Ingen slät brud

Innan nyår frågade jag er vad ni hade för drömmar och mål för det nya året.
Förvånansvärt många la vikt vid att de ville bli mer naturliga, äta bra mat och ekologiska råvaror men framför allt att bli mer naturliga i kroppen och slippa känna ett tvång att sminka och raka sig.
 
Det är nu jag önskar att jag kunde lägga fram en knivskarp politisk analys om patriarkala strukturer och sexism men tyvärr ligger det inte för mig. Jag är bara en brud med hår på kroppen som tycker att raka benen är det absolut tråkigaste som finns. Därför avstår jag från denna handling ungefär 9 av 10 gånger och men.. vänta nu. Sitter du där och rynkar lite på näsan? Ja, alltså jag förstår dig för visst är det väl ändå rätt äckligt med tjejer som inte rakar benen. Eller?
 
Efter en snabb googling hamnar jag på en flashbacktråd där någon ställt frågan "Varför tycker du att kvinnor ska raka sig?". Jag orkar inte läsa igenom denna milslånga tråd utan delar därför av mig av tre av de första svaren som skrevs.
 
"För att ingen man vill knulla en apa."

"Håriga, taggiga ben är inte så sexigt."
 
"För att håriga kvinnor är bland det äckligaste som finns. Jag vill känna attraktion till kvinnor men är det hårigt dör det. Osmakligt helt enkelt."
 
Om vi bortser från de rent sexistiska formuleringarna här ovan så kan vi väl ändå konstatera att det inte bara är killar som känner såhär. Samhällets normer påverkar alla kön och jag tror att minst lika många kvinnor finner håväxt äcklig. Men bara om den växer på just kvinnor. Missförstå mig inte nu, man får tycka att hår är äckligt men i så fall bör man ju tycka det överlag - om allt hår. Men varför väcker inte mina håriga underarmar den dos av äckel som ett par ludna ben under sommarkjolen skulle göra? Varför kan jag gå hand i hand med en man som utan problem visar sina håriga vader i ett par shorts när jag inte kan det?
 
Som kvinna har jag gjort flera gynundersökningar och även om det inte är någon picknick så har det ändå alltid känts okej. Jag har stretchat med en illaluktande fot mot min sjukgymnasts bröst och visst, lite pinsam situation blir det ju men vadå, fotsvett kan ju alla få i ett par ballerinas. Men aldrig någonsin har jag känt mig så obekväm som när jag behövt ta av mig byxorna för att visa mina orakade ben för läkaren. Att denna person ska ta i dessa ben gör att det kryper i kroppen på mig. JAG har ju inte några problem med det, men jag VET att man ska tycka att det är äckligt. Att jag gör fel. Att jag ÄR fel. Och äcklig (glöm aldrig äcklig).
 
För att avsluta detta inlägg vill jag bara säga att jag verkligen inte bryr mig huruvida just du rakar benen eller inte. Det här är inte ett försök till något uppror där alla ska sluta raka benen av något skäl alls.  Det här är ett försök att förstå varför det är så jäkla skämmigt att vara en person som faktiskt har håriga ben och som inte orkar lägga ner timmar på att ta bort det. För let´s face it, det växer inte på något ställe som gör det ohygieniskt, argumenten om att "man får hår i munnen" (kanske vanligaste kommentaren i den ovan nämnda flashbacktråden) stämmer ju inte heller i det här fallet så varför? Tacksam för svar.
1 LisaMarie:

skriven

Så himla intressant inlägg! Har funderat över detta en hel del då jag som du dör tråkighetsdöden av att raka benen. Har dock inget vettigt svar alls att ge, vilket eg borde vara svar nog. Jag minns att jag själv i yngre år verkligen rynkat på näsan åt "feministerna som inte rakar sig", och även idag försöker jag vara skapligt välrakad under sommarhalvåret. På vintern blir det mer sällan men när jag själv tittar på minna ben och de är orakade mår jag liksom dåligt och känner mig ful. Lite tror jag att det för mig har att göra med att jag ogillar känslan av att smörja in benen när de är håriga, det är skönare att smörja på något lent liksom. Överhuvudtaget gillar jag len hud, men undermedvetet mest på mig själv/kvinnor. När set gäller hår under armarna har jag många gånger vädrat åsikten att jag inte tycker det är så himla fint på nåt av könen, och då får jag ganska mycket förvånade miner även från de kvinnor som absolut vill raka sig själva som jag uppfattar det. Märkligt.

Http://lisamariesvarld.blogspot.com

2 Elvira:

skriven

Super inlägg! Och man behöver ju inte vara slät för att vara en skitcool brud, tydligen :-)

3 Mikaela:

skriven

Heja! Sitter här och äter frukost med mina ludna ben. På vinterhalvåret bryr jag mig inte, men på sommaren är det så mycket svårare, lite hår är ingen fara men när det verkligen börjar bli långt så får jag panik och måste ta bort det. Inte för att jag egentligen bryr mig så mycket men för att jag inte orkar med blickar man får om man är barbent med grova, svarta hår som jag får. Jag vågar inte. Än i alla fall.

4 Aaa:

skriven

Det är jättebra att du som har många unga läsare skriver om sånt här. Önskar att det fanns flera bloggar som dina! Som istället för tips till platt mage kommer med tankar, och fokuserar på självkänslan. Tyvärr är det många som inte dras till tänkande bloggar (utan allt möjligt annat strunt), men du har lyckats med konststycket att få läsare också. Så kör på! I min ålder (40) med gubbe och 3 barn har sådana här frågor mest filosofisk betydelse, viktiga är de dock alltjämt. Ska fundera på saken, inget enkelt svar finns. Mvh

5 Camilla:

skriven

Sån tur är inte alla killar (dock de flesta tjejer tyvärr) så emot håriga ben. Har haft lyckan att få en pojkvän som bryr sig fan om jag är hårig eller ej, jag är enligt honom lika snygg oberoende :) skönt eftersom min hud och rakbladet verkligen inte trivs ihop och huden ofta blir irriterad.
Jättebra inlägg, hoppas verkligen tjejer(o killar) läser detta med eftertanke!

6 onormaltnormal.blogg.se:

skriven

Det är lite märkligt att håriga kroppsdelar rör upp känslor. Vad är det otäcka med hår på benen? Ibland känner jag mig som en varulv och vissa dagar stör det mig inte alls. Fast jag är för lat för att raka eller sminka mig...

7 Maria:

skriven

Åh håller med. Blir så trött på att det är så också. Okej om man själv vill göra vad som helst egentligen för att känns sig fin men när det blir krav och tvång från samhället så blir det så jävla skevt. Varför får killar vara hur håriga som helst? Plus det är asdåligt för huden att raka sig och massa annat, håret fyller ju funktioner. I sommar ska jag försöka strunta i att raka benen ännu lite mer än vad jag gjorde detta året. För det är ju så tråkigt.

8 Beatrice:

skriven

Äh, fattar inte ens grejen med att raka sig (om man inte tar bort skägget som kille, men det är ju en annan femma - där kan vi snacka äckligt med mat som fastnar i håret och blä). Slutade raka benen för att det ska vara "snyggt och sexigt" för några år sen nu, rakar enbart ibland för att jag byter lakan eller för att det känns som att det kryper på benen när det blåser lite i håren, haha. Under armarna har jag inte rakat på snart två år, för det kliar ju bara!? Nä, klarar min finfint utan att raka kroppsdelar, kroppen mår mycket bättre när det sitter kvar!

9 Vicky:

skriven

har ingen aning om vad folk tycker är så äckligt (eller jag själv). tror egentligen inte att så många killar kanske tycker det är så äckligt (eller jag vet inte??) men jag tror att andra tycker det och är helt klart en slav under dessa tankar (hence rakar mig alltså fast det känns som jag sviker *kampen* typ :(( )

10 Jenny:

skriven

Håller med dig helt i vad du skriver, helt idiotiskt är det iallafall. För några år sen var jag helt fast i att jag måste raka mig och kan inte gå utanför dörren osminkad osv, men nu skiter jag fullständigt i dom kraven. Vill jag raka benen så gör jag det, sen att jag känner mig äcklig i vissa fall försöker jag tänka bort så gott det går :)

11 Maja:

skriven

Har för mig att det var ett rakhyvelsföretag som kom på idén om att kvinnor skulle raka sig. Män behövde rakhyvel till att ansa skägg och mustascher, men genom att till exempel få kvinnliga modeller att raka sig och därmed visa att det är mode för kvinnor att inte ha kroppsbehåring kunde de få betydligt fler rakhyvlar sålda, Och så antar jag att det blev en norm som fortfarande finns kvar.

12 Emilia:

skriven

Slutade raka benen helt i typ augusti för att jag helt enkelt inte orkade längre. Jag blev så trött varenda eviga gång jag såg rakhyvel reklam eller annat. Det växer ju där. Så ser kroppen ut. Och precis som du säger så finns det inget ohygieniskt med att ha hår på benen. Har dock redan ångest över sommaren. Och det gör mig så förbannad. Att dessa dumma normer får mig att må dåligt i flera månader!! Helt sjukt. Skevt samhälle kan jag tycka. Får se om jag "klarar av" att gå orakad i sommar eller om blickar och kanske kommentarer kommer få mig att raka benen ändå. Grubbel grubbel. Tack för super bra inlägg! :)

13 isolde:

skriven

jag har provat lite fram och tillbaka, mest av att jag tycker det är sååååå tråkigt att raka benen! och jag tänker lite att för mig handlar det om orka raka sig vs orka ta ställning kring frågor om kroppshår. men sedan bestämde jag mig att jag mår faktiskt lite bättre när jag rakat mig, för min skull. känslan att gnugga benen ihop och känna lena huden, att räcka upp armen utan att noja om någon kollar och allt liknande. visst är dessa situationer ofta konstruerade ur att det är som du säger "äckligt, fult" med orakat enligt alla snubbar, men för mig handlar det om att jag lägger hellre tid på att raka mig än att må dåligt. och som tjej tycker jag att jag förtjänar att använda de knep som får mig att sluta må dåligt eller skuldbelägga mig själv.

14 Fyrtiotaggare.com:

skriven

Oj jag vet många som inte rakar sig eller ens skulle tänka på att någon är orakad eller inte. Men visst matas man med att alla borde raka både här och där. Och Flashback kan få vem som helst att gå igång. Man blir aldrig glad av att läsa något där. Ha en fin dag, rakad eller orakad :))

15 Alicia:

skriven

Världen är superknäpp! Men alltså bästa grejen i det här skedet är väl att medvetandegöra - det gör du bra här. Fem av fem poäng!

16 Liborius:

skriven

själv bryr jag mig inte ifall folk rakar sig eller ej! Jag rakar nästan inte benen alls på vinterhalvåret men gör det på sommarhalvåret :) Men det är ju smaksak och upp till var o en!

17 frida:

skriven

i högstadiet när alla började sminka och raka sig fick jag panik o ba hjälp är det såhär man ska göra nu, jahajaha, och så började jag också med det. i den åldern vill ju de flesta bara vara som alla andra. men ju äldre man blir desto mindre bryr man sig nog. fast mycket beror ju på vad folk runtomkring gör, det är synd, men jag påverkas av det. jag skiter fullständigt i vad min pojkvän tycker. om män stör sig på hår på kvinnor, (HÅR SOM DE SJÄLVA HAR) får de väl gå i terapi!

sv: nää har inte klippt mig, hade bara håret uppsatt på bilden! mina föräldrar älskade pirogerna de med wihoo

18 Sara Ekman:

skriven

Själv rakar jag mig ibland, ibland inte. Gör vad jag känner för för stunden. Bryr mig inte om hur andra gör och skulle aldrig reagera om jag såg någon med eller utan hår under armarna, på benen eller wherever :)

19 milina.blogg.se:

skriven

Himla bra inlägg! Dock gillar jag inte kroppshår, därför rakar jag mig väldigt ofta!

20 Sarah:

skriven

Sitter här med mina orakade ben och skrattar lite finurligt. Märkligt att normen är sådan idag, att vi skall raka benen, annars är vi väldigt okvinnliga... Dock anser jag det mycket fräschare att ha rakade armhålor, då svett inte blir lika märkbart. Både på män och kvinnor.

21 hanna, förbanna:

skriven

det här inlägget <3 liksom, orka bry sig om det som är helt naturligt.

22 Pernilla :

skriven

Jag håller såå med! Orkar inte heller raka mig och hålla på. Jag tycker bara att det är så tråkigt? Men håller verkligen med om att det känns pinsamt på nåt sätt även om jag nu börjar sluta bry mig. Har det dock lite lättare än många andra då mitt benhår knappt syns.

23 Amanda:

skriven

HEJ!
Nu är jag äntligen igång med en ny blogg på blogg.se!
Jag hoppas att mina gamla läsare men även nya hittar till mig.
Tipsandstuff bloggen är som den låter, en himla massa tips på hur du förbättrar och har kul i din vardag.
Inte allt för mycket text att läsa! :)

Hoppas att vi ses!

24 Biggeros:

skriven

Sjukt bra inlägg!! Killar har det bättre. De kan bara låta bli att raka sig utan att folk reagerar.

25 Biggeros:

skriven

Sjukt bra inlägg!! Killar har det bättre. De kan bara låta bli att raka sig utan att folk reagerar.

26 Emiza:

skriven

Himla bra inlägg!

27 Emelie C:

skriven

Jag anser att varje kvinna själv skall välja om de vill behålla sin behåring eller inte. Själv brukar jag raka mig mer för att jag känner mig fräshare. Detta har dock ändrats under min gravidiet. Är i vecka 25 och har en så länge rakat mig en gång sedan beskedet (förrutom armhållorna). Jag ser inte poängen att stå dubbelvikt i duchen varje dag, det är liksom inte värt besväret. Kommer jag börja igen när jag inte längre är gravid. Ja antagligen! Men det betyder inte att alla andra måste göra detsamma! :)

28 ♥ Evahle.se - en blogg om psykisk hälsa ♥:

skriven

Otroligt bra inlägg! Tycker det ligger alltför mycket fokus idag på att man SKA raka sig. Hade den diskussionen med en kille igår som sa att ett förhållande funkar inte om inte tjejen är rakad på både det ena och det andra stället. SEN NÄR BÖRJADE KÄRLEK GÅ UT PÅ NÅGRA HÅRSTRÅN?!

29 Anna:

skriven

Amen! Rakar inte heller benen. Testade en gång och fy vad tidskrävande och onödigt det kändes.
Lurviga ben för alla :)

30 Celine:

skriven

Badkarsbilden såg så galet mysig ut!

31 Anna:

skriven

Tack för att du tar upp det här, jag tycker dock det är så löjligt att det ens ska vara en grej, vi är ju förbövelen gjorda såhär och håret har säkert en eller annan funktion. T.ex. så kan jag kanske tänka mig att någon gång raka benen på sommaren, men ALDRIG att jag skulle göra det på vintern. Obehagligt och kallt. Mina ben är en skövelfri zon på vinterhalvåret och jag önskar att folk kunde sluta tycka det var konstigt! Ooooch... hej igenkänningsfaktor angående ballerinafotsvett..

32 Annster:

skriven

Jag tänker precis som dig.
Ändå kan jag inte låta bli att göra just det som många kvinnor gör. Att ta bort. Det är något med att vilja känna sig fräsch och också ända anledningen till att jag gör det. För mig egen skull. Tror också det har med manlig och kvinnligt att göra. Att man ska vara just man och kvinna. Det ser ju ut/ bör vara på olika sätt enligt det man är van vid :)

33 Linda :

skriven

Vilket bra inlägg!! Jag tycker precis som du det är så tråkigt att raka benen. På vintern rakar jag dom inte alls (vem kan se det ändå) På sommaren känns det som ett måste för att inte få blickar m.m. Men vad skönt det skulle vara om man kunde skippa det och ha det som alla män där ute. ;)

34 FrökenTV, bloggen om tv och film:

skriven

Min kommentar försvann innan jag skickade så skriver väl igen. Jag rakar inte mina ben på vintern då jag inte känner att det är nödvändigt, vet fler som inte gör det men kanske inte direkt pratar öppet om det.Har pojkvän också å han kan ta på mig ändå, han bryr sig inte. De där fb-människorna verkar ju dumma.

35 Frida L:

skriven

Bra skrivet! Jag har varit lite mittemellan med det där, tycker att det är jobbigt och tidskrävande men känner samtidigt att man "ska" raka benen/armhålorna som tjej. Jag brukar softa mer med det under vinterhalvåret men på sommaren har jag hittills inte stått emot pressen (har ganska mycket och mörkt hår så det syns verkligen sjukt mycket om jag inte rakar mig). Dock är det lite pinsamt när man är och tränar/simmar och ska visa upp sig i omklädningsrummet. Men nu är jag gravid och har varit så himla trött och illamående och grejer, så jag har verkligen inte ORKAT. Och då har jag såklart vant mig mer och mer, vilket är bra :) Jag brukar tänka att "folk får väl tro att jag är radikalfeminist om de vill det, men det är främst på grund av att jag är bekväm av mig som jag ser ut såhär". Vi får se hur det blir i sommar. Då kommer jag vara nyförlöst och ha en liten bebis, så då finns kanske inte heller tid/ork för en sådan bagatell som lite hår. Bra inlägg som sagt.

36 Monika Sahlin :

skriven

Intressant blogg. Får jag länka/rekommendera dig på min blogg?
Den här saken med behåring är intressant. Helst ska kvinnor vara rakade överallt enligt vissa män. Sen ska man även ha deotamponger/bindor och massor av lukta gott. Verkar onaturligt tycker jag./ hälsn Monika

37 Thea:

skriven

Jag ÄLSKAR citatet "Tänk om alla kvinnor vaknade upp imorgon och kände att de älskade sin kropp och sitt utseende precis som den/det var. Tänk hur många företag som skulle gå i konkurs då". Slutar aldrig förvånas över hur starka dessa normer är i vårt samhälle, men det är så fint att trilla in på nya bloggar (även om din inte är superny för mig) och märka hur många vi är som börjat analysera. Det gör så mycket skillnad, och det ger mig hopp och pepp! Kram<3

38 Ida ☯ the sky under the sea :

skriven

Tycker det är kommentarer som de där (från flashback) som är äckliga. Och inte för att män har rätt att tycka en massa om kroppar som inte är deras, men to prove them wrong, min pojkvän har aldrig brytt sig om att jag inte rakar benen. Faaast sedan har jag ju inte så värst håriga ben heller...

Läste en intressant grej, ang. varför kvinnor "ska" raka sig. Att det härstammar från endera första eller andra världskriget. Då männen var ute i krig behövde rakprodukts-företagen hitta nya kunder, dvs kvinnor.
Sedan dess har det väl bara suttit kvar. Frågan är varför det aldrig blivit någon raka-hela-kroppen-hype för killar. Jag menar, då får ju företagen sälja ännu mer!

Nä. Har nog inget ordentligt svar på denna fråga. Antar att det orimliga kvinnliga skönhetsidealet är inpräntat i allas hjärnor. Orakad, smal (gärna med kurvor på de rätta ställena), sminkad (men inte för mycket god forbid) och vacker. Suck.

39 Charlotte - Stories by me:

skriven

Haha jag rakar benen om jag orkar, mer ofta på sommar o vår än vinter. Lägger inte så mkt värdering i det, eller om andra väljer att inte raka, känner mig bara fräschare om jag har brallor som slutar över fotknölen om det inte sticker ut lite fjun där ;) Förstår dock viktigheten i ditt inlägg. Ha en fin lördag!

40 Emmy's Life:

skriven

Badkarsbilden såg riktigt mysigt ut! Angående rakning av ben så tycker jag att alla får göra som de vill - var och en med sin kropp :)

41 Vardagsmagi:

skriven

Heja vilket bra inlägg! Hittade hit idag, o de här tankarna är något jag ofta grunnat på. Jag låter benen vara, de som glor får väl göra då. Det bjuder jag på. ;-)

42 Jenny:

skriven

Jag läste nyss om bröst och kom på att jag är på samma sätt med mina bröst. Jag har inga problem med att byta om på offentlig plats (typ byta om till bikini på stranden) men tänker alltid att någon annan ska tycka det är opassande, och så skyler jag mig istället.

Och flashback är superbra - när jag funderade på att klippa håret kort snubblade jag över en tråd på flashback som gick ut på att tjejer som klipper håret kort är störda, eftersom de VET att ALLA killar tycker lång hår är snyggt/sexigt och ÄNDÅ klipper det kort. Ve den kvinna som inte anser sig finnas till för att behaga män, typ! Nästa dag klippte jag av håret. Såå nöjd!

43 Hanna - Min väg till en starkare och bättre löpare:

skriven

Så här på vintern har jag ludna ben eftersom att ingen mer än min man ser mig men på sommaren vill jag raka benen. Tycker det känns pinsamt att ha håriga ben, vilket egentligen känns helt sjukt. Vad spelar det för roll liksom. Bra inlägg!

44 linda, livet med psykisk ohälsa:

skriven

detta är så himla intressant fråga, dock utan enkla svar. själv så rakar jag inte benen. inte ens på sommaren. SKAM OCH SKANDAL jag har kroppsbehåring hjälp världen går under??? nej, världen går inte under för att jag inte rakar mina ben. det är helt naturligt och det är upp till var och en hur de vill göra med rakning. just nu har jag inte rakat mig på över en månad någonstans, för att jag inte får. för jag har ett självskadebeteende. och ja, folk kollar snett om jag har ett linne så att man ser armhålehår, men helt ärligt så tycker jag bara synd om de som kollar snett, därför att de är så inne i normhetsen, att de inte ens kan tänka själva. sedan finns det ju så klart folk som tycker att det är ofräsch osv att inte raka sig oberoende av normer, men största delen av de som tittat har fått inpräntat i sig att man som kvinna ska raka sig, annars är man ofräsch, äcklig, konstig, en feminisjävel osv. sen måste jag bara säga att det är ganska sjukt hur ofta feminism slås ihop med just rakning. att alla feminister bojkottar rakning. så är det verkligen inte. men nu är det lite off topic! tack för himla bra inlägg!

45 TIDSTJUVEN:

skriven

Himla bra inlägg! :D

46 Ida:

skriven

Då jag tillhör skaran av klantiga idioter som lixom slicear bort halva benet när man rakar så är jag big fan of långbrallor och tajts med mina långklänningar o kjolar.. hmm... ser ut som en zombie med bandage o plåster everywhere om jag nu rakar benen.. lite lat är jag med, hinner inte ;)

47 Viktoria:

skriven

Tycker hela rakningsgrejen känns ganska löjlig, främst för att jag verkligen inte förstår hur man ORKAR tvista om en sådan sak?! Alltså vem orkar bry sig?! Ja ja. Min största anledning till att raka benen lyder i alla fall såhär: Det ser ganska löjligt ut när det sticker ut tofsar ur nylonstrumpbyxorna.

48 veronica:

skriven

jag brukar glömma raka benen och bryr mig inte så mycket egentligen.. men när min man och hans vän var hemma hos oss och jag hade shorts så kom jag att tänka på det.. och frågade dem av intresse vad dem tycker.. båda rynkade på näsan,men vågade väl inte säga exakt vad dem tyckte hehe.. men det e väldigt konstigt varför det ska va äckligt på tjejer men inte på killar :S

49 Ann:

skriven

Det här är en väldigt intressant diskussion med svar där inget är rätt. Smaken är som baken sägs det ju men man känner sig äcklig när man är orakad för att man vet att alla andra tycker att man är äcklig. Stört egentligen.

50 Lovlilett:

skriven

Himla intressant inlägg, och igenkänningsfaktorn!!! Minns en gång när jag var hos sjukgymnasten för min rygg, och hon bad mig klä av allt utom underkläder. När hon fixade med mina ben var allt jag kunde tänka på hur äcklig hon måste tycka atr jag var. Så sjukt att det är så! Numera rakar jag inte alls benen under vintern i alla fall, och även om jag vill verka vara en stark kvinna som skiter i normer kan jag ändå inte låta bli att känna mig lite illa till mods när min sambo (som inte bryr sig ett dugg, vad jag vet) stryker mig över vinterpälsen.

51 Sofie:

skriven

Så himla bra inlägg! Ja, varför är det så att man ska behöva skämmas för att man inte tycker att det är viktigt att raka benen?
Varma hälsningar,
Sofie

52 Simone:

skriven

Tycker verkligen att det måste pratas mer om det här. Och folk måste sluta upp med att ha åsikter om andras kroppar (och hår).

Kommentera här: