Recept: Fredagspizzan

OBS! Du vet väl att min blogg har flyttat? Du hittar den på: ATILIO.METROMODE.SE 
 
 
Under de fyra år som gått sedan Viktor och jag träffades har jag blivit introducerad till flera olika traditioner och mysiga familjeträffar som hans familj har startat. Den som kan ha satt djupast spår i mig och som är något vi själva försöker anamma så ofta det går är fredagspizzan. Att baka ut flera plåtar med pizzadeg, låta familjemedlemmarna lägga på vad de gillar mest och sedan sitta i timmar runt ett stort bord och prata är en av de finaste sakerna jag vet. När vi åker till Göteborg och hälsar på önskar vi detta så ofta vi kan.
 
Jag skrollar ofta igenom pizzarecept av den lite mer fancy sorten och även om jag tycker om att testa även dem (se här) så är jag en riktig sucker för den här traditionella och lite mer flötiga pizzan. Vill man inte äta mjöl, som receptet nedan innehåller, så har vi för några år testat en lite smalare variant. Det receptet hittar ni här och jag som inte brukar gilla något som är snålt på kalorier rekommenderar det verkligen.
 
Okej, för att göra pizzadegen kör vi på 1 1/2 del av ett ursprungligt recept eftersom detta ger en helt perfekt pizzaplåt. Om man vill ha en ännu tjockare pizza med större kanter tycker jag att man kan dubbla det receptet nedan. För att förtydliga så använder vi alltså inte 25 g jäst utan 37,5 gram.
 
Pizzadeg:
 
25g Jäst
125g Vatten
20g Rapsolja
4krm salt
260g Vetemjöl
 
Sätt ugnen på 225 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt fingervarmt vatten, olja och salt tills jästen löst upp sig. Häll i mjölet och knåda till en deg. Denna deg behöver inte jäsa men kan mycket väl stå och vila en stund. Smörj en ugnsplåt med olja eller använd bakplåtspapper och kavla ut degen.
 
Viktor höftar ihop den godaste såsen med ketchup, chilisås/tomatpure, balsamvinäger, olivolja, salt, peppar och oregano. Så god!
 
Välj en smakrik ost (vi hade präsost hemma och det funkade fint) och tjoffa ner en hel mängd direkt på tomatsåsen, blir galen på folk som lägger osten överst - det blir ju inte alls lika gott?
 
Min absolut bästa topping är lök, inlagd paprika, champinjoner, tomater, skinka/salami, ananas, oliver och fetaost. Hade inga oliver på den här gången men åååh, dreglar nästan när jag skriver det här, för det är verkligen så gott. Som ni ser så är Viktors viktigaste ingrediens kött ;)
 
In i ugnen i ungefär en kvart och sen är det bara att tuta och köra. Häll upp något gott i glasen, servera en grönsallad till och sitt sedan och njut länge av sällskapet och maten. Eller sätt på en riktigt bra serie och pausa flera gånger för att ni måste springa och hämta mer.
1 Susanna Maria J:

skriven

Å mums! Det är så himla gott att ha ananas på pizza! ha en fin helg! :)

2 Emelie:

skriven

Åh så gott! :D

3 Beatrice:

skriven

Åh, älskar också pizza! Men vår blir alltid så geggig i botten när den står med alla fuktiga saker på sig, hur gör du för att bli av med det problemet? För det är ju det enda som inte riktigt stämmer in i ekvationen, så att säga! :)

4 Jess:

skriven

Så mysig tradition :) Bästa pizzan jag någonsin ätit hade rödbetor, chèvre, pesto, soltorkade tomater och ruccola, så fantastiskt gott alltså.

Kommentera här: