovan skrev), är väldigt bra på att skjuta upp saker.. får fundera. ^__^)

18 Louise:

skriven

Vilken toppen bra idé! Jag är också sugen på att haka på, frågan är vilket ord jag ska välja... :)

19 Annika :

skriven

Men alltså, det här är ju klockrent. Älskar det. Ska ge det här en extra tanke. Kanske jag också tar med mig ett ord in på det nya året och håller det genom hela. Tack som tusan för detta inlägg. Ok, om jag kanske repostar? Stor kram!

20 Ida här och nu :

skriven

Hoppas att de är okej att jag länkar till de här inlägget i min blogg. Kommer upp i min blogg på onsdag. Kram

21 Nastasja:

skriven

Jag har tänkt nu, och jag ska ta med mig ordet "modig" in i 2015. Att fortsätta vara modig och våga vara modig, klappa mig på axeln när jag varit modig och bara tänka att mycket händer bara jag vågar att vara det.

Så himla bra inlägg alltså.

Kommentera här: