5 jobbminnen

Under mina 25 år (okej, stop ett litet tag här - jag fyller 26 om lite mer än två veckor, en ålder som låter som himla vuxen? Eller? Åh, ska bli så häftigt!) har jag hunnit jobba med lite av varje faktiskt. Jag har stått i otaliga klasser och undervisat, ända från förskolenivå upp till gymnasiet. Jag har även hunnit jobba på tre äldreboenden och inom hemtjänsten och varit barnflicka åt många, många familjer. Utöver det har jag pajjat ryggen på fler industrier än jag kan räkna till och varit dagmatte åt två hundar.
 
Men förutom de ovan finns det några guldkorn som jag alltid kommer minnas:
 
- Som när jag fick en sopskyffel tryckt i handen på mig med meningen "Börja du skyffla upp bajset i rastgårdarna så går jag in till frugan för nu börjar Hem till gården. Vi har inte missat ett avsnitt sen det började sändas. När du är färdig med bajset kan du tvätta min skjortor som ligger i farstun och börja damssuga lite där och sen fortsätta in i köket". (Jag hade praktik hemma hos en farbror som hade kennel, hunddagis och kurser)
 
- När jag arbetade som telefonförsäljare av lysrör (!!!) och ringde upp nästa nummer på min lista (som bara bestod av företag) och gick in i säljmode och började dra hela min pitch. När jag tystnade hördes ett fniss i andra sidan av luren och någon som sa "Sandra, nu skojar du va?" och jag insåg att tjejen som svarat i sin pappas telefon var en nära vän. Pinsamhetsfaktorn på den!
 
- Den sommaren när jag jobbade på Nelly.se's lager och vi åkte från Göteborg på förmiddagen och kom hem vid tolv på natten. Det var den sommaren när det regnade prick hela tiden förutom under två veckor. Just de två veckorna när jag satt på den där bussen till Falkenberg.
 
- När mitt enda jobb var att åka runt till olika butiker och beställa in bläckpatroner till skrivare. Ett jobb som efter lite huvudräkning visade sig ge mig mindre betalt än om jag letade pantburkar i mina egna sopor.
 
- Eller den gången jag sommarjobbade på ett städbolag och åkte iväg för att städa en stor lokal tillhörande en färgkedja och inte kunde motstå att doppa händerna i en tunna med färg. Som var giftig.
 
Har ni hunnit jobba med eller testa på olika saker? Något ni kommit fram till som inte alls passar er eller har ni också bra/knasiga historier därifrån? Älskar att höra om vad andra har gjort för otippade saker i sitt liv!
 
1 Hanna:

skriven

Jag jobbade i hemtjänsten en sommar och var hemma hos en dam rätt mycket. Jag hade varit där på morgonen men när jag kommer vid lunch så ropar hon inte tillbaka när jag hejar från dörröppningen så jag blir lite nervös. Jag går in i lägenheten och hittar henne på balkongen. Frågar henne hur läget är och eftersom hon har svårt med balansen svarar hon "Jag kommer inte härifrån nu men jag visste ju att du skulle komma förr eller senare!". Och där hade hon suttit rätt länge men förr eller senare skulle jag ju dyka upp :) Vi skrattade rätt gott åt det, hon och jag!

Svar: Men åh, pluttan :)
Sandra Lundin

2 Aaa:

skriven

Vad du har hunnit med mycket, rätt slitsamma arbetsuppgifter dessutom... Du skrev tidigare att du är oerhört stresskänslig, i så fall måste du ha gjort det bra för att klara av allt detta!

3 Ellen Lindberg:

skriven

Jag har också hunnit med en hel del, provat det mesta och lärt mig vad som passar och vad som går fetbort. Jag fick jobb i en matbutik för något år sen, jobbade bara någon vecka eftersom personalen var så himla otrevlig och tvingade mig sitta i kassan trots sån himla bristfällig upplärning. En kväll satt jag helt ensam, och en strulig kund kommer och vill göra om sitt köp (detta behövdes nyckel till, vilket ledaren över kvällspasset hade) men denne alternativt vår tredje medarbetare kom aldrig när jag ringde på hjälp. Så där satt jag ny, ensam och vilsen i en kassa medan de var ute och skojade på lagret :)) Kunderna började "men gör något då!?" och till slut svarade jag bara "Jag är ny och har blivit satt här trots att jag inte är upplärd, för att göra omköpet behöver X komma hit och de kommer inte när jag ringer" och sen fick de ta skiten från sura kunderna när de väl kom.. hehe. Min värsta erfarenhet någonsin, och också en arbetsplats jag inte skulle rekommendera min värsta fiende.

Svar: Men usch, hemsk upplevelse ju. Hatar när man blir lämnad i sticket som ny - det är verkligen inte okej.
Sandra Lundin

4 emily:

skriven

Jag har jobbat på en del knasiga ställen. De senaste 6 somrarna har jag ägnat 4-20 dagar att hissa stans alla flaggor( ca 50 st i Hbg) morgon och kväll. Nu hissar jag flaggor like a pro. Jag har jobbat på ett café i Danmark, med en sur gubbe och gumma till boss som var otrevliga, men man fick käka vad man ville från café :) Jag har jobbat på ett vindruvsplantage i Nya Zealand förra året, slitigt arbete och cheferna var inte så trevliga alls. Bara för att en är tjej var en automatiskt dålig tyckte de. Och där jobbade jag också på en camping med att rensa maskrosor i 30 graders värme mitt i solen. Mitt smeknamn blev "dandelion queen".

Svar: Haha älskar att du haft så knasiga jobb :D maskrosrensare och flagghissare ;)
Sandra Lundin

5 A.:

skriven

Är nitton år och har aldrig jobbat. Har gjort en praktik på rådet i Bryssel, vilket inte är så lite att skryta med, men annars ingenting. Började plugga direkt efter att ha tagit studenten och alla längre lov ägnades åt att resa med familjen. Inte sola-bada semester, utan resa-till-en-annan-kontinent-för-att-hälsa-på-släktingar semester, och när man väl är där på andra sidan jorden resa runt och upptäcka. Känns som om alla i min ålder redan hunnit arbeta så jäkla mycket, och jag har aldrig tjänat min egen sedel… När arbetade du för första gången? Hur kändes det?

6 Simone:

skriven

Jag jobbade som som cafépersonal/servitris i Norge när en av Thailands prinsessor gjorde ett statsbesök i samband med sin födelsedag. Prinsessan själv var "sjuk" och kom inte förrän först senare, men vi serverade i alla fall hennes stab. Jag klantade mig och hällde vin i någon viktig persons coca-colaglas. Eftersom prinsessan var "sjuk" hade de med sig en rullstol med två panter huvuden i silver på armstöden, som jag fick vakta. Lustigast av allt var ändå att prinsessan fick ha den tv-antenn som gjorde att alla vi cirka 60 medarbetare hade tillgång till tv i vårt gemensamma kök, på sitt hotellrum under sitt besök! Ja, jag spenderade den sommaren ute i norska ödemarken, men den var minnesvärd :)

Svar: Hahaha så himla, himla sjuk historia! Häftigt att ha varit med om något så udda ju :)
Sandra Lundin

7 Beatrice:

skriven

Men galet, har du också varit i Falkenberg!? Förr kändes det alltid som att man bara "jag är från Falkenberg." och de som svarade som inte var därifrån var alltid "jaha, vart ligger det?".... Men nu verkar alla ha varit där av olika anledningar!?

Har visserligen bara haft ca 3 olika jobb, men vet precis vad jag inte klarar av. Första jobbet så gick vi runt med affischer från pappas jobb till olika affärer i stan. Vi fick 200 kr för en eftermiddag, så det var ju värt när man var typ... 12?
Andra jobbet hade jag i tre år, som konfirmandfadder. Helt okej, tredje året fick vi lön enligt riktiga avtal, så det var ju riktigt bra. Mindre kul att jobba de tre veckorna med 4000 i lön efteråt.

Det tredje hade jag också bara i tre veckor, en sommar jag också hade varit fadder. Kommunen har en sån där sommarjobbstjänst typ, där man får testa i tre veckor. Ganska dåligt betalt, men ändå ett jobb. Jag hamnade efter många om och men på ett äldreboende. Egentligen trivdes jag rätt bra, förutom med två av de som jobbade där som var otroligt snorkiga och typ tyckte att jag kunde väl bara städa och diska eller så, fast de andra lät mig ta hand om de äldre... Jaja, i alla fall, så vet jag efter det att jag aldrig kan jobba på ett sånt ställe, rent psykiskt. Att de dör, att man fäster sig så vid människor... Nej, usch :((

Svar: Haha hur kan man inte veta var falkenberg ligger? Vi hängde rätt mycket på skrea strand på somrarna när jag var yngre också. Fint där ju!
Sandra Lundin

8 Amanda:

skriven

gud vad du har jobbat!! :D

9 Agnes - Cashew Kitchen:

skriven

Tycker det är så coolt att du hunnit med att både utbilda dig till lärare och undervisa och dessutom gjort en himla massa annat och ännu inte ens fyllt 26?! Hur var det att undervisa på gymnasiet när du själv var rätt ung? Var du sträng? ;)

Mina mest random jobb har nog varit sushirestaurang (jag fick typ stå i kassan samt koka riset) för ynka sextio kronor i timmen och några år senare arbetsledare åt 65 sommarjobbande ungdomar vars arbetsuppgifter var ytterst oklara. Det kändes lite om att vara lärare, hålla ordning på klassen liksom. Kan ju säga att deras respekt gentemot mig som bara var typ 4 år äldre inte var särskilt stor hehe. Är inte världens mest auktoritära människa.

10 Mikaela:

skriven

Jag sitter och går igenom min CV nu eftersom jag håller på och ska söka sommarjobb så många minnen kommer tillbaka! Något otippat och jäkligt kul var att jag fick ha prao på Elle när jag gick i gymnasiet. Pingis som nu jobbar med Blondinbella var min handledare. Jag var då som modebloggande 17-åring helt inställd på att plugga typ modevetenskap och jobba inom det/bloggande på något vis. Fast jag är nog ganska glad ändå att det inte blev så, tror inte jag hade varit den person jag är idag om jag hade gått den vägen.

Svar: MEN VA!!! Hur otippat som helst. Shit vad roligt. Det är så kul för det här är verkligen inte den bilden jag fått av dig :P Har ju sett bidlerna från den tiden som du lagt upp på bloggen men det känns ändå så konstigt :P
Sandra Lundin

11 Fredrikapåvinden:

skriven

Jag har jobbat i en liten bokhandel två somrar i rad. En jobbade då väldigt tätt ihop med de andra, eftersom vi var så få. (chefen plus en till anställd) Ibland var det väldigt lite kunder och inte så mycket att göra och då blev det att vi stod och pratade med varandra bakom disken. Jag berättade en sorglig och väldigt fin historia för min chef som blev så rörd att hon började gråta och var tvungen att gå in på toaletten... Det blev lite jobbigt...

Svar: Haha men åh, stackarn :(
Sandra Lundin

12 Kimmey ~ Kung varje dag:

skriven

hahaha, härliga minnen du delar med dig av :)

13 Marie:

skriven

En sommar när jag jobbade på ett äldreboende nära mitt föräldrahem så var jag och en arbetskollega inne hos en äldre dam som skulle förflyttas med en taklift. Kollegan och jag pratade om något och kollade bort från damen en sekund samtidigt som jag hissade upp henne från rullstolen och plötsligt hörs ett "håhå!" och vi avbryter samtalet och ser damen i takliften högt upp i taket!!! Som tur var blev det ett gott skratt och ingen skada skedd.

Svar: Haha stackarn ;)
Sandra Lundin

14 Katta:

skriven

Hej hej! Jag har en jätte rolig tävling på min blogg där man kan vinna ett present kort från cocoo.se för 500 kr! Reglerna är jätte enkla. Hoppas du vill vara med :) Du hittar mitt inlägg här: http://mekatta.blogg.se/2015/february/tavling.html#comment

Kram :)

15 Anna G:

skriven

Åh ja man har ju haft en del jobbupplevelser genom åren.. Precis efter studenten jobbade jag på ett äldreboende och fick bara efter ett par månader sitta vak i flera timmar hos en 100-årig tant som var jätterar, men som tyvärr snart skulle gå bort. Hon låg mest still, och hade andningsuppehåll ibland. Så man räknade nästan sekunderna och slutade andas själv, och sen kunde man pusta ut när hon tog ett andetag igen.
Sen helt plötsligt en gång greppade hon hårt tag i min arm och stirrade mig i ögonen i flera sekunder, det var så sjukt konstigt och häftigt på nåt vis! Det var som att hon såg något helt annat någon annanstans när hon tittade på mig liksom.

Svar: Låter mäktigt och skrämmande på samma gång.
Sandra Lundin

16 K- S:

skriven

Tragikomiskt att jag också har haft en massa jobb och en del av dem har varit hemska. Man lär sig så länge man lever ;)

17 Nastasja:

skriven

Haha tack för att du delar med dig! Så nyttigt med erfarenheter ändå. När jag jobbade på Sibylla kom det in en tant och beställde en barnmeny, just den dagen lade vi i såpbubblor som present i påsen. När hon ätit ungefär hälften av sin mat kom hon fram till oss som jobbade med sin kopp och frågade vad såpbubblorna var för något då hon HÄLLT DET I SIN FANTA! När hon gått (och fått något nytt att dricka) kollapsade vi av skratt!

Svar: Haha men åh, tanten lilla!
Sandra Lundin

18 Mikaela:

skriven

Haha jag vet, jag tycker också det känns konstigt! Ganska stora kontraster från att ha gått jättefixad i klackar typ varje dag till att nästan aldrig sminka mig och oftare ha gummistövlar än klackar, haha. Funderar på om jag skulle skriva ett inlägg om det men jag vet inte riktigt :P Hur går det med ditt capsule wardrobe projekt förresten apropå mode och kläder?

Svar: Jag struntade i capsule wardrobe efter bara några veckor för det var sååå trisst att bara ha på sig samma saker. Kör istället på en annan linje där jag försöker vara sträng och rensa allt jag inte gillar och sen försöka sy om saker jag har och gillar men som sitter dåligt. Har inga problem med att begränsa mitt klädshoppande för jg har 1. inga pengar och 2. inget stort intresse för det så jag tyckte jag nästan körde på det projektet utan att begränsa mig till ett visst antal plagg i månaden :)
Sandra Lundin

19 hanna, förbanna:

skriven

jag gillade det här inlägget så mycket att jag började på att skriva ett liknande själv, men av någon anledning glömde kommentera att jag gillade det ;)

Kommentera här: