Recept: Risotto med rödbetor, kantareller och timjan

OBS! Du vet väl att min blogg har flyttat? Du hittar den på: ATILIO.METROMODE.SE 
 
 
Har ni någon relation till risotto? Jag ska vara ärlig och säga att jag inte ens är säker på att jag ätit det tidigare. Jag vet i alla fall att jag aldrig har lagat det själv någon gång. Men så stod jag där framför rishyllan i mataffären (en sektion jag inte brukar hamna vid så ofta pga äter inte så mycket ris faktiskt) och tänkte att det ändå vore roligt att testa. Och nu har jag alltså gjort det!
 
Lite lustig kombination kanske men ibland är det bara så roligt att få tjoffa ihop saker man har hemma och se vad resultatet blir. Om man inte har kantareller i frysen tror jag det blir supergott att byta ut dem mot lite chèvre eller annan god ost. Förutom att man behövde stå och passa på riset konstant så var det inte alls sådär krångligt som man hör att alla tvkockar säger. Den där bilden om att det är världens krångligaste maträtt stämmer inte, i alla fall inte om man lagar mat på hobbynivå :)
 
 
Risotto med röbetor, kantareller och timjan
4 portioner
 
2 schalottenlökar
3 dl risottoris
5 rödbetor
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
3 buljongtärningar
9 dl vatten
200 g kantareller
färsk timjan, salt och peppar
olivolja

Hacka löken och fräs den i olja tills den mjuknat. Tillsätt därefter riset och låt det fräsa med någon enstaka minut. Häll på vinet och låt det koka in, tillsätt sedan timjan och sänk värmen på spisen. Häll på lite vatten och en buljongtärning och låt det puttra tills det mesta av vätskan dunstat bort. Häll då på lite mer och fortsätt såhär tills du blandat i all vätska. Rör runt hela tiuden så att det inte bränner fast. Skala och koka rödbetorna tills de är nästan mjuka. Under tiden steker du även kantarellerna i rikligt med smör (kanske en liten skvätt grädde), salt och peppar. Riv ner rödbetorna i riset, blanda i svampen, salta & peppra och servera med lite timjan på toppen.
 
1 Alicia:

skriven

Men det här ser ju dögott ut! Underbar färgkombo på rödbetorna och kantarellerna. M U M S!

2 kaneli:

skriven

Älskar rödbetan för den gör all mat rosa (och smakar gott också såklart). Ikväll blir det faktiskt rödbets-chevre-pasta hemma hos oss :)

3 Juliane:

skriven

Det ser väldigt gott ut, Sandra! Jag har aldrig kunnat förstå varför folk tycker att det är så svårt att laga risotto. Jag har bott i Schweiz där det är väligt vanligt med risotto, i den italienska delen av landet ansågs den att vara fattigmat eftersom man kunde ta vad som helst, bara man hade några gamla ostbitar hemma och lite ris i skafferiet (perfekt även för oss som var fattiga studenter).
Jag älskar risotto och gör det minst en gång i veckan. Däremot har jag aldrig i mitt liv lagat stuvade makaroner. Antar att det är kulturella skillnader som gör att man uppfattar vissa matrecept som krångliga och andra inte ;-)

4 Stina:

skriven

Älskar risotto! Denna variant verkar spännande, skulle nog testa den med chevre, kombon rödbeta chevre är ju så god!

5 elise:

skriven

ser supergott ut. mat kan sällan gå fel med rödbetor och kantareller!

6 Josephine:

skriven

Åh, det där såg inte helt fel ut! :D

7 Sara - litetarkiv.blogg.se:

skriven

Å, så gott det ser ut! Kantareller och rödbetor låter som en utmärkt kombo. Kul att du också gjorde risotto till slut. Tycker inte heller att det var särskilt svårt. Var lite segt att stå och röra i riset bara.

8 Anonym:

skriven

Aldrig ätit rödbetor? Galenskaparna. Rätten att verkligen superfin ut och verkar dögod
dögod. Måste provas.

Svar: Haha va? :P
Sandra Lundin

9 corneliaeriksson.blogg.se:

skriven

Men gott! Risotto, eller i alla fall en variant av det, gjorde vi ofta när vi var små. Fast då bara med ris, diverse grönsaker och bacon. Typ så där snabb lördagslunch när vi var ute och lekte hela dagarna, haha!

10 Cecilia RockBabe Kärvegård:

skriven

Åh, vad gott det ser ut! Jag älskar Risotto men har aldrig ätit med Rödbetor. Spännande!

Önskar dig en suverän kväll!

You Rock!!!

11 Evelina - Evelinas Ekologiska:

skriven

Men gu vad vackert och gott! Har varit sugen på risotto superlänge nu. Måste göra det snart! Väldigt sugen på att göra någon form av kroppkakor också. Mat <3

Så många fina inlägg jag suttit och kollat igenom nu. "Tillbaka till Rimforsa", vill bara se fler bilder!

Kram

12 Rebecka:

skriven

Jag har heller aldrig ätit denna rätt i någon form. Så fint du lagt upp det och de små kantarellerna ser så söta ut när de ligger där brevis tallriken hihi :)

13 Ellen Lindberg:

skriven

Åh, det där såg verkligen så gott ut! Och kantareller, mmmm! Det vattnas i munnen.

14 malin:

skriven

Men åh så gott med rödbetor i! :)

15 Gina:

skriven

men mums :D

16 Ebba Molin:

skriven

åh mumma! älskar rödbetor...

17 AgnesBlixa:

skriven

Åh så himmelskt jag har alltid velat testa risotto. Ska genast skriva upp det på min "att laga" lista. Så härlig färg också.

18 AgnesBlixa:

skriven

Åh så himmelskt jag har alltid velat testa risotto. Ska genast skriva upp det på min "att laga" lista. Så härlig färg också.

19 AgnesBlixa:

skriven

Åh så himmelskt jag har alltid velat testa risotto. Ska genast skriva upp det på min "att laga" lista. Så härlig färg också.

20 AgnesBlixa:

skriven

Åh så himmelskt jag har alltid velat testa risotto. Ska genast skriva upp det på min "att laga" lista. Så härlig färg också.

21 AgnesBlixa:

skriven

Åh så himmelskt jag har alltid velat testa risotto. Ska genast skriva upp det på min "att laga" lista. Så härlig färg också.

22 AgnesBlixa:

skriven

Åh så himmelskt jag har alltid velat testa risotto. Ska genast skriva upp det på min "att laga" lista. Så härlig färg också.

23 Beatrice Jakobsson - Fotograf :

skriven

Måste prova detta! :)

24 emwem.blogg.se:

skriven

De där såg lite giftigt ut, men kan tänka mig att de smakar otroligt gott :)

25 S A N N A ♥:

skriven

Ser gott ut!

26 Hanna (Bland skog och hav):

skriven

Första gången jag kikar in här, hittade din blogg via din kommentar på min blogg:-) Alltså måste bara säga att du har en jättefin blogg! Vackra bilder!

Svar: Tack snälla :)
Sandra Lundin

27 Hanna (Bland skog och hav):

skriven

Första gången jag kikar in här, hittade din blogg via din kommentar på min blogg:-) Alltså måste bara säga att du har en jättefin blogg! Vackra bilder!

28 Lisa:

skriven

Åh risotto utan parmesan! Varför har jag inte tänkt på det? Har alltid trott att parmesanen liksom är en av huvudingredienserna och därför inte ätit risotto på flera år eftersom jag inte kan äta mjölkprotein. Detta måste ju provas!

29 Vicky:

skriven

älskar risotto, det känns så himla lyxigt tycker jag men det är nog för att jag aldrig gör det själv pga tar sån TID. men alltså rödbetor och svamp, jesus så gott. gjorde en risotto för längesen med sparris och vitvin, suupergott. rekommenderas också!

30 johanna:

skriven

åh vad fantastiskt det ser ut!! tror aldrig att jag ätit risotto faktiskt, men det verkar ju så himla gott så får ta tag i det snart!!

31 Jess:

skriven

Men hallå vad gott! Svamprisotto är min favorit, måste laga det snart igen.

Måste bara kolla, visst var du inte i Skövde igår? Mötte någon på en gata och först när jag gått förbi kom jag på att personen var väldig lik dig och så fick jag dålig samvete ifall det var du och jag bara gick rakt förbi :P

32 MATILDA:

skriven

Låter väldigt spännande :)

33 Fredrikapåvinden:

skriven

Åh! Risotto är verkligen typ det bästa jag vet! Det här receptet ska minsann sparas!

34 Evelina :

skriven

Du måste bara säga mig vilket märke och serie skålen är i?! Så himla fin!

Svar: Det är något tyskt märke som jag hittade på loppis :((
Sandra Lundin

Kommentera här: