Recept: Nässelsoppa med broccoli & chili

 
OBS! Du vet väl att min blogg har flyttat? Du hittar den på: ATILIO.METROMODE.SE 
 
 
Nässlornas tid är här! Hurra, kan man utbrista om man som jag gillar att ta vara på det naturen självmant bjuder på. Gråta en skvätt kan man göra ifall man istället råkar cykla med bara ben rakt ner i ett snår med dessa brännande växter. Man väljer lite själv sin inställning tänker jag ;) Närå, men det är i alla fall godare än man tror att äta nässlor och därför gick jag i morse ut för att plocka mig några som skulle förvandlas till lunch. En billig och snabb soppa gör du på enbart nässlor, vatten, buljong och eventuellt en liten skvätt grädde men idag styrde jag alltså upp den ytterligare.
 
Åter till det här med att brännas av nässlorna då, det är ju verkligen inte en angenäm känsla så ta på dig trädgårdshandskar som skyddar lite när du plockar dem. Som med de flesta ogräs är de späda skotten godast men ska du plocka bland nässlor som hunnit växa till sig en aning kan du nypa av toppen istället.
 
Nässelsoppa med broccoli & chili
1 port
 
1 liter nässlor
1 broccolihuvud (stam?)
5 dl vatten
1 grönsaksbuljong
1 dl grädde
1 msk pepparrotsphiladelphia
1/2 halv chilifrukt
1 ägg
1 msk gräslök
salt & peppar
 
Börja med att skölja dina nässlor noggrant så att allt grus rensas bort. Behåll bara späda stammar så de som är lite grövre rensas bort. Koka upp vatten och buljong och tillsätt brännässlorna. Skär broccolin i bitar och lägg ner i kastrullen med det kokande vattnet. Jag hällde i en klick philadelphia med pepparrotssmak eftersom jag hade det hemma, men det kan såklart uteslutas. Sedan tillsatte jag grädde, gräslök, chilin samt salt & peppar. Koka under tiden ett ägg (eller i kastrullen med soppan om man vill spara på disk och vatten) och när det är färdigt är även soppan det. Häll bort lite av vätskan om det är mycket och börja mixa ihop soppan. Blir den för tjock häller du bara på lite mer av vattnet/grädden som du silade bort. Servera med ägget och lite gräslöksklipp.
 
Snabbt, enkelt och nästan alldeles gratis. Är du inte ett dugg sugen på soppa så kan jag varmt rekommendera den här nässelpizzan som jag lagade förra året. Måste kanske göra om den snart igen nu när jag tänker efter. Hurra, för nässlor helt enkelt!
 
1 Matilda:

skriven

Är så nyfiken på hur nässlor smakar, men har inte vågar prova än. Superfina bilder som vanligt dessutom! :D

2 Smäm:

skriven

Så gott! Min pappa gjorde alltid nässelsoppa när jag var liten. Ska gå på nässeljakt i trädgården här. Såg en liten rackare för någon dag sedan så hoppas på fler :) Kram

Svar: Gör det! Ni har väl stor tomt så någon liten glänta borde finnas tycker jag ;)
Sandra Lundin

3 Maja:

skriven

Sjukt fina bilder! Ser jätte gott ut också!

4 Julia Müller-Sandvik:

skriven

Jag undrar om jag gillar nässlor... jag måste testa! :D

5 Beatrice:

skriven

Har aldrig vågat testa nässlor... Men kanske då?! Om jag får tag på några... Broccoliträd, tänker jag annars att det heter förresten! Eller gör det inte det?

Svar: Det tycker jag absolut att du ska :) fick inte en enda träff när jag sökte på det men däremot massvis på broccolihuvud. Konstigt ändå :p
Sandra Lundin

6 Cecilia Johansson:

skriven

Åh vad gott :o

7 Vicky:

skriven

nässelsoppa!! att jag fortfarande aldrig ätit detta, efter snart tjugofyra år på denna jord. kom hit och laga till mig! <3

8 Malin / Inte vego, men:

skriven

Mm, nässelsoppa åt vi mycket när vi var små. Här är det dock lite för tidigt att plocka nässlor än.

9 Astrid:

skriven

Träskeden ser ju ljuvlig ut. Funkar det bra/fräsht? och var kommer den ifrån?

Svar: Jag har köpt den på loppis och använder den bara som rekvisita vid fotograferingar. Tycker den är så fin men det känns så ofräscht att äta med gammalt trä tycker jag :p haha
Sandra Lundin

10 Hanna Karlsson:

skriven

Vad gott det låter!

11 Mikaela:

skriven

Det ser riktigt gott ut :)

12 hanna, förbanna:

skriven

mums med nässlor! Är uppväxt på stekt fisk med kokt potatis och nässlor istället för spenat, så mycket mer smak i nässlorna <3

13 Amanda Jona [SPONTAN]:

skriven

Blir verkligen så hungrig varje gång jag tittar in på din blogg, allting du gör ser ju så himla gott ut!

14 Emelie Sundström:

skriven

Låter riktigt gott :)

15 Sara-Karolina:

skriven

Vad gott det ser ut! :)

16 Sarah:

skriven

Wow vilka vackra soppbilder! Vad är det gula som är ringlat på soppan? Olja bara?

Svar: Tack :) Ja, precis det är bara vanlig olivolja och endast något jag ringlade över för bilden egentligen (haha så skadat egentligen) så det kan man utesluta om man vill :)
Sandra Lundin

Kommentera här: