Har ni någon relation till risotto? Jag ska vara ärlig och säga att jag inte ens är säker på att jag ätit det tidigare. Jag vet i alla fall att jag aldrig har lagat det själv någon gång. Men så stod jag där framför rishyllan i mataffären
(en sektion jag inte brukar hamna vid så ofta pga äter inte så mycket ris faktiskt) och tänkte att det ändå vore roligt att testa. Och nu har jag alltså gjort det!
Lite lustig kombination kanske men ibland är det bara så roligt att få tjoffa ihop saker man har hemma och se vad resultatet blir. Om man inte har kantareller i frysen tror jag det blir supergott att byta ut dem mot lite chèvre eller annan god ost. Förutom att man behövde stå och passa på riset konstant så var det inte alls sådär krångligt som man hör att alla tvkockar säger. Den där bilden om att det är världens krångligaste maträtt stämmer inte, i alla fall inte om man lagar mat på hobbynivå :)
Risotto med röbetor, kantareller och timjan
4 portioner
2 schalottenlökar
3 dl risottoris
5 rödbetor
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
3 buljongtärningar
9 dl vatten
200 g kantareller
färsk timjan, salt och peppar
olivolja
Hacka löken och fräs den i olja tills den mjuknat. Tillsätt därefter riset och låt det fräsa med någon enstaka minut. Häll på vinet och låt det koka in, tillsätt sedan timjan och sänk värmen på spisen. Häll på lite vatten och en buljongtärning och låt det puttra tills det mesta av vätskan dunstat bort. Häll då på lite mer och fortsätt såhär tills du blandat i all vätska. Rör runt hela tiuden så att det inte bränner fast. Skala och koka rödbetorna tills de är nästan mjuka. Under tiden steker du även kantarellerna i rikligt med smör
(kanske en liten skvätt grädde), salt och peppar. Riv ner rödbetorna i riset, blanda i svampen, salta & peppra och servera med lite timjan på toppen.
skriven
Men det här ser ju dögott ut! Underbar färgkombo på rödbetorna och kantarellerna. M U M S!