Nässlornas tid är här! Hurra, kan man utbrista om man som jag gillar att ta vara på det naturen självmant bjuder på. Gråta en skvätt kan man göra ifall man istället råkar cykla med bara ben rakt ner i ett snår med dessa brännande växter. Man väljer lite själv sin inställning tänker jag ;) Närå, men det är i alla fall godare än man tror att äta nässlor och därför gick jag i morse ut för att plocka mig några som skulle förvandlas till lunch. En billig och snabb soppa gör du på enbart nässlor, vatten, buljong och eventuellt en liten skvätt grädde men idag styrde jag alltså upp den ytterligare.
Åter till det här med att brännas av nässlorna då, det är ju verkligen inte en angenäm känsla så ta på dig trädgårdshandskar som skyddar lite när du plockar dem. Som med de flesta ogräs är de späda skotten godast men ska du plocka bland nässlor som hunnit växa till sig en aning kan du nypa av toppen istället.
Nässelsoppa med broccoli & chili
1 port
1 liter nässlor
1 broccolihuvud (stam?)
5 dl vatten
1 grönsaksbuljong
1 dl grädde
1 msk pepparrotsphiladelphia
1/2 halv chilifrukt
1 ägg
1 msk gräslök
salt & peppar
Börja med att skölja dina nässlor noggrant så att allt grus rensas bort. Behåll bara späda stammar så de som är lite grövre rensas bort. Koka upp vatten och buljong och tillsätt brännässlorna. Skär broccolin i bitar och lägg ner i kastrullen med det kokande vattnet. Jag hällde i en klick philadelphia med pepparrotssmak eftersom jag hade det hemma, men det kan såklart uteslutas. Sedan tillsatte jag grädde, gräslök, chilin samt salt & peppar. Koka under tiden ett ägg (eller i kastrullen med soppan om man vill spara på disk och vatten) och när det är färdigt är även soppan det. Häll bort lite av vätskan om det är mycket och börja mixa ihop soppan. Blir den för tjock häller du bara på lite mer av vattnet/grädden som du silade bort. Servera med ägget och lite gräslöksklipp.
Snabbt, enkelt och nästan alldeles gratis. Är du inte ett dugg sugen på soppa så kan jag varmt rekommendera
den här nässelpizzan som jag lagade förra året. Måste kanske göra om den snart igen nu när jag tänker efter. Hurra, för nässlor helt enkelt!
skriven
Är så nyfiken på hur nässlor smakar, men har inte vågar prova än. Superfina bilder som vanligt dessutom! :D